Sondaj: Are sau nu dreptate părintele Malanca în disputa cu Arafat? | Informaţia Zilei

Sondaj: Are sau nu dreptate părintele Malanca în disputa cu Arafat?

Multă lume a ajuns la capătul răbdării în aceste două luni de izolare. Marea încercare la care a fost supusă omenirea a presupus sacrificii din partea tuturor, a fiecărui cetăţean al planetei.

S-au sistat activităţi economice, milioane de salariaţi şi-au pierdut slujbele. Pentru prima oară în întreaga lume s-au închis şcolile, universităţile, teatrele, muzeele, galeriile de artă, dar şi bisericile. Lumea s-a împăcat cu situaţia. Conducătorii marilor corporaţii, cetăţenii de rând, artiştii cărora li s-a interzis acţiunile culturale, s-au conformat. Toată lumea, de la vlădică până la opincă, a respectat regulile impuse în timpul stării de urgenţă.

Au fost şi excepţii, insuficiente pentru a încuraja instalarea haosului. Printre excepţii, am putea include şi mesajul postat de părintele Marcel Malanca intitulat „Cei 5 de NU!!!”

Publicăm mesajul integral al părintelui protopop din Negreşti-Oaş, dar nu fără a face o mică, o foarte mică precizare legată de o paranteză în care regăsim un nume: Harrari.

Cine este Harrari şi cum a ajuns acesta să fie citat de un preot ortodox?

Cărţile care l-au făcut celebru sunt simple speculaţii, elucubraţii pe marginea unor teme universale. Cea de-a treia, „21 de gânduri despre secolul 21”, este citită cu interes şi de Viktor Orban, premierul Ungariei.

Istoricul israelian neagă toate religiile, la 20 de ani şi-a recunoscut public homosexualitatea, căsătorindu-se cu un bărbat.

De ce a simţit părintele Malanca nevoia să arate într-un text scris, probabil, din convingere, că este un cunoscător, eventual un admirator, al lui Yuval Noah Harrari? De exemplu de ce nu l-a citat părintele Malanca pe Mircea Eliade, un adevărat uriaş istoric al religiilor? Sau să fi citat vreun apostol? De ce Harrari, şi nu Nassim Taleb, un alt teoretician al crizelor?

Dacă părintele protopop Marcel Malanca nu aşteaptă replica lui Raed Arafat, noi aşteptăm cu interes precizările necesare pentru ca textul dumnealui să nu fie interpretat ca zădărnicire a luptei anti-coronavirus.

Mesajul părintelui Marcel Malanca

“Cei 5 de NU !!!

1. NU! d-le Arafat, nu mai pot tolera să vă aud cum explicaţi românilor modalitatea în care trebuie să-şi organizeze viaţa duhovnicească, cum întreţineţi această angoasă şi vădită nemulţumire care există în sufletul milioanelor de creştini, ajunşi deja la capătul răbdării, după două luni de silnicie psihică, cărora ar trebui să le oferiţi soluţii, NU interdicţii!

2. NU! d-le Arafat, nu aveţi autoritatea necesară (NU aţi avut-o nici până acum) să vă mai pronunţaţi privind deschiderea sau închiderea bisericilor. NU cred să vă fi acordat cineva puterea de a ”încuia”. Până acum şi până la sfârşitul veacurilor ”cheile” sunt păstrate de sacerdoţi (“qui habet aures audiendi, audiat”) NU-L ispitiţi pe Dumnezeu!

3. NU! d-le Arafat, NU pot şi NU cred că e corect să vă adresaţi creştinilor privind viaţa liturgică şi spirituală. Aveţi cu totul altă funcţie, altă calitate, aveţi alte atribuţii, alte sarcini. NU vă preocupaţi, creştinii au păstorul lor care poate şi ştie cum să le vorbească şi cum să-i liniştească, pentru că aceştia ”cunosc glasul” păstorului, ”după un străin, ele nu vor merge, ci vor fugi de el, pentru că nu cunosc glasul lui.”

4. NU! d-le Arafat, NU consider a fi lipsă de respect, dimpotrivă, apreciez dedicarea şi profesionalismul d-voastră. Dar tocmai pentru a-mi păstra stima şi aprecierea, NU vă rog, vă solicit respectuos să găsiţi alte formule şi alte variante să daţi explicaţii poporului privind interdicţiile. Vă pot da un sfat: folosiţi un abecedar de psihologie pozitivă. Ştiu că şi eu am abuzat de NU în acest articol, dar voiam să vedeţi cum sună şi cum vibrează până şi ultima coardă sensibilă, deja dezacordată, din suflet şi din conştiinţă, după un NU rostit de mii de ori, în răstimpul celor două luni, în faţa milioanelor care v-au ascultat. Poate de acum NU vor mai auzi.

5. NU! d-le Arafat, NU instig. Îi rog pe toţi să aibă răbdare, să aibă credinţă, să aibă discernământ. Să NU audă toate inepţiile injectate de canalele de dezinformare. Pentru că informaţii am primit cu butoiul. NU ne-au făcut mai buni, din păcate, nici mai inteligenţi, nici mai sănătoşi (mintal). Asta deoarece puterea NU este în mâna celui care are informaţii, ci a celui care are claritate şi le poate discerne (Harrari).
*
P.S.1: Spuneaţi că biserica ”reprezintă una dintre zonele în care merg bătrâni, persoane vulnerabile”.
Păi… am o nedumerire: persoanele vulnerabile nu merg şi la saloanele de întreţinere, în magazinele burduşite de clienţi sau cu autobuzul? Hm…?!

NU trebuie să explicaţi.

P.S.2: NU aştept răspuns.

P.S.3: Să avem răbdare! DA…

Pr. Marcel M.”

Întrebarea noastră este:

Are sau nu dreptate părintele Malanca în disputa cu Arafat?
Da
Nu
Vezi Rezultate
Abonează-te acum Online!
 1. Ştefan a spus: 24 mai 2020, ora 22:58

  Domnul Raed Arafat a dat dovadă de multă responsabilitate, probitate profesională, dăruire şi determinare. Timpul şi rezultatele au dovedit că a luat măsurile potrivite. A ferit ţara de o adevărată catastrofă. Iar populaţia a înţeles, chiar dacă a avut multe frustrări. Toată preţuirea. Părintele Malanca ar fi trebuit să dea dovadă de mai multă înţelepciune şi mai puţină aroganţă. Aceeaşi mentalitate ca şi arhiereii care i-au condamnat pe Giordano Bruno şi Galileo Galilei. S-au socotit deţinătorii adevărului absolut, dar cine-i mai ştie azi? Şi care este adevărul, cel ştiinţific, sau cel religios? Părintele trebuia să fie păstorul luminat, care să ocrotească poporul. Dar nu este!

 2. Babacu a spus: 15 mai 2020, ora 11:30

  Mare noroc ai avut cu calul tau! Te-a adus in lumea civilizata!

 3. Dac Bulibas a spus: 15 mai 2020, ora 10:08

  @Babacule !, Calul destept care m-a adus de acolo de unde m-a adus a fost antrenat si invatat de mine ca urmare nu era mai destept decat mine !. Pe tine cine te-a invatat,…, Magarul ?… Ha,ha,ha….. Se vede !!!!. Cat de magar esti, calul meu nu te-ar accepta nici macar in apropierea lui !. I-auzi, …, Nyihaha…, rade si calul meu de tine…..

 4. Babacu a spus: 14 mai 2020, ora 11:56

  @Dac Bulibas: calul care te-a adus din Mongolia era mai destept decit tine! Calul stia incotro merge, tu nu stiai pentru ca dormeai beat cocotat in saua calului si te-ai trezit in Europa. Trebuia sa te dai jos cu citeva statii mai inainte, in Rusia lui Putin, cu el te potrivesti tu si idolul tau Viktoras. Ce treaba ai tu cu poporul roman?

 5. Dac Bulibas a spus: 14 mai 2020, ora 11:08

  @Babacule !, Te-ai nascut crestin ?, nu mai spune, hai du-te maaa. Mai degraba esti un ratat inca din concepere !. Pari o combinatie intre Garcea si Veorica…..Ha,ha,ha……

 6. Babacu a spus: 13 mai 2020, ora 11:48

  @Dac Bulibas: nu te osteni, nu vei intelege niciodata poporul roman, depaseste puterea ta de intelegere!
  Iti mai dau o informatie pe care precis ca nu o stii: poporul roman este singurul popor din lume care s-a nascut crestin! Toate celelalte popoare crestine au fost crestinate in perioade diferite.

 7. Dac Bulibas a spus: 13 mai 2020, ora 10:18

  Romanasilor !,…, Din cate am invatat la scoala voastra, Va considerati un popor latin !. Spuneti-mi mie un singur popor latin de pe aceasta Planeta care este de religie ortodoxa in afara de voi romanii. Voi mai degraba sunteti niste ortodocsi balcanici , nu latini !!!. Latinii sunt in majoritate romano-catolici !. Poate nu stiti nici voi cu adevarat ce sunteti , de unde veniti si incotro va indreptati….Sunteti in deriva totala !.

 8. Batoza a spus: 12 mai 2020, ora 12:54

  n-as fi intrat in miezu acestei dispute daca „tractoristul” n-ar fi atit de vulgar la adresa parintelui Malanca. si dac-ar fi informat tractoristul ar trebui sa stie ca chiar „viktatorul” Orban a zis cu gura lui ca-l citeste pe Harari

 9. Babacu a spus: 12 mai 2020, ora 10:46

  E greu de spus cine are dreptate. Multi spun ca religia ortodoxa este „adevaratul crestinism” pentru ca pastreaza cel mai bine traditiile si este cea mai apropiata de crestinismul care se practica la inceputuri. Asta a contribuit la unitatea romanilor si la pastrarea ei nealterata de-a lungul veacurilor. Pe de alta parte este acuzata de dogmatism, iar preotii sint si ei oameni si mai cad in pacatul lacomiei. Preotii tind sa devina o casta privilegiata, unii incep sa piarda contactul cu lumea reala. Un singur exemplu: de ce trebuie 4 preoti la o singura biserica? Caz concret la Biserica de linga podul Golescu.
  Eu sint de acord ca trebuie o reforma a bisericii, dar reforma trebuie sa plece din interior. M-as bucura ca toate acestea sa i le spun cineva Patriarhului Daniel.

 10. tractorist a spus: 12 mai 2020, ora 07:12

  Popa din Negresti-Oas a tras cateva pahare de tuica. Tezele lui Harrari nu sunt citite de viktator orban, pentru ca colectivistul nu stie sa citeasca.

 11. negresteanu a spus: 11 mai 2020, ora 15:17

  eu il credeam pe parintele protopop om serios. Ce l-a apucat sa se certe cu domnul Raed Arafat? Trebe sa stam in casa sa iesim cit este nevoie si cu asta basta! si la sf biserica ne molipsim ca in orice alt loc aglomerat

 12. Nicolae a spus: 11 mai 2020, ora 15:13

  Total deplasat. L-as compara pe acest parinte Malanca cu omul de afaceri Viorel Catarama. Acelasi tipar de gindire.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

 • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345