Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 02.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 03.32 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 04.34 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Căpşunul, o cultură rentabilă 05.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Adriana Hagău, titlul emisiunii: Antibioticele, între uz şi abuz 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Alexandru Horvat, Istvan Merkli, titlul emisiunii: Clubul de fotbal FC Olimpia a ajuns cu bugetul la fundul sacului (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.33 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Emilia Enătescu 10.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Ioan Man, titlul emisiunii: Cât de ameninţată este biodiversitatea? 11.16 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Zenoviu Bontea, Iuliu Ilyes, Dumitru Pop, titlul emisiunii: Trei primari din zona Satu Mare vorbesc despre extinderea municipiului (reluare) 13.00 Ştiri 13.35 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 14.25 Teleshopping 14.41 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa, întâlnirea cu Dumnezeu la cel mai înalt nivel 15.38 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Seminţele de calitate asigură succesul în agriculturăn 17.53 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, ttlul emisiunii: Copiii şi fricile lor 23.30 Ştiri

Solidaritate şi şubrezenie

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dincolo de solidaritatea exemplară, tragicul eveniment soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi repune în discuţie fragilitatea sistemului de servicii publice către populaţie. Fie că este vorba despre zone de agrement, despre locuri de picnic sau despre restaurante, cluburi şi discoteci, acest sector este lăsat oarecum la voia întâmplării. Reguli sunt, dar aplicarea lor lasă de dorit. Proliferează localurile improvizate, gestionate de personaje dubioase.

Adevărate spelunci, în care până şi organelor de ordine le este frică să intre, ele se deschid după ce se lasă întunericul şi se închid în zori de zi. Atâta vreme cât nu se întâmplă nicio catastrofă, ele par a nici nu exista. Nu există, din păcate, nici din punctul de vedere al instituţiilor de control şi acordare de autorizaţii.

O catastrofă precum cea de la Bucureşti se poate întâmpla în orice localitate din ţară. Chiar şi într-o comună mai răsărită sau într-un orăşel cu 15-20.000 de locuitori se pot găsi 500 de tineri care să se înghesuie într-un club improvizat. Responsabilitatea, orice s-ar spune, cade în sarcina autorităţilor locale. În primul rând a primăriilor. În fond este vorba despre cultura socială. Ea porneşte de la cafenele, restaurante, locuri de agrement şi sfârşeşte cu viaţa de noapte, care se desfăşoară de cele mai multe ori în promiscuitate.

Demarcarea strictă a unor locuri în centrele oraşelor în care este interzisă circulaţia autovehiculelor are tocmai rolul de a delimita un spaţiu social controlabil. Majoritatea oraşelor mari au urmat acest exemplu al oraşelor europene, inclusiv Bucureştiul în centrul istoric. Dar amatorii de chilipiruri pe seama viciilor au găsit refugii. Au apărut cluburi asemeni celui în care a avut loc incendiul care a distrus sute de destine, fără să fie verificate şi controlate din punct de vedere al siguranţei consumatorilor.

Această tragedie nu ar trebui să fie lăsată fără să se tragă învăţăminte şi să se instituie reguli clare, fără echivoc. Fiecare consiliu local din această ţară ar trebui să analizeze  situaţia din propria ogradă. Un raport între capacitatea organelor de ordine, poliţie, jandarmerie, poliţia locală, ISU etc. şi numărul localurilor în care se desfăşoară activităţi de noapte este absolut necesar să fie analizat cu atenţie.

Poate că este momentul să se analizeze numărul de localuri raportat la numărul populaţiei. Nimeni nu ştie câte localuri de genul celui din Bucureşti  în care  s-a petrecut tragedia există în ţară. Sunt zeci sau poate sute de mii. Numai cine nu vrea nu poate organiza spectacole cu artificii în cel mai nepotrivit loc.

Autorităţile, de la preşedintele ţării la guvern, de la reprezentanţii diverselor instituţii la simplii cetăţeni, s-au comportat exemplar. Ca la revoluţie, cum bine au observat diverşi comentatori. Medicii, personalul sanitar, s-au comportat, de  asemenea, ca nişte eroi. Merită tot respectul, dar tragedia se poate repeta în orice moment, oriunde în ţară. Ce se  poate face? Nimic altceva decât instituirea unor reguli foarte ferme.

Nu doar pentru funcţionarea unor cluburi, ci pentru întregul spectru al activităţilor din toate domeniile. Întregul sistem pe care se bazează economia de piaţă este fragil. Totul este improvizaţie. Toată lumea se poate ocupa de orice, fără niciun control, fără nicio pregătire, fără o minimă calificare. La fel de amatoristic se construieşte totul în România.

Totul este improvizaţie. Ar fi timpul să ne trezim.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend