Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 02.30 Portret de artist – leontina Dorca 03.00 Cultură 04.00 Concert Alina Manole 04.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Fazekas Jozsef. Titlul emisiunii: Fermierii din Halmeu. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Barta Zoltan. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Iacob Izvorean, Daniel Frei, Răzvan Blaga. Titlul emisiunii: Asociaţie versus cooperativă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Anzik Arnold. 09.30 Educaţie ecologică, Cristina Bursuc invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Cometiţia cel mai tare lareciclare. 10.00 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Călin Secan. Titlul emisiunii: Cu fericirea...la psiholog. 10.30 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Radu Hutton. Titlul emisiunii: Pregătiri de Paşte în parohiile greco-catolice din Ciuperceni şi Dumbrava. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Dumitru Pop, Ioan Leitner. Titlul emisiunii: Începe desecretizarea protocoalelor? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Petre Doroş. Titlul emisiunii: Tineri din Bocicău revin la agricultură. 14.40 Teleshopping 15.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Daniel Buda. Titlul emisiuni: Daniel Buda – rapor la 1.380 de zile . 16.10 Info studio, cu Ioan Aniţaş, invitaţi: Dumitru Costin,Florin Jianu. Titlul emisiunii:Creative-start – start creativităţii în Satu Mare. 17.10 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Nicolae Muresan. 18.30 Concert vocal-simfonic extraordinar dedicat centenarului Marii Uniri (in direct) 19.30 Ştiri 21.30 Cultură 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Solidaritate şi şubrezenie

Scris de Dumitru Păcuraru, 02 noiembrie 2015 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Dincolo de solidaritatea exemplară, tragicul eveniment soldat cu zeci de morţi şi sute de răniţi repune în discuţie fragilitatea sistemului de servicii publice către populaţie. Fie că este vorba despre zone de agrement, despre locuri de picnic sau despre restaurante, cluburi şi discoteci, acest sector este lăsat oarecum la voia întâmplării. Reguli sunt, dar aplicarea lor lasă de dorit. Proliferează localurile improvizate, gestionate de personaje dubioase.

Adevărate spelunci, în care până şi organelor de ordine le este frică să intre, ele se deschid după ce se lasă întunericul şi se închid în zori de zi. Atâta vreme cât nu se întâmplă nicio catastrofă, ele par a nici nu exista. Nu există, din păcate, nici din punctul de vedere al instituţiilor de control şi acordare de autorizaţii.

O catastrofă precum cea de la Bucureşti se poate întâmpla în orice localitate din ţară. Chiar şi într-o comună mai răsărită sau într-un orăşel cu 15-20.000 de locuitori se pot găsi 500 de tineri care să se înghesuie într-un club improvizat. Responsabilitatea, orice s-ar spune, cade în sarcina autorităţilor locale. În primul rând a primăriilor. În fond este vorba despre cultura socială. Ea porneşte de la cafenele, restaurante, locuri de agrement şi sfârşeşte cu viaţa de noapte, care se desfăşoară de cele mai multe ori în promiscuitate.

Demarcarea strictă a unor locuri în centrele oraşelor în care este interzisă circulaţia autovehiculelor are tocmai rolul de a delimita un spaţiu social controlabil. Majoritatea oraşelor mari au urmat acest exemplu al oraşelor europene, inclusiv Bucureştiul în centrul istoric. Dar amatorii de chilipiruri pe seama viciilor au găsit refugii. Au apărut cluburi asemeni celui în care a avut loc incendiul care a distrus sute de destine, fără să fie verificate şi controlate din punct de vedere al siguranţei consumatorilor.

Această tragedie nu ar trebui să fie lăsată fără să se tragă învăţăminte şi să se instituie reguli clare, fără echivoc. Fiecare consiliu local din această ţară ar trebui să analizeze  situaţia din propria ogradă. Un raport între capacitatea organelor de ordine, poliţie, jandarmerie, poliţia locală, ISU etc. şi numărul localurilor în care se desfăşoară activităţi de noapte este absolut necesar să fie analizat cu atenţie.

Poate că este momentul să se analizeze numărul de localuri raportat la numărul populaţiei. Nimeni nu ştie câte localuri de genul celui din Bucureşti  în care  s-a petrecut tragedia există în ţară. Sunt zeci sau poate sute de mii. Numai cine nu vrea nu poate organiza spectacole cu artificii în cel mai nepotrivit loc.

Autorităţile, de la preşedintele ţării la guvern, de la reprezentanţii diverselor instituţii la simplii cetăţeni, s-au comportat exemplar. Ca la revoluţie, cum bine au observat diverşi comentatori. Medicii, personalul sanitar, s-au comportat, de  asemenea, ca nişte eroi. Merită tot respectul, dar tragedia se poate repeta în orice moment, oriunde în ţară. Ce se  poate face? Nimic altceva decât instituirea unor reguli foarte ferme.

Nu doar pentru funcţionarea unor cluburi, ci pentru întregul spectru al activităţilor din toate domeniile. Întregul sistem pe care se bazează economia de piaţă este fragil. Totul este improvizaţie. Toată lumea se poate ocupa de orice, fără niciun control, fără nicio pregătire, fără o minimă calificare. La fel de amatoristic se construieşte totul în România.

Totul este improvizaţie. Ar fi timpul să ne trezim.

Abonează-te acum Online!