Image 1
Image 2

Soiurile autohtone de căpşuni au intrat în dizgraţia cultivatorilor din Halmeu

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Într-un top ipotetic naţional al cultivatorilor de căpşuni, de departe, judeţul Satu Mare se află pe una din treptele podiumului, cu cele peste 1.300 de hectare de cultură. Numai pe raza comunei Halmeu sunt peste 600 de hectare cultivate cu acestă cultură care dă deliciosul fruct. Această suprafaţă este deţinută de aproape 1.000 de familii, care prin valorificarea roadelor muncii lor îşi asigură existenţa. Suprafeţele cultivate de unele familii sunt de la câteva mii de metri pătraţi, la câteva hectare. Soiurile autohtone de căpşuni au intrat în dizgraţia cultivatorilor din Halmeu.

Dacă în urmă cu două săptămâni căpşunele recoltate de pe culturile din serele/solariile din Halmeu se vindeau cu 20 de lei kilogramul, iată că în momentul redactării acestor rânduri preţul s-a redus la jumătate, adică la 8-10 lei/kilogram. Totul depinde de abilităţile de negociere ale intermediarului care duce fructele te miri în ce oraşe din ţară.

Căpşunele cultivate tradiţional vor fi coapte probabil peste două săptămâni

Mai multe citiţi în ediţia tipărită de joi, 5 mai, disponibilă la chioşcurile de ziare sau în ediţia electronică (abonament pdf).

5 comentarii

  1. Majoritatea cultivatorilor de capsuni de la Halmeu administreaza substante chimice unele toxice in toata perioada recoltatului fara sa fie controlati de institutiile abilitate. Pomparea ingrasamintelor chimice pe intreaga perioada a recoltatului este extrem de nociva pentru consumatori doar aspectul comercial ii intereseaza pe producatori ei nici nu-si mai mananca coloratii si umflatii capsuni .

Lasă un răspuns

Connect with