Şoferii care au comis infracţiuni, instruiţi pentru reintegrare

Programul de prevenire a infracţionalităţii “În siguranţă la volan! Stop accidentelor rutiere” este implementat la nivelul judeţului Satu Mare de către Serviciul de Probaţiune Satu Mare, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Satu Mare, prin structurile de prevenire şi poliţie rutieră.

Scopul programului vizează sprijinirea participanţilor pentru a obţine informaţii de natură juridică şi de natură comportamentală, dezvoltarea unor atitudini favorabile respectării legislaţiei rutiere, analizarea şi înţelegerea mecanismelor comportamentului propriu, conştientizarea factorilor care îi predispun la comiterea de infracţiuni şi dezvoltarea capacităţii de a exercita control asupra lor, astfel încât riscul de recidivă să fie redus.

Prin sesiunile informativ-preventive organizate, în perioada 3 mai – 24 mai, în cadrul locaţiei Casa Meşteşugarilor Satu Mare, se urmăreşte sprijinirea reintegrării persoanelor care au comis infracţiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice, persoane aflate în evidenţa Serviciului de Probaţiune Satu Mare, faţă de care instanţa a depus fie măsura amânării aplicării pedepsei, fie suspendarea executării pedepsei.

Echipa de specialişti responsabilă cu implementarea programului – reprezentanţi ai Serviciului de Probaţiune şi poliţiştii din cadrul Serviciului Rutier şi din cadrul Compartimentului Analiza şi Prevenirea criminalităţii – au abordat teme de legislaţie rutieră, aspecte legate de comportamentul neadecvat la volan, informaţii din sfera procesului decizional, cu accent pe perspectiva victimei, precum şi concepte privind factorii de risc şi paşii spre infracţiune, vizând sensibilizarea participanţilor, creşterea gradului de conştientizare, dar şi reducerea riscului de victimizare a populaţiei.

Materialele informative prezentate – spoturi, filme tematice, prezentări power – point, completarea unor fişe de lucru, exemple din cazuistică, cu care s-au confruntat poliţiştii au avut ca finalitate atât transmiterea unor mesaje informativ – preventive, cât şi adoptarea unei conduite responsabile în societate, în special, când se deplasează pe drumurile publice.

Fiind apreciat de către participanţi, ca având valenţe informative, dar şi formative, programul de prevenire are un conţinut unitar, care permite adaptarea intervenţiei la particularităţile de grup şi individuale.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517