Image 1
Image 2

Slujbă arhierească la Biserica greco catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Satu Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Slujbă arhierească la Biserica greco catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Satu Mare
Slujbă arhierească la Biserica greco catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel din Satu Mare

  În fiecare an, pe 29 iunie, Biserica îi cinsteşte liturgic pe cei doi corifei ai apostolilor creştinătăţii, pe sfinţii Petru şi Pavel. Doi neobosiţi predicatori ai Evangheliei lui Hristos, doi martiri ai credinţei creştine, doi stâlpi ai Bisericii lui Hristos. Deşi fiecare dintre ei provin din locuri diferite (Petru din Galileea, Pavel din Tarsul Ciliciei), cu formări diferite (Pentru, un simplu pescar iudeu, Pavel, un ilustru fariseu), l-au cunoscut pe Isus pe căi diferite, dar l-au propovăduit cu aceeaşi înflăcărare până la jertfa supremă din Cetatea Eternă, Roma, în pâmântul căreia trupurile lor se odihnesc.

Sărbătorirea lor este unul dintre cele mai vechi praznice din calendarul liturgic, apărând în calendar deja din secolul IV, aşa cum atestă „Depositio martyrum” (anul 354). După o veche tradiţie, pe via Ostiense, la puţini metri de bazilica Sfântul Pavel din afara Zidurilor, a avut loc ultima întâlnire dintre Petru şi Pavel. Sfântul Petru a fost dus în vechiul circ al lui Nero, care în vechime se găsea pe locul unde astăzi este piaţa Sfântul Petru, unde a fost răstignit cu capul în jos. Sfântul Pavel a fost dus înntr-un loc numit Aqua Salvias, de lânga Roma, unde azi se găseşte abaţia Tre Fontane, iar acolo a fost decapitat.

Multe sunt referirile evanghelice la Petru, dar cea mai grăitoare este mărturia de credinţă a lui Petru la Cezareea lui Filip (Matei 16, 13-19)< „Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului?” – i-a întrebat Isus pe ucenici – „Iar ei au răspuns< Unii, Ioan Botezătorul, alţii Ilie, alţii Ieremia sau unul dintre prooroci.  şi le-a zis: Dar voi cine ziceţi că sunt?  Răspunzând Simon Petru a zis: Tu eşti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu Celui viu”.  „Dar voi, ce ziceţi?”, îi provoacă Isus. Ca şi cum cei doisprezece ar fi dintr-o altă lume, ca şi cum ucenicii nu ar trebui să se conformeze lumii, şi nici să vorbească din auzite. Dintre toţi apostolii, Petru a fost singurul care a îndrăznit să dea un răspuns personal la întrebrea lui Isus. Petru ne învaţă şi pe noi acelaşi lucru, răspunsul la întrebarea lui Hristos trebuie să-l dea fiecare creştin în mod personal. Ce părere am despre Hristos? Ce relaţie am cu El? Cine este El pentru mine? Ce însemnătate are prezenţa Lui în viaţa mea? Ce aduce în plus vieţii mele? Sunt întrebări de care suntem obişnuiţi fie să ne eschivăm, fie să le răspundem cu formule consacrate. Petru a răspuns cu sinceritate. Noi cum răspundem?

„Sunt încredinţat că nici moartea, nici viaţa, nici îngerii, nici stăpânirile, nici cele de acum, nici cele ce vor fi, nici puterile,  nici înălţimea, nici adâncul şi nici o altă făptură nu va putea să ne despartă pe noi de dragostea lui Dumnezeu, cea întru Hristos Iisus, Domnul nostru” (Romani 8, 38-39). Aceasta e mărturia de suflet a celuilat apostol, Sfântul Pavel. „Nimic” şi „niciodată”, două cuvinte totale, absolute pentru a exprima experienţa grijii iubitoare a lui Hristos în viaţa sa. Nu suntem singuri niciodată, ne învaţă Pavel. Isus îşi ţine mereu făgăduinţa, aceea de a fi mereu cu noi până la sfârşit, indiferent de încercările vieţii şi ale morţii. De aceea să-i cinstim cum se cuvine pe aralzii creştinătăţii!
Biserica greco-catolică Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, de pe bulevardul Cloşca (de la „Burdea”), îi celebrează pe sfinţii săi ocrotitori. Cu ocazia aceasta, joi, 29 iunie, dupămasa de la orele 18.00, se va celebra hramul bisericii. Va fi prezent în mijlocul credincioşilor Preasfinţitul Vasile, episcopul locului, împreună cu un sobor de preoţi din protopopiat. După slujbă va avea loc o agapă frăţească, ocazie de întărirea a legăturilor de frăţietate între credincioşii parohiei şi mod de cinstire a oaspeţilor prezenţi, pe care îi dorim în număr cât mai mare.

Preot paroh Florin Stefan Fodoruţ

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with