20.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 01.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 02.30 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 05.00 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko. Titlul emisiunii: Apreciere şi multă muncă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela, Vadas Krisztian. Titlul emisiunii: Viaţa greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.20 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Zoltan Pataki. Titlul emisiunii: Despre forbalul judeţean cu vicepreşedintele AJF-ului sătmărean. 14.00 Teleshopping 14.25 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 15.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 16.20 Concert al Corurilor Bisericeşti Ortodoxe din Municipiul Satu Mare. 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile.

Situaţie fără precedent în România: sunt vacante peste 61.000 locuri de muncă

muncitor constructii

muncitor constructii

Avem o ţară care oferă mii de locuri de muncă, dar am ajuns în situaţia în care nu are cine să le ocupe. Şomajul care a ajuns la început de an la minime istorice şi migraţia forţei de muncă, în special cea tânără, le dau bătăi de cap angajatorilor care se confruntă cu cel mai mare deficit de talente din ultimii 11 ani.

 

Sunt peste 61.000 de joburi neocupate în economie, iar declinul demografic face ca tot mai puţini tineri să intre pe piaţa muncii. Aşa că angajatorii sunt obligaţi să se descurce cu ce au. Şi cum nu au, singura opţiune să umple posturile şi să îşi păstreze angajaţii este majorarea salariilor. Iar aici apare o altă contradicţie – raportul dintre calitatea muncii şi remunerarea acesteia.

Din cauza tinerilor inactivi, dar şi din cauza exodului, numărul locurilor de muncă neocupate din ţara noastră creşte de la lună la lună. În trimestrul al doilea din 2018 erau circa 61.400 de job-uri vacante, cu 3.000 mai multe faţă de primele 3 luni ale acestui an. În judeţul Satu Mare sunt disponibile 230 locuri de muncă.

Potrivit statisticilor, anul trecut în ţara noastră trăiau cinci milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani. Dintre aceştia, însă, doar jumătate aveau contracte de muncă permanente sau temporare. Îngrijorător este faptul că numărul celor care muncesc este aproape egal cu cel al tinerilor inactivi, care este de peste 2 milioane.

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în servicii, aproape 3 procente, dar şi în sănătate şi asistenţă socială.

Probleme sunt şi în sectorul bugetar, tot mai bine plătit în ultima perioadă. Peste 7 mii de locuri sunt libere în acest moment în administraţie publică, 6.900 în sănătate şi aproape 3.000 în învăţământ.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 29 august 2018, ora 10:51

    In ceea ce priveste „…contradicţie – raportul dintre calitatea muncii şi remunerarea acesteia. ” trebuie sa mentionez ca calitatea muncii este direct proportionala cu pregatirea personalului ( in care patronii nu prea vor sa investeasca, adica vor totul de-a gata ) si de incarcarea fiecaruia in parte ( daca incarcarea cu sarcini este supradimensionata angajatul nu poate face fata iar graba strica treaba ! care iar afecteaza calitatea si nu din vina angajatului ). In Rom. raportul dinte angajator si angajat este ca de la boier la sluga adica totul pt. Boier si cat mai putin pt. sluga !. In strainatate angajatul este mai respectat nu este haituit si hartuirt ca in Rom. Acolo munca romanului are calitate !!!! (sau nu ?…). Ca urmare in Rom. nu cu angajatul este problema ci cu angajatorul care nu respecta si nu vrea sa-si aprecieze angajatii !!!. Ca urmare nu victimizati angajatorii mai bine urmariti ce averi si-au tras acestia de pe urma muncii angajatilor ( „… necalitativi …”).

  2. Punisher a spus: 28 august 2018, ora 20:43

    Firmele de paza de exemplu, dau si acuma salarii la nivelul de acum 2 ani cel putin. M-am interesat de ceva job-uri in paza, este unde si acuma dau 5,8-6 lei pe ora, in conditiile in care 11,3 lei este tariful orar, din care se scade impozitul, ar veni 9,5 lei tariful orar care ar trebui sa-l plateasca patronii de la firmele de paza. Unii patroni ofera 1400 lei salar net in mana,(cred ca se inteleg intre ei), la 240 de ore lucrate.Si ITM-ul „doarme” si pe banii nostri.O inspectoare de la ITM a zis cu gura ei ca de regula au probleme cu cei care au firme de paza, dar atunci de ce nu inchid acele firme de paza, ca au fost cazuri si inca mai sunt patroni care angajeaza cu 4 ore, cand de fapt agentul lucreaza 24 cu 48, sau 24 cu 24. Cum a fost cazul cu firma Folda Security, acum vreo 4 ani, cand a angajat o gramada cu 2 ore, salar din parti, si tocmai din aceasta cauza nu au putut sa intre in somaj. A se vedea articolul „Tunurile consilierului Stef”, un articol interesant as zice eu, se gaseste pe internet.La asemenea salarii, sunt curios cum s-ar descurca patronii sa traiasca din 1400 lei, si tot ei se plang,(unii), ca nu au forta de munca. La salariile astea, sunt curios cine ii lucreaza. Pensionarii eventual.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.