20.11.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 01.30 Cultură – 10x10 Născut în România 03.00 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 04.20 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 05.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Mihai Paşolea, Paula Gabor, Larisa Matei. Titlul emisiunii: Care sunt cauzele principale ale accidentelor?(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil 10.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii:Sfinţii, prietenii noştri. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ioan Leitner, Ciprian Crăciun, Ovidiu Mureşan. Titlul emisiunii: Înaintea preluării preşedinţiei rotative, PSD face remaniere. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Info Studio cu Mihai Sălceanu, invitat: Ovi D Pop. Titlul emisiuni:Ovi D Pop ridică fotografia la nivel de artă. 14.15 Teleshopping 14.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: fam. Antal. 15.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Virgil Enătescu. Titlul emisiuni: Primul simpozion de informatică medicală din Satu Mare. 16.30 Lansare de Carte la Poesis - Ioan Lenciu,omagiu la 90 de ani. 17.50 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitat: Terely Mihai. Titlul emisiunii: Clubul CS Unio a câştigat concursul pe care la organizat. 18.30 Audienţe în direct. 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar în direct 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct. 23.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Lovitura de stat din decembrie 1989.

Situaţie fără precedent în România: sunt vacante peste 61.000 locuri de muncă

muncitor constructii

muncitor constructii

Avem o ţară care oferă mii de locuri de muncă, dar am ajuns în situaţia în care nu are cine să le ocupe. Şomajul care a ajuns la început de an la minime istorice şi migraţia forţei de muncă, în special cea tânără, le dau bătăi de cap angajatorilor care se confruntă cu cel mai mare deficit de talente din ultimii 11 ani.

 

Sunt peste 61.000 de joburi neocupate în economie, iar declinul demografic face ca tot mai puţini tineri să intre pe piaţa muncii. Aşa că angajatorii sunt obligaţi să se descurce cu ce au. Şi cum nu au, singura opţiune să umple posturile şi să îşi păstreze angajaţii este majorarea salariilor. Iar aici apare o altă contradicţie – raportul dintre calitatea muncii şi remunerarea acesteia.

Din cauza tinerilor inactivi, dar şi din cauza exodului, numărul locurilor de muncă neocupate din ţara noastră creşte de la lună la lună. În trimestrul al doilea din 2018 erau circa 61.400 de job-uri vacante, cu 3.000 mai multe faţă de primele 3 luni ale acestui an. În judeţul Satu Mare sunt disponibile 230 locuri de muncă.

Potrivit statisticilor, anul trecut în ţara noastră trăiau cinci milioane de tineri cu vârste cuprinse între 15 şi 34 de ani. Dintre aceştia, însă, doar jumătate aveau contracte de muncă permanente sau temporare. Îngrijorător este faptul că numărul celor care muncesc este aproape egal cu cel al tinerilor inactivi, care este de peste 2 milioane.

Cele mai multe locuri de muncă vacante sunt în servicii, aproape 3 procente, dar şi în sănătate şi asistenţă socială.

Probleme sunt şi în sectorul bugetar, tot mai bine plătit în ultima perioadă. Peste 7 mii de locuri sunt libere în acest moment în administraţie publică, 6.900 în sănătate şi aproape 3.000 în învăţământ.

Abonează-te acum Online!
  1. Dac Bulibas a spus: 29 august 2018, ora 10:51

    In ceea ce priveste „…contradicţie – raportul dintre calitatea muncii şi remunerarea acesteia. ” trebuie sa mentionez ca calitatea muncii este direct proportionala cu pregatirea personalului ( in care patronii nu prea vor sa investeasca, adica vor totul de-a gata ) si de incarcarea fiecaruia in parte ( daca incarcarea cu sarcini este supradimensionata angajatul nu poate face fata iar graba strica treaba ! care iar afecteaza calitatea si nu din vina angajatului ). In Rom. raportul dinte angajator si angajat este ca de la boier la sluga adica totul pt. Boier si cat mai putin pt. sluga !. In strainatate angajatul este mai respectat nu este haituit si hartuirt ca in Rom. Acolo munca romanului are calitate !!!! (sau nu ?…). Ca urmare in Rom. nu cu angajatul este problema ci cu angajatorul care nu respecta si nu vrea sa-si aprecieze angajatii !!!. Ca urmare nu victimizati angajatorii mai bine urmariti ce averi si-au tras acestia de pe urma muncii angajatilor ( „… necalitativi …”).

  2. Punisher a spus: 28 august 2018, ora 20:43

    Firmele de paza de exemplu, dau si acuma salarii la nivelul de acum 2 ani cel putin. M-am interesat de ceva job-uri in paza, este unde si acuma dau 5,8-6 lei pe ora, in conditiile in care 11,3 lei este tariful orar, din care se scade impozitul, ar veni 9,5 lei tariful orar care ar trebui sa-l plateasca patronii de la firmele de paza. Unii patroni ofera 1400 lei salar net in mana,(cred ca se inteleg intre ei), la 240 de ore lucrate.Si ITM-ul „doarme” si pe banii nostri.O inspectoare de la ITM a zis cu gura ei ca de regula au probleme cu cei care au firme de paza, dar atunci de ce nu inchid acele firme de paza, ca au fost cazuri si inca mai sunt patroni care angajeaza cu 4 ore, cand de fapt agentul lucreaza 24 cu 48, sau 24 cu 24. Cum a fost cazul cu firma Folda Security, acum vreo 4 ani, cand a angajat o gramada cu 2 ore, salar din parti, si tocmai din aceasta cauza nu au putut sa intre in somaj. A se vedea articolul „Tunurile consilierului Stef”, un articol interesant as zice eu, se gaseste pe internet.La asemenea salarii, sunt curios cum s-ar descurca patronii sa traiasca din 1400 lei, si tot ei se plang,(unii), ca nu au forta de munca. La salariile astea, sunt curios cine ii lucreaza. Pensionarii eventual.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.