Sistemul energetic naţional al României are nevoie urgentă de investiţii | Informaţia Zilei

Sistemul energetic naţional al României are nevoie urgentă de investiţii

Scris de Vasile Andreica, 28 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sistemul energetic naţional va înregistra în 2022 o lipsă de capacitate de producţie de 1.799 MW, iar în 2027 aceasta va creşte la peste 2.500 MW, iar alternativa importului este riscantă, pentru că în zonă sunt multe state net importatoare, arată un studiu.

  Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a solicitat Transelectrica o actualizare a Planului de dezvoltare a reţelei electrice de transport pentru perioada 2018-2027, care să ia în calcul mai multe scenarii de evoluţie a capacităţilor de producţie, rezultând faptul că în anul 2020 ar fi necesară punerea în funcţiune a unor capacităţi de producere a energiei  electrice cu o putere totală instalată de 300÷600 MW. “Rezultatul analizeiŞ pentru anul 2022 se înregistrează o lipsă de capacitate de producere în SEN în raport cu cererea de consum de 1799 MW, iar pentru anul 2027 o lipsă de capacitate de producere  de 2512 MW. Aceste valori sunt la limita capacităţii de import a liniilor electrice de transport transfrontaliere. Conform concluziei din propunerea de completare a PDRET 2018-2027, acoperirea  unei părţi importante a consumului intern net prin import implică anumite riscuri legate de potenţiala lipsă de resurse regionale în ceea ce priveşte capacităţile de producere a energiei electrice, ţinând cont de soldul anual al ţărilor din regiune, care, cu excepţia Bulgariei şi Cehiei, sunt net importatoare (Ungaria, Polonia, Croaţia, Serbia)”, arată ANRE.

Printre scenariile luate în calcul se numără cel critic, care prevede nerealizarea unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă până în 2027 şi nerealizarea de investiţii noi, ce ar trebui puse în funcţiune în 2022, la Arad, Govora şi în Bucureşti, şi scenariul modelat, care prevede dispariţia CE Oltenia, CET Govora, CET Drobeta şi CET Galaţi, din varii considerente.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Goldis Admitere

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517