Image 1
Image 2

Sistarea exportului a afectat negativ veniturile oierilor români

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Se poate relua exportul de oi
Se poate relua exportul de oi

    Boala limbii albastre a afectat negativ viaţa oierilor români. Se estimează că peste un milion de ovine au fost refuzate la export, în ultimele două luni, din cauza bolii menţionate mai sus. Crescătorii pierd mai mult de 80 de milioane de euro, spune recent Nicolae Cioran, vicepreşedintele Federaţiei Crescătorilor de Ovine Romovis.

El a explicat că, din cauza bolii limbii albastre, ţările arabe care cumpărau ovine din România au interzis vremelnic importurile. Situaţia a fost deblocată. organismele de specialitate fac loby în sensul redeschiderii exporturilor.

După cum titrează publicaţie Recolta.eu, prin vocea lui Cioran mai spune că o oaie se vinde cu 2,3-2,5 euro pe kilogram în viu şi cântăreşte 35-40 de kilograme, estimând astfel pierderile oierilor la peste 80 de milioane de euro.
Aceste animale nu pot fi vândute în ţară pentru că nu un cult al unui astfel de consum.

Se estimează că efectivele de ovine din România au ajuns la peste 9 milioane de animale, iar exporturile anuale depăşesc 5 milioane de capete. Ionică Nechifor, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Moldovis şi secretar al Federaţiei Romovis, susţine că în momentul de faţă crescătorii de ovine se confruntă şi cu problemele provocate de procesatori.

“Nu putem să vindem în viu, dar putem să vindem carcasă, însă abatoarele ne oferă 5 lei pe kilogram, în condiţiile în care ţărilor arabe le vindeam în viu la 10-11 lei per kilogram. Abatoarele nu vor să ne fie parteneri în acest moment greu, ci să ne exploateze”, a adăugat Nechifor.

Preşedintele Moldovis susţine că ar fi de preferat ca fermierii, prin cooperative, să acceseze fonduri europene pentru mici abatoare şi spaţii de depozitare. În luna mai va sosi în Botoşani o delegaţie din Germania, de 50 de fermieri, pentru a prezenta modelul nemţesc.

În unele judeţe crescătorii de animale sunt afectaţi mai mult de criza din Ucraina decât de boala limbii albastre.

2 comentarii

  1. si la NEGRESTI OAS oile au inceput sa moara pe capete,insa oierii nu vor sa se afle!!!Oare nu e vorba de ceva epidemie,boala!?nimeni nu-i cauta veterinarii dorm/1!sa nu fie periculos pentru cetatenii orasului…deoarece ciobanii isi plimba oile printre case!!!!!NU EXISTA NICI O REGLEMENTARE CU PRIVIRE LA DISTANTA LA CARE SE POT APROPIA DE CASE LOCUITE!!???AVIZ PRIMARITEI,POLITIEI!!!

  2. si la NEGRESTI OAS oile au inceput sa moara pe capete,insa oierii nu vor sa se afle!!!Oare nu e vorba de ceva epidemie,boala!?nimeni nu-i cauta veterinarii dorm/1!sa nu fie periculos pentru cetatenii orasului…deoarece ciobanii isi plimba oile printre case!!!!!NU EXISTA NICI O REGLEMENTARE CU PRIVIRE LA DIE POT APROPIA DE CASE LOCUITE!!???AVIZ PRIMARITEI,POLITIEI!!!

Lasă un răspuns

Connect with