Image 1
Image 2

Sindicaliştii spun că legea de salarizare introduce inechităţii în învăţământ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Victor Oprea, preşedinte SLI
Victor Oprea, preşedinte SLI

Sindicatul Liber din Învăţământ (SLI) Satu Mare şi alte sindicate afiliate FSLI sunt nemulţumite datorită inechităţii care urmează să se introducă în legea de salarizare pentru sectorul învăţământ precum şi a aplatizării salariilor inacceptabil de mult, ne semnalează Victor Oprea, preşedintele SLI.

În mod asemănător, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” vine cu un şir de observaţiile şi propuneri la acest proiect de lege, pe care le vorm reda mai jos.

Exemple de greşeli flagrante

Preşedintele SLI dă câteva exemple relevante de inadvertenţe privind acest proiect de lege. Astfel, un secretar şef sau un contabil şef ar avea salariul mai mare decât un profesor cu gradul 1 aflat la nivelul maxim de salarizare. Salariul unui profesor necalificat aproximativ 3.900 lei iar al unui profesor cu studii superioare calificat 4.000lei. Salariul maxim şi a unui debutant ar trebui să fie cam 2,5 ori. În cazul acestei aplatizări salariale coeficientul de multiplicare ajunge doar la 1,34 în urmă unor calcule simple.
Părerea noastră că adoptarea unei asemenea legi va crea tensiuni sociale mari, încheie Victor Oprea .

Amânări

Ioan Drăgan, preşedintele Sindicatului Învăţământ Preuniversitar (SIP) Satu Mare şi prim-vicepreşedinte al Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET”, evidenţiază alte laturi ale proiectului, respectiv amânările de termene de aplicare şi câteva limitări ale cheltuielilor.
“Astfel la o prima analiză se constată că legea pentru învăţământ se va aplica efectiv, doar din 1 ianuarie 2018 (nu din 1 iulie, promisiunea iniţială). Tot la amânare se regăsesc primele de vacanţă sub formă vaucherelor (doar din 1 ianuarie 2018).
Indemnizaţia de hrană este determinată de încadrarea în 30% din suma salariilor de baza pentru fiecare ordonator de credite, iar premiile de excelenţă în limita a 5% din cheltuielile cu salariile, cu încadrarea în fondurile aprobate.
În concluzie, o lege cu multe promisiuni şi speranţe care ar trebui să respecte principiul ierarhizării corecte în funcţie de importanţa socială a muncii. Evident că rămâne foarte importantă alocarea corectă din buget a procentului legal de 6% din PIB, alocare financiară necesară pentru a fi acoperită aplicarea legii în întregime şi inclusiv plata restanţelor de sentinţe judecătoreşti, încheie Ioan Drăgan.

Observaţii şi propuneri la proiectul de lege

Într-o scrisoare adresată liderilor din organizaţie, Ioan Drăgan prezintă observaţii şi propuneri la acest proiect de lege.
Potrivit interlocutorului, „observaţiile şi propunerile reprezentanţilor federaţiilor sindicale din învăţământ (Federaţia Sindicatelor din Educaţie „SPIRU HARET” fiind reprezentată de preşedintele Marius Ovidiu Nistor) au fost însuşite de partea guvernamentală şi inserate în textul legii.
Iată, pe scurt, câteva dintre reglementările care se regăsesc în proiect.
Grilele conţin salariile de bază la care se va ajunge în 2022 (fără sporul de vechime); începând cu anul 2023, salariile se vor calcula pe baza coeficienţilor din grile, înmulţiţi cu salariul minim brut pe ţară garantat în plată.
Legea se va aplica etapizat, începând cu 1 iulie 2017, creşterea salarială urmând a se realiza eşalonat până la atingerea salariilor în 2022.
Există şi drepturi salariale suplimentare cum ar fi sporul de vechime sporul pentru învăţământ special – 15%; gradaţia de merit – 25% timp de 4 ani, pentru 16% din posturile didactice; practica pedagogică – spor de 10-25%; spor pentru predare simultană la 2-5 clase/grupe – 7%, 10%, 15%, 20% în plus la salariul de bază; creştere de până la 30% din venituri proprii; salarizarea prin plata cu ora, inclusiv a metodiştilor; spor pentru condiţii de muncă de până la 15%; spor pentru titlul ştiinţific de doctor – 50%. Suma sporurilor nu poate depăşi 30% din suma salariilor de bază.
Alte drepturi: remunerarea muncii suplimentare; spor pentru munca de noapte; prime de vacanţă, indemnizaţia de hrană, premii de excelenţă lunare.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS EXPERIENȚĂ DIDACTICĂ

Profesorul sătmărean Gheorghe Munteanu, la o conferință în Republica Moldova

Recent, profesorul sătmărean Gheorghe Munteanu a participat la conferința intitulată ”Basarabia e pământ românesc”, desfășurată în Republica Moldova.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now