Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 02.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 03.05 Digănia la Hodişa 03.35 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Laura Porcza 04.25 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 05.30 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Andreea Paul 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Maskulik Csaba, Kereskenyi Gabor, titlul emisiunii: Podul trei peste Someş, vis sau realitate? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Simona Nistea 09.36 Religie, cu Mihalea Ghiţă, invitat Alin Toma, titlul emisiunii: Suferinţa şi bioetica 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Vasile Fuşle, Attila Felcz, titlul emisiunii: Turneu internaţional de judo la veterani în 21 octombrie 11.15 Teleshopping 11.30 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.38 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu, invitaţi Adrian Cozma, Ciprian Crăciun, Zazula Bela, titlul emisiunii: Preşedintele Iohannis i-a acceptat pe toţi miniştri propuşi de PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Arthur Piricsi – raport la 1.940 de zile 14.34 Teleshopping 15.02 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Putere economică în creştere la Medieşu Aurit 16.06 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Vasa Nicolin 17.00 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Viorel Solschi, titlul emisiunii: Centrul de excelenţă, şcoală a perfomanţei 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Mihai Sălceanu 21.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Anca Roxana Kaitar, titlul emisiunii: Activităţi ecologice la Liceul Ham Janos 22.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 23.30 Ştiri

Sindicaliştii sătmăreni se pregătesc de mitingul din 4 octombrie de la Bucureşti

Scris de Vasile Nechita, 27 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Marţi, 26 septembrie 2017, în sala mică de şedinţe a Palatului Administrativ Satu Mare a avut loc şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Ordinea de zi a fost următoarea: 1. Analizarea solicitărilor Confederaţiei Naţionale Sindicale „Cartel ALFA” privind transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajat şi modificarea Legii nr. 62/2011 a dialogului social; 2. Economia socială, sprijin pentru reintegrarea persoanelor ce aparţin grupurilor vulnerabile; 3. Măsuri de stimulare a agenţilor economici privind încadrarea în muncă a tinerilor cu risc de marginalizare.

Participanţi

La şedinţă au participat: Darius Filip, prefect, Iulia Cîrcei, secretar general al Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Simona Derşidan, directoarea AJOFM Satu Mare, Cristian Sasu, director al Inspectoratului Teritorial de Muncă, Daniela Culic, directoarea Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură, Tiberiu Markos, director, vicepreşedintele Asociaţiei Economice Româno Germane, liderii sindicali: Sorin Faur, Vasile Dîrle, Ioan Drăgan, Victor Oprea, Adrian Oros, reprezentanţi de instituţii, manageri de firme, jurnalişti.

Lideri sindicali dezamăgiţi

Prefectul a început prin a le da cuvântul liderilor sindicali pentru a prezenta solicitările.
Primul care a luat cuvântul a fost Sorin Faur, preşedintele Filialei Satu Mare a confederaţiei Sindicale Cartel Alfa. El s-a referit la scrisoarea adresată de confederaţie prefectului Darius Filip, în care sunt menţionate două revendicări principale. Este vorba de 1. Blocarea transferului taxelor sociale ale angajatorului către angajaţi şi 2. Modificarea Legii 62/2011 pentru deblocarea negocierii şi încheierii contractelor colective de muncă la toate nivelurile, plecând de la varianta comună a celor cinci confederaţii sindicale înaintată guvernului.
“De ieri au început manifestări organizate de filialele sindicale Cartel Alfa la nivel de judeţe. Se pichetează prefecturile, iar pe 4 octombrie va fi un miting la Bucureşti”, a spus Sorin Faur.
În opinia sa, “cel mai important lucru în Legea 62 este desfiinţarea contractelor de muncă la nivel naţional şi la nivel de ramură. Actuala lege nu ne permite să încheiem un contract de muncă la nivel de sector, iar la nivel de fabrică nu există obligativitatea încheierii unui contract colectiv de muncă. Există obligaţia negocierii, dar nu a încheierii unui contract. Poţi negocia fără să rămâi cu nimic. Datorită acestui lucru, sindicaliştii Cartel Alfa au organizat primele pichetări şi ieşiri în stradă la Bucureşti. Numai aşa vom sensibiliza Guvernul pentru a opri transferul de taxe, hotărâre luată fără o dezbatere publică şi fără a ţine seama de sindicate. Aceasta a adus foarte multe efecte negative mişcării sindicale şi tuturor angajaţilor din România.
Două milioane şi ceva de oameni primesc salariul minim pe economie. După trecerea contribuţiei la angajaţi, vom avea peste trei milioane cu salariul minim pe economie. (…) O să ajungem o ţară cu oameni plătiţi cu salariul minim pe economie”, a spus Sorin Faur, adăugând că “PSD este mai liberal decât liberalii”.
Au mai luat cuvântul şi liderii sindicali din educaţie – Ioan Drăgan şi Victor Oprea. Ei s-au referit la “promisiunile de dublare a salariilor, dar, treptat, ofertele s-au tot diminuat, promisiuni înşelate care au dus la lipsa de încredere în guvernanţi” (Ioan Drăgan). Tot Drăgan a amintit şi de restanţele salariale câştigate în instanţe, dar neacordate. “Dacă nu va fi o rectificare de buget, urmează proteste”.
La rândul său, Victor Oprea a spus că învăţământul este situat într-o grilă şi mai joasă de salarizare decât pe vremea guvernării PDL. “S-au dat măriri de salarii la poliţişti, la primării, dar la noi nu. S-au promis creşteri salariale spectaculoase, dar oamenii nu mai cred în promisiuni. De aceea, FSLI anunţă proteste”, a spus Victor Oprea.

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.