Image 1
Image 2

Sindicaliştii din FSLI pichetează miercuri sediul Parlamentului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Liderii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) sunt chemaţi de urgenţă la Bucureşti datorită nemulţumirilor legate de legea de salarizare”, ne face cunoscut profesorul Victor Oprea, preşedintele  Sindicatului Liber din Învăţământ (SLI) Satu Mare.

Nerespectarea calendarului majorărilor salariale pentru personalul din învăţământ, coeficientul mic din grila de salarizare, inechităţi mari între salariile diferitelor categorii de angajaţi şi sporurile pe cale de dispariţie sunt nemulţumirile celor din educaţie.

200 de oameni vor picheta Parlamentul

“Deşi FSLI a făcut observaţii privind legea de salarizare şi a propus o serie de corecţii, propunerile federaţiei nu au fost discutate, ne relatează interlocutorul. Legea sub forma actuală este inacceptabilă. Programul de guvernare şi promisiunile pentru învăţământ au fost de 20% din 1 iulie 2017, lucru care nu se respectă. Pe ultima sută de metri, FSLI încearcă să mai facă ceva înainte de dezastrul ce va urma. Miercuri, 31 mai, FSLI pichetează sediul Parlamentului, între orele 12 şi 14. Se aşteaptă un număr de circa 200 de oameni”, a încheiat Victor Oprea .

Profesorii sunt la coada clasamentului

 Alţi lideri sindicali spun că programul de guvernare al PSD menţionează o creştere salarială de 20 la sută pentru profesori de la 1 iulie, urmată de una de 30 la sută, de la 1 ianuarie 2018. Însă proiectul legii salarizării, aflat în dezbaterea Camerei Deputaţilor, prevede o singură majorare, de 50 la sută, care ar urma să între în vigoare anul viitor. După calculele sindicaliştilor, profesorii pierd 6 la sută. Mai mult decât atât, Proiectul Legii salarizării unitare prevedea că în grila de salarizare, cu 15 trepte, coeficientul personalului din învăţământ (didactic, didactic auxiliar şi nedidactic) era de 5,37. Noua grilă are 12 trepte, iar profesorii sunt doar la 2,7, ceea ce înseamnă că pierd la salariu faţă de alte categorii de bugetari. La toate acestea se adaugă dispariţia mai multor sporuri.

FSLI a trimis notificări şi propuneri de amendamente la Parlament şi la ministere, dar nu a obţinut mare lucru. Acesta este motivul pentru care avertizează că dacă nu li se satisfac cererile, pe 31 mai, liderii se vor întâlni la federaţie pentru a hotărî modalităţile de protest.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with