Image 1
Image 2

Sindicaliștii din educație nu au agreat explicațiile guvernanților

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ioan Drăgan, vicepreședinte al Federației Sindicatelor din Educație (FSE) ”Spiru Haret”, a participat pe 31 august 2017, la Colegiul liderilor federației în București.


Au fost prezenți ministrul muncii și justiției sociale – Lia Olguța Vasilescu și ministrul educației naționale – Liviu Marian Pop (nu a onorat promisiunea ministrul finanțelor – Ionuț Mișa).

Neîncredere generată prin diluarea promisiunilor

Discuţiile şi dezbaterile au durat peste patru ore. Reprezentanţii Guvernului au prezentat punctele de vedere pe temele ridicate şi alte probleme din educaţie, dar în mare parte răspunsurile şi explicaţiile nu au fost agreate de sindicalişti.
Nemulţumirile principale rămân cele legate de salarizare, subfinanţarea educaţiei, amânarea pentru sfârşitul anului (dacă vor fi bani la buget) a plăţii diferențelor salariale obținute prin sentinţe.
Părerea generală a fost că starea de neîncredere generată prin diluarea promisiunilor din planul de guvernare persistă, iar sindicaliştii aşteaptă materializarea efectivă a ţintelor avansate pentru educaţie.
Liderii participanți la întâlnire au convenit că urmează să facă o prezentare detaliată a discuţiilor şi problemelor în şedinţele de sindicat, să monitorizeze rezolvarea problemelor de către guvernanţi şi să stabilească acţiuni în funcţie de opţiunea membrilor.

Probleme identificate de sindicaliști

Într-o scrisoare adresată preşedintelui PSD Liviu Dragnea, au fost indentificate mai multe patru probleme stringente. Prin urmare, a fost solicitat un demers pentru o întâlnire cu primul ministru.
Problemele principale discutate cu premierul şi alte probleme identificate în ședinţa ColegiuluiL liderilor FSE ”Spiru Haret au fost cele de mai jos.
Prima problemă s-a referit la efectele trecerii contribuţiilor la bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale datorate de angajator la salariat (această în condiţiile în care majorarea de 15% din 1 ianuarie 2017 a fost de doar 8% că umare a calculării sporului la salariul de baza nemajorat). Au fost formulate și reproșuri privind neacordarea voucherelor de vacanţă și neplata diferențelor salariale obținute prin hotărâri judecătoreşti, precum şi dobânzile aferente. S-a mai discutat și despre Regulamentul privind sporurile pentru condiţii de muncă, cât și de amânarea perioadei de creştere salarială din Lege-cadru nr. 153/2017.

1 comentariu

  1. Sunt bani dar nu pt. voi care dati stiinta. Sunt bani pt. pensii si indemnizatii speciale (nerusinate), salarii nerusinate ale demnitarilor, pt. fregate din Italia, elicoptere uzate din Franta, tancuri uzate din Germania si 32 avioane uzate F16 din SUA. ( Achizitia nechibzuita a Presedintelui vostru fost profesor !!! caruia ii doare-n cot de voi.) . Cu cei 6% din PIB alocati invatamantului cum ramane ?……

Lasă un răspuns

Connect with