Sindicaliştii din Educaţie, chemaţi să răspundă dacă vor continua greva

Scris de Mihai Sălceanu, 24 mai 2023 « Ştirea precedentă | Înapoi la index
Sindicalişti SIP Satu Mare

Sindicalişti SIP Satu Mare

Miercuri după masa, 24 mai, a avut loc o nouă rundă de negocieri dintre reprezentanţi ai sindicatelor din Educaţie şi Guvern. Întâlnirea a avut loc la sediul FSLI, a început la ora 17.00 şi a durat mai bine de 4 ore.

Au participat ministrul Educaţiei – Ligia Deca, ministrul Muncii – Marius Budăi, ministrul Finanţelor Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene – Marcel Boloş şi secretarul general al Guvernului – Marian Neacşu, alături de liderii de sindicat Simion Hăncescu – Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Marius Nistor – Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret” şi Anton Hadăr – Federaţia Naţională Sindicală „Alma Mater”.

La şedinţa dinaintea negocierilor şi la şedinţa de după negocieri au participat reprezentanţi din toate judeţele, Satu Mare fiind reprezentat de Sergiu Tâlvâc – preşedinte SIP Satu Mare şi Viorel Soos – vicepreşedinte SIP Satu Mare.

Pe această temă, miercuri seara, şi la Informaţia TV s-a desfăşurat o emisiune “Agenda Publică” la care au participat Sorin Precup – vicepreşedinte SIP Satu Mare, Marius Buteanu – lider sindical la Liceul Sportiv şi Dan Burulea – consilier juridic, fost lider de sindicat.

Secretarul general al Guvernului, Marian Neacşu, a declarat la finalul negocierilor că în acest moment „nu poate fi vorba de o creştere salarială” a profesorilor, care se află în grevă, dar a spus că Executivul le-a propus acordarea unor sume de bani sub formă de vouchere sau cartele în lunile iunie şi octombrie: 1.000 de lei, respectiv 1.500 de lei. „Nu poate fi vorba de niciun fel de creştere salarială. Colegii din învăţământ sunt la maximul grilei, iar acest Guvern a făcut posibil acest lucru. Nu pot fi acordate sporuri”, a afirmat Marian Neacşu în faţa presei.

El a adăugat că în programul de guvernare care va fi prezentat prioritatea numărul unu va fi Educaţia, iar începând cu 15 iulie, prima categorie care va discuta noua grilă de salarizare va fi Educaţia. „Faţă de discuţiile anterioare, oferta suplimentară a Guvernului va fi aceea a acordării unei sume în luna iunie şi una în octombrie, legate de cele două evenimente importante, care va consta într-un card pentru cariera profesională, acordată profesorilor şi personalului auxiliar. Suma propusă este 1.000 de lei pentru iunie şi 1.500 pentru octombrie. Astfel de sume să fie acordate şi pentru personalul nedidactic, 500 de lei în iunie şi octombrie”, a arătat el.

Pe de altă parte, liderii de sindicate au spus în urma negocierilor, joi va continua greva generală. Abia joi la ora 12 vor prezenta un răspuns oficial Guvernului, după ce se vor consulta cu liderii din teritoriu. “Până acum mesajele care vin sunt de respingere a acestei oferte”, spune Marius Nistor, liderul FSE “Spiru Haret”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517