Simpozion despre Mica Unire în Sala Filarmonicii | Informaţia Zilei

Simpozion despre Mica Unire în Sala Filarmonicii

Scris de Vasile Andreica, 23 ianuarie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prof. univ. dr. Doru Radosav a publicat cartea “Sătmarul în anul Marii Uniri, 1918”

Cei trei istorici pe scena Filarmonicii

Cei trei istorici pe scena Filarmonicii

În ajunul aniversării Unirii Principatelor Române din 24 ianuarie 1859, Centrul Cultural “G.M. Zamfirescu” Satu Mare a organizat un simpozion istoric consacrat evenimentului, găzduit marţi după-amiază de Sala Filarmonicii “Dinu Lipatti”.

Prezentatorul Marius Deac a amintit celor prezenţi dublul înţeles al noţiunii de simpozion – cel antic, de banchet prietenesc, şi cel modern, de discuţie elevată pe teme ştiinţifice – şi a îndemnat publicul la interactivitate, îndemn respectat doar parţial, întrucât sala, e drept, a fost plină, dar 80%, dacă nu mai mult, dintre cei prezenţi erau elevi de liceu aduşi de profesorii lor la eveniment.

Oricum, invitaţii simpozionului intitulat “Istoria unităţii naţionale la români” - o temă enormă, mult prea largă pentru un asemenea moment şi, evident, restrânsă de participanţi – au fost de prim rang, trei istorici consacraţi.

Primul vorbitor a fost conf. univ. dr. Ioan Cârja de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universităţii Babeş-Bolyai, care a făcut un expozeu succint al momentelor care au dus la actul unirii Moldovei şi Ţării Româneşti, începând cu conferinţa de pace care a urmat Războiului Crimeei, adunările ad-hoc, Convenţia de la Paris (cu rol de Constituţie sui-generis pentru Principate), pregătirea alegerilor şi cele două adunări elective propriu-zise, în urma cărora Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei în 5 ianuarie şi domn al Ţării Româneşti în 24 ianuarie (sub o puternică presiune populară). De altfel, singura întrebare venită din public a vizat tocmai persoana lui Cuza< în ce măsură a contat el? Erau oare pregătiţi electorii de la Bucureşti să aleagă orice domnitor care ar fi câştigat tronul de la Iaşi? “Presupuneri contrafactuale”, a spus profesorul Cârja.

Prof. univ. dr. Doru Radosav, fost director al Bibliotecii Universitare din Cluj-Napoca şi fost director al Muzeului Judeţean Satu Mare, a vorbit despre perioada noiembrie 1918 – aprilie 1919 la Satu Mare, apreciind modul în care românii s-au organizat pentru a prelua puterea efectivă pe plan local şi a trimite delegaţi la Alba Iulia. Problematica din comunicarea domniei sale se regăseşte în volumul “Sătmarul în anul Marii Uniri, 1918”, disponibil publicului în holul Filarmonicii.

Dezvoltarea oraşului Satu Mare între anii 1918-1940 a fost prezentată, cu bogate ilustraţii vizuale, de prof. univ. dr. Claudiu Porumbăcean, şeful secţiei Istorie a Muzeului Judeţean, fiind reamintite celor prezenţi mari personalităţi ale Sătmarului interbelic şi clădiri notorii, unele dispărute între timp, altele aflate în paragină (chiar Filarmonica este încorporată în bietul Hotel Dacia). Vorbitorul a spus că evenimentele de istorie vor continua în anul Centenarului.

Miercuri, de la ora 16, la Filarmonică are loc un concert susţinut de Corul “Adagio” dirijat de Ioan Petrovici şi interpreţii de folclor Adriana Irimieş, Petrică Mureşan şi Nicolae Mureşan, alături de Ansamblul folcloric “Cununiţa”. Şi la acest eveniment intrarea va fi liberă.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.