Simpozion dedicat pastoraţiei românilor din afara ţării

Scris de Mihaela Ghiţă, 12 decembrie 2021 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În perioada 8-11 decembrie 2021, la Palatul Patriarhiei din Bucureşti s-a desfăşurat Simpozionul Internaţional de Teologie – „Pastoraţia românilor din afara României – responsabilitate eclesială şi unitate etnică”.

Simpozionul este organizat de Patriarhia Română, prin Sectorul Teologic-Educaţional, în cooperare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă Justinian Patriarhul a Universităţii din Bucureşti, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte şi reprezintă un eveniment semnificativ în cadrul manifestărilor prilejuite de Anul omagial al pastoraţiei românilor din afara României.

„Despre o istorie a migraţiei românilor în afara hotarelor ţării se poate vorbi de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea. Urmare schimbărilor survenite după Primul Război Mondial, precum şi emigrărilor unor români ortodocşi din Transilvania, Banat, Crişana şi Bucovina în Statele Unite ale Americii şi Canada, înainte de 1918, au luat fiinţă numeroase comunităţi ortodoxe româneşti în diferite ţări ale lumii. În perioada interbelică (1918-1939), iar apoi, din cauza instaurării regimului comunist (6 martie 1945), foarte multe familii au părăsit România, stabilindu-se în alte părţi ale lumii.

Însă, după căderea regimului comunist, în decembrie 1989, dar îndeosebi după anul 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, numărul românilor ortodocşi din diaspora a crescut tot mai mult. Ca urmare, grija pastorală şi atenţia specială manifestată de Patriarhia Română faţă de comunităţile ortodoxe româneşti din afara graniţelor ţării s-a concretizat prin înfiinţarea de numeroase parohii şi a unor eparhii noi, pentru a răspunde nevoilor spirituale multiple ale credincioşilor români ortodocşi din Basarabia (Republica Moldova), Serbia, Bulgaria, Ungaria, Europa Centrală şi de Nord, Europa Occidentală şi Meridională, cele două Americi, Australia şi Noua Zeelandă, precum şi prin înfiinţarea unor reprezentanţe (Ierusalim şi Bruxelles) şi comunităţi ortodoxe româneşti (Muntele Athos, Siria şi Liban, Cipru, Turcia, Africa de Sud, Japonia, Croaţia, Slovenia, Emiratele Arabe Unite/Dubai).

În actualul context al fenomenului migraţiei la nivel global, Biserica Ortodoxă Română dezvoltă şi intensifică în prezent misiunea şi responsabilitatea ei pastorală faţă de românii ortodocşi din afara României, pe care îi consideră fiii săi credincioşi şi parte integrantă a comuniunii ortodoxe româneşti de pretutindeni. Cunoscând numărul mare al românilor aflaţi în afara României (estimat în prezent la aproape zece milioane, şi anume şase milioane de români care trăiesc în comunităţile istorice sau tradiţionale din ţările aflate în vecinătatea României şi patru milioane de români care trăiesc în comunităţile bisericeşti din diaspora), Patriarhia Română sprijină eforturile românilor ortodocşi stabiliţi temporar sau definitiv în străinătate, pentru păstrarea identităţii lor religioase, etnice, lingvistice şi culturale. În acest sens, Biserica-Mamă îi sprijină şi îi încurajează pe fiii şi fiicele ei duhovniceşti din afara graniţelor ţării şi înţelege greutăţile cu care aceştia se confruntă în lupta lor pentru a-şi asigura un viitor mai bun” a menţionat Patriarhul Daniel în mesajul de la deschiderea evenimentului.

Abonează-te acum Online!
  1. Dobu a spus: 21 decembrie 2021, ora 20:31

    R.i.p.
    Valerca Cozma a fost si nu va m.fi !

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517