Şi, totuşi, lucrurile se mişcă | Informaţia Zilei

Şi, totuşi, lucrurile se mişcă

Scris de Dumitru Păcuraru, 21 octombrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Primele zece zile de campanie au trecut fără ca vreun candidat să se remarce în mod deosebit. Nicio sclipire, nicio ieşire din tiparele discursurilor banale.

Nimic neobişnuit în comportamentul preşedintelui Iohannis. De remarcat că premierul Dăncilă face mai puţine greşeli de exprimare. Nu au lipsit nici scandalurile. Protagonistul celui mai răsunător scandal este chiar Dan Barna, iniţiatorul campaniei „Fără penali în funcţii publice”.
Indiferent că este vinovat sau nu, candidatul Barna este ca şi eliminat din turul doi.

Cresc şansele candidatului PSD de a intra în finală cu Iohannis, acesta având şansa de a câştiga la scor în faţa Vioricăi Dăncilă.

Considerat un pericol la adresa lui Iohannis, după ce a fost acuzat că a făcut nişte manevre incorecte cu proiecte europene, Dan Barna nu mai reprezintă marea speranţă de viitor. Din păcate, USR s-a validat ca partid prin asemănarea cu celelalte partide.

De aici înainte se poate pune semnul egal între toate formaţiunile politice. Nu şi între candidaţi. Prin cultură, prin prezenţa de spirit, se detaşează Theodor Paleologu, însă este greu de crezut că va depăşi procentul micului partid al lui Traian Băsescu.

Puţin prezent pare să fie Mircea Diaconu. Cele două partide care îl susţin nu se omoară să-l ajute. Cu greu, până în acest moment, Diaconu poate fi plasat în plutonul fruntaş.

Practic, au rămas în plutonul fruntaş reprezentanţii primelor trei partide. Liberalii se străduiesc puţin mai mult decât pesediştii să-şi promoveze candidatul.

PNL luptă pe două fronturi. Pe de o parte sunt implicaţi în campania prezidenţială, pe de altă parte sunt ocupaţi cu formarea guvernului.

Ludovic Orban nu pune sub semnul îndoielii trecerea guvernului prin Parlament. Întreaga lui fiinţă emană optimism. Echipa este gata, se pare că a primit şi girul preşedintelui, urmând ca în această săptămână să se prezinte la judecata parlamentarilor. La numărătoare ies ca sigure 222 de voturi. Mai este nevoie de doar 11. Pro România se mai gândeşte. Cică se pune de o alianţă, poate chiar fuziune, PSD – Pro România. Într-o astfel de situaţie, cu greu se pot aduna 233 de voturi necesare pentru învestirea guvernului.

Adică se va ajunge de unde s-a pornit după alegerile din 2016. Lipseşte doar Liviu Dragnea.

În ciuda declaraţiilor deloc măgulitoare cu care se gratulează Ponta şi Dăncilă, înseamnă că, pe stânga, lucrurile se mişcă. PSD nu vrea să renunţe la guvernare, iar Pro România se va rotunji ca partid în interiorul partidului-mamă.

Ce se va întâmpla cu ALDE? Câtă vreme are un număr semnificativ de parlamentari şi nu a făcut niciun pas spre partidele de dreapta, ALDE se va reîntoarce la vechiul lui aliat. Pentru a se salva, probabil va fuziona cu Pro România.

Refacerea majorităţii parlamentare rezultate după ultimele alegeri parlamentare va face imposibilă votarea cabinetului Orban. Se aşteaptă o altă nominalizare? Cel care ştie este doar Klaus Iohannis.

Dacă nu va trece nici următorul guvern, se declanşează procesul de organizare a alegerilor anticipate. Câştigător al unui nou mandat, pentru preşedintele Iohannis nu mai contează când au loc alegerile parlamentare. După cum decurg lucrurile, alegerile viitoare vor genera o majoritate parlamentară de dreapta. Aşa ar fi normal: un preşedinte de dreapta, un guvern de dreapta. Acesta este şi sensul ascuns al sloganului „Pentru o Românie normală”.

Abonează-te acum Online!
  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0261.767.303 sau 0724.103.517