19.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 01.30 Cultură, Fior de Zatmar 02.40 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 03.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Daniel Frei. Titlul emisiunii: Cooperativa şi avantajele ei pentru fermieri. 04.30 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 05.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona . 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Adrian Marc. Titlul emisiunii: Stadiul investiţiilor la Spitalul Judeţean Satu Mare.(reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Lia Marinela Avram. 10.20 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Costea, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Ce a discutat preşedintele cu premierul?(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 14.20 Teleshopping 14.45 Cultură, Samfest jazz. 17.00 Cultură, La Poesss a avut loc Forumul Economic Invest. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Talk Show cu Carol Erdos

Şi pozitiv, şi negativ

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prin MCV, adică prin mecanismul de control şi verificare, Justiţia a fost mereu în prim planul atenţiei opiniei publice. An după an raportul Comisiei Europene a fost interpretat diferit de putere şi opoziţie. Când un partid se afla la guvernare vedea raportul ca pozitiv, pentru ca odată intrat în opoziţie acelaşi lucru să-l vadă negativ. Experţii Comisiei Europene parcă dinadins le ofereau politicienilor români ocazia să se încaiere după fiecare raport. Preşedinţii de asemnea vedeau în alb sau negru constatările, în funcţie de raportul cu partidul de guvernare.

Raportul pe 2017 nu face excepţie. În timp ce ministrul Tudorel Toader vede raportul pozitiv, procurorul general îl vede negativ. Partidele se aliniază în spatele acestor două opinii. La fel fac şi oamenii din sistemul juridic. În ultima vreme aceştia pot fi clasificaţi după opiniile pe care le au în susţinători ai puterii, respectiv ai PSD-ALDE, şi ai opoziţiei, respectiv ca susţinători ai preşedintelui şi partidelor care-l susţin, PNL şi USR.

Mass media implicată politic se raliază unei singure opinii. Unele instituţii de presă, tot mai puţine, prezintă părerile ambelor părţi. Aşa cum este împărţită şi populaţia. Trăim într-o ţară împărţită în felii, în care consensul nu mai există.

Dacă nici măcar pe alb şi negru nu mai există un consens, cum ar putea exista pe o problemă complexă precum legile justiţiei? Diferit se vede şi majorarea sau micşorarea salariilor, în funcţie de culorile partidelor. Aceleaşi cifre, adunate, scăzute, înmulţite, împărţite, dau rezultate diferite în calculatoarele de la PSD şi cele de la PNL şi preşedinţie.

Trecând la justiţie, un partid vede că alt partid vrea să o subordoneze, în vreme ce respectivul partid vede justiţia ca pe o armă politică, deja subordonată politic preşedintelui.
În faţa acestor situaţii, cetăţeanul obişnuit nu mai ştie ce să creadă. Ca să nu rămână pe dinafară, unii se raliază la una dintre tabere, iar pe alţii nu-i mai interesează nimic. Nu mai participă la vot, nu mai respectă instituţiile, considerându-le pe toate corupte. Se retrag din viaţa publică. Eventual pleacă din ţară.

2018 va fi ultimul an în care România şi Bulgaria vor mai fi monitorizate pe justiţie. Ambele ţări s-au simţit umilite nu doar pentru MCV, ci şi pentru modul în care au fost şi sunt tratate, ca membre de mâna a doua în UE. Se revoltă Polonia, Ungaria, Cehia, ţări care au aderat mai devreme şi au negociat la sânge. Euroscepticismul câştigă teren în Europa Centrală şi de Est, odată cu proliferarea partidelor radicale.

România nu are cum scăpa de acest curent care începe să facă ravagii în tot mai multe ţări. Chiar şi modul în care se pun problemele în penultimul raport MCV contribuie la creşterea tensiunilor din societate. Raportul relevă că principalul impediment pentru îndeplinirea angajametului asumat care să ducă la încetarea monitorizării sunt tensiunile tot mai crescânde între puterile statului – Parlament, Guvern, sistemul judiciar.

Toţi suntem înclinaţi să dăm vina pe Parlament şi Guvern, dar iată că în raportul MCV este inclus şi sistemul judiciar. Nu este uitată nici Ordonanţa 13, ca un exemplu concret, negativ. Este amendată lipsa de transparenţă a tuturor instituţiilor. Altfel spus, decizii care privesc pe toată lumea sunt luate în spatele uşilor închise. Instituţiile publice nu supun dezbaterii publice actele normative pe care urmează să le adopte.

Desigur, în raport sunt şi puncte albe, pozitive, dar acestea nu interesează pe nimeni. Cum se spune, ajunge un singur ciomag la un car de oale. Opoziţia are ciomagul, iar oalele sunt în căruţa guvernului.

Abonează-te acum Online!