Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 03.33 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Emil Palincaş. Titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 05.28 Restauratorii de muzeu 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Agnes Diaconu. Titlul emisiunii: Tratamentul fără interferon accesibil pacienţilor cu hepatita C 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Oszkar Szabo. Titlul emisiunii: Vor reuşi taximetriştii sătmăreni să marojeze tarifele? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni dedicate Zilei Europene a Parcurilor şi Zilei Mondiale a Mediului 10.25 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: Susţin căsătoria dintre un bărbat şi o femeie 11.20 Teleshopping 11.35 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Tiberiu Gunthner, Claudiu Ţinca, Dumitru Pop. Titlul emisiunii: De ce amână PSD învestirea guvernului Dăncilă? (reluare) 13.00 Ştiri 13.45 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Adina Ciutan. Titlul emisiunii: De ce nu au îndemânări de redactare absolvenţii de liceu? 14.28 Teleshopping 14.45 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.45 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 16.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente. Titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, o atracţie pentru turişti 17.55 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tăşnad a început pregătirile cu un nou antrenor 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Vasile Fănăţan. Titlul emisiunii: Satu Mare, un oraş poluat? (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Pfau Sălăgeanu. Titlul emisiunii: Tinerii şi locul de muncă 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiunii: Cu fericirea la psiholog 23.30 Ştiri

Şi pozitiv, şi negativ

Scris de Dumitru Păcuraru, 17 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Prin MCV, adică prin mecanismul de control şi verificare, Justiţia a fost mereu în prim planul atenţiei opiniei publice. An după an raportul Comisiei Europene a fost interpretat diferit de putere şi opoziţie. Când un partid se afla la guvernare vedea raportul ca pozitiv, pentru ca odată intrat în opoziţie acelaşi lucru să-l vadă negativ. Experţii Comisiei Europene parcă dinadins le ofereau politicienilor români ocazia să se încaiere după fiecare raport. Preşedinţii de asemnea vedeau în alb sau negru constatările, în funcţie de raportul cu partidul de guvernare.

Raportul pe 2017 nu face excepţie. În timp ce ministrul Tudorel Toader vede raportul pozitiv, procurorul general îl vede negativ. Partidele se aliniază în spatele acestor două opinii. La fel fac şi oamenii din sistemul juridic. În ultima vreme aceştia pot fi clasificaţi după opiniile pe care le au în susţinători ai puterii, respectiv ai PSD-ALDE, şi ai opoziţiei, respectiv ca susţinători ai preşedintelui şi partidelor care-l susţin, PNL şi USR.

Mass media implicată politic se raliază unei singure opinii. Unele instituţii de presă, tot mai puţine, prezintă părerile ambelor părţi. Aşa cum este împărţită şi populaţia. Trăim într-o ţară împărţită în felii, în care consensul nu mai există.

Dacă nici măcar pe alb şi negru nu mai există un consens, cum ar putea exista pe o problemă complexă precum legile justiţiei? Diferit se vede şi majorarea sau micşorarea salariilor, în funcţie de culorile partidelor. Aceleaşi cifre, adunate, scăzute, înmulţite, împărţite, dau rezultate diferite în calculatoarele de la PSD şi cele de la PNL şi preşedinţie.

Trecând la justiţie, un partid vede că alt partid vrea să o subordoneze, în vreme ce respectivul partid vede justiţia ca pe o armă politică, deja subordonată politic preşedintelui.
În faţa acestor situaţii, cetăţeanul obişnuit nu mai ştie ce să creadă. Ca să nu rămână pe dinafară, unii se raliază la una dintre tabere, iar pe alţii nu-i mai interesează nimic. Nu mai participă la vot, nu mai respectă instituţiile, considerându-le pe toate corupte. Se retrag din viaţa publică. Eventual pleacă din ţară.

2018 va fi ultimul an în care România şi Bulgaria vor mai fi monitorizate pe justiţie. Ambele ţări s-au simţit umilite nu doar pentru MCV, ci şi pentru modul în care au fost şi sunt tratate, ca membre de mâna a doua în UE. Se revoltă Polonia, Ungaria, Cehia, ţări care au aderat mai devreme şi au negociat la sânge. Euroscepticismul câştigă teren în Europa Centrală şi de Est, odată cu proliferarea partidelor radicale.

România nu are cum scăpa de acest curent care începe să facă ravagii în tot mai multe ţări. Chiar şi modul în care se pun problemele în penultimul raport MCV contribuie la creşterea tensiunilor din societate. Raportul relevă că principalul impediment pentru îndeplinirea angajametului asumat care să ducă la încetarea monitorizării sunt tensiunile tot mai crescânde între puterile statului – Parlament, Guvern, sistemul judiciar.

Toţi suntem înclinaţi să dăm vina pe Parlament şi Guvern, dar iată că în raportul MCV este inclus şi sistemul judiciar. Nu este uitată nici Ordonanţa 13, ca un exemplu concret, negativ. Este amendată lipsa de transparenţă a tuturor instituţiilor. Altfel spus, decizii care privesc pe toată lumea sunt luate în spatele uşilor închise. Instituţiile publice nu supun dezbaterii publice actele normative pe care urmează să le adopte.

Desigur, în raport sunt şi puncte albe, pozitive, dar acestea nu interesează pe nimeni. Cum se spune, ajunge un singur ciomag la un car de oale. Opoziţia are ciomagul, iar oalele sunt în căruţa guvernului.

Abonează-te acum Online!
  1. Şi pozitiv, şi negativ – în jurul nostru blog a spus: 17 noiembrie 2017, ora 13:27

    […] Sursă: Şi pozitiv, şi negativ […]