Image 1
Image 2

Și fără votul României, Kovesi a ajuns procuror european

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În Consiliul UE, Kovesi a obținut 17 voturi “pentru” din 22 exprimate

Ambasadorii statelor membre ale UE au votat, joi, pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european. Au existat 17 voturi “pentru” din totalul de 22 de voturi exprimate. Votul urmează să se comunice Parlamentului European, apoi va mai fi o întâlnire a Consiliului miniştrilor care vor lua act de decizia din COREPER, unde s-a votat pentru desemnarea Laurei Codruţa Kovesi. “Parlamentul European, prin procedura lor internă, ia act de decizia Consiliului UE de azi şi validează şi ei prin procedură internă ce a decis Consiliul UE. Deci nu este capăt de linie, nu e finală decizia de azi”, conform surselor. Decizia din COREPER s-a luat prin majoritate simplă, pe buletine, votul fiind secret.

Premierul Viorica Dăncilă a reiterat, miercuri seară, ideea potrivit căreia Guvernul nu o susţine pe Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, precizând că, joi, ambasadorul României la Uniunea Europeană, Luminița Odobescu, avea să voteze împotriva fostului procuror-şef DNA.

Din echipa de negociatori ai Parlamentului European pentru poziţia de procuror-şef european fac parte: Monika Hohlmeier, preşedinta Comisiei de control bugetar (CONT), PPE, Germania> Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), S&D, Spania> Maite Pagazaurtundua, vicepreşedintele Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne (LIBE), Renew, Spania.

Laura Codruţa Kovesi a declarat, joi, că votul din COREPER, precum şi votul din Parlamentul European în favoarea sa pentru postul de procuror-şef european, au fost de fapt o recunoaştere a calităţii şi a profesionalismului oamenilor din justiţia română.

“Eu sper ca această numire să reprezinte pentru toţi magistraţii, şi procurori şi judecători, o motivare să continue ceea ce s-a început şi s-a făcut bun, şi mă refer în special la lupta anticorupţie, să fie un motiv ca să apere în continuare justiţia, să reziste împotriva presiunilor şi a hărţuirilor atunci când acestea au loc”, a declarat Kovesi.

Ea şi-a exprimat convingerea că o astfel de reuşită, dacă se va finaliza, va fi un semn că, în ciuda tuturor obstacolelor, în cele din urmă profesionalismul şi consecvenţa sunt cele mai importante pentru a reuşi. “Este adevărat că sunt şi au fost anumite probleme când vorbim despre justiţie, dar să nu uităm totuşi ce s-a făcut bun în justiţie în ultimii ani”, a mai declarat Laura Codruţa Kovesi.

PNL și USR-PLUS jubilează

Liderul grupului Renew Europe din Parlamentul European, Dacian Cioloş, președintele PLUS, a anunţat votul pentru Kovesi.

“Am reuşit împreună cu colegii din Alianţa USR PLUS şi din grupul Renew Europe să acţionăm coordonat pentru a depăşi blocajul politic care a existat până acum în parte şi datorită împotrivirii guvernului PSD. Din fericire, Franţa şi guverne ale statelor membre cu care am avut discuţii în ultimele luni şi-au schimbat poziţia şi azi au votat pentru candidata română, aşa cum ar fi trebuit să se întâmple de la început dacă PSD nu ar fi acţionat invers faţă de interesul României”, afirmă Cioloş.

“Este o victorie imensă pentru România, la care a contribuit decisiv Preşedintele Klaus Iohannis, alături de liderii şi europarlamentarii PNL care au făcut un lobby intens pentru Laura Codruţa Kovesi”, declară preşedintele PNL, Ludovic Orban. El precizează că Partidul Naţional Liberal, în calitate de membru al PPE, a folosit toate pârghiile de influenţă pentru a obţine acest rezultat, reuşind să determine schimbări de poziţii în rândul ţărilor care iniţial nu au votat în favoarea Laurei Codruţa Kovesi.

Ludovic Orban spune că este un succes cu atât mai important în condiţiile în care Guvernul Dăncilă a militat împotriva candidatului român printr-o campanie agresivă şi toxică de fake-news.

Nicolicea îmblânzește tonul PSD

Deputatul PSD Eugen Nicolicea afirmă, referitor la votul în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european, că “este bine că în funcţiile de conducere europene, funcţiile importante europene să fie cât mai mulţi români”. “Punctul meu de vedere este că orice român care obţine, accede într-o funcţie importantă europeană este un lucru bun pentru România”, a afirmat Eugen Nicolicea, joi, la Digi 24.

El a spus că afirmaţia premierului Dăncilă că nu o susţine pe Kovesi nu înseamnă a avea un mandat, ci poate fi şi o neimplicare.

“Iar în ceea ce priveşte punctul meu de vedere general, este bine că în funcţiile de conducere europene, funcţiile importante europene să fie cât mai mulţi români”, a declarat Nicolicea.

Nicolicea a mai susţinut că situaţia lui Kovesi nu este similară cu a Rovanei Plumb, pentru care Parlamentul nu a încuviinţat urmărirea penală. Întrebat de ce în cazul Laurei Codruţa Kovesi nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie, el a spus: “La doamna Rovana PLumb era o situaţie de ridicarea imunităţii. Dincoace erau argumente dacă susţii sau nu susţii o persoană într-o funcţie. La capitolul susţinere într-o funcţie publică, merg şi astfel de argumente şi îndoieli ca să spui de ce nu susţii, pe când la ridicarea imunităţii mergi numai pe lege şi pe Constituţie”, a afirmat el.

Care va fi rolul Parchetului European?

Parchetul European va fi o instituţie independentă şi descentralizată a Uniunii Europene, care va avea competenţa de a cerceta, urmări penal şi trimite în judecată persoanele învinuite de săvârşirea unor infracţiuni care aduc prejudicii bugetului UE, cum ar fi actele de fraudă sau de corupţie ori cazurile transfrontaliere de fraudă în materie de TVA de peste 10 milioane de euro.

Parchetul European va funcţiona ca un birou unic pentru toate statele membre participante (22) şi va combina eforturile naţionale şi europene de asigurare a respectării legii într-o abordare unificată, eficientă şi continuă. Instituţia va avea sediul la Luxemburg.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns