10.04.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici , invitaţi: Călin Durla, Ecaterina Andronescu, Maria Reiz, Claudiu Mondici . Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu şcoala? (reluare) 03.30 Spectacol de teatru 04.47 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia 06.00 Portret de artist 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 09.30 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Eugeniu Avram. 10.30 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 11.20 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Dăruieşte şi primeşti. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Victor Constantinovici , invitaţi: Călin Durla, Ecaterina Andronescu, Maria Reiz, Claudiu Mondici . Titlul emisiunii: Ce se întâmplă cu şcoala? (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Pataki Csaba, Gabriel Zetea, Adrian Albu. Titlul emisiunii: Premierul anunţă că bugetarii vor merge în şomaj tehnic.(reluare) 15.40 Teleshopping 16.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 17.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Dumuţa. Titlul emisiunii: Zootehnia şi implicaţiile Coronavirusului. 18.00 Audienţe în direct, cu Victor Constantinovici (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct Victor Constantinovici (reluare)

Şi câştigătorii aparenţi sunt în criză

Scris de Dumitru Păcuraru, 06 ianuarie 2020 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aparent doar PSD şi ALDE trec drept partidele pentru care viitorul nu se arată prea roz. Partidul lui Tăriceanu nu a reuşit să treacă pragul la europarlamentare, iar PSD a obţinut cel mai slab rezultat de când există.

La o mai atentă analiză toate partidele au motive de îngrijorare. Practic nu există un partid care să se poată declara pe deplin mulţumit de rezultatele obţinute la ultimele alegeri în care a fost implicat.

Dacă USR-PLUS s-au putut lăuda cu rezultatele de la europarlamentare, prezidenţialele din toamnă nu au confirmat succesul din luna mai.

PNL a obţinut un scor bunicel la europarlamentare, dar nu fantastic. Abia proasta prestaţie a celorlalte partide a făcut ca rezultatul obţinut de Klaus Iohannis să pară ieşit din comun. Dacă PSD şi ALDE, dar şi Pro România, aveau un candidat comun, altul decât jalnica Viorica Dăncilă, situaţia pe scena politică era diferită. Probabil că Iohannis ar fi câştigat un al doilea mandat, dar nu la acelaşi scor.

În consecinţă, după prezidenţiale nu ar fi căzut guvernul PSD, alianţele electorale pentru prezidenţiale permiţând formarea unei majorităţi parlamentare de stânga, respectiv din PSD, ALDE şi Pro România.

Lucrurile s-au desfăşurat altfel, rezultatul fiind un preşedinte de dreapta şi un guvern de dreapta. Klaus Iohannis şi-a asigurat încă un mandat de cinci ani, dar PNL stă într-un echilibru fragil. Nu a reuşit să-şi asigure o majoritate confortabilă, dar nu reuşeşte nici să forţeze organizarea alegerilor anticipate. Ludovic Orban conduce un guvern minoritar, fără să aibă susţinerea unui partid, aşa cum a fost cazul fostului premier Călin Popescu Tăriceanu care se putea baza sută la sută pe susţinerea PSD. Drept urmare şi-a putut duce mandatul până la capăt, întins din 2004 până în 2008.

Dorinţa PNL este să nu aibă un mandat de un an de zile. S-a ajuns într-o situaţie paradoxală, ca guvernul în funcţie să-şi dorească să cadă, scopul fiind declanşarea alegerilor anticipate.

În mod normal, opoziţia ar trebui să-şi dorească să ajungă la guvernare. Iată că opoziţia actuală nu-şi doreşte acest lucru. De aici rezultă criza politică, încă nedeclarată ca atare.

PNL este partidul care cu un ochi râde, cu altul plânge. A dărâmat guvernul PSD, dar odată ajuns la guvernare nu se poate lăuda cu o victorie. Nici nu consideră guvernarea o victorie, ci o povară. Guvernul PNL este constrâns să onoreze promisiunile populiste ale fostului guvern PSD. Din considerente electorale nu are curajul să ia măsuri radicale, conforme cu posibilităţile economiei. Aşadar, va majora salariile bugetarilor şi pensiile sperând că va obţine voturile destinate PSD-ului.

PNL nu are siguranţa că va câştiga alegerile parlamentare dacă se vor organiza la timp, în toamnă. În schimb, speră că va câştiga mai multe mandate de primari la alegerile locale. Nici aici nu este ferm hotărât dacă să susţină alegerea primarilor în două tururi sau să le lase într-un singur tur.

Nu s-ar putea spune că PNL este un partid care se simte foarte confortabil. Greul abia de acum începe.

După succesul de la europarlamentare USR a pornit cu un entuziasm care i-a permis să aibă candidat propriu la prezidenţiale, având ambiţia să-l bată pe preşedintele Iohannis. Rezultatul relativ slab obţinut de Dan Barna a dezumflat alianţa USR-PLUS, însă nu într-atât încât să se aşeze în umbra PNL. Vrea să-şi ia revanşa la locale forţând PNL-ul să decidă alegerea primarilor din două tururi.

Sunt doar câteva elemente care demonstrează că, în fapt, şi câştigătorii aparenţi, PNL şi USR-PLUS, sunt în criză, la fel ca PSD şi ALDE, alături de ele afându-se şi Pro România. 

Pentru prima oară după 30 de ani toate formaţiunile politice pornesc în campaniile electorale de la punctul zero, având şanse relativ egale de a pierde sau de a câştiga.

Abonează-te acum Online!