Sfinţire de troiţă în satul Hotoan, comuna Căuaş

Scris de Vasile Nechita, 20 septembrie 2022 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, în satul Hotoan, comuna Căuaş, a avut loc un moment solemn de sfinţire a unei troiţe.

Au participat peste 200 de localnici şi invitaţi, printre care: Adrian-Felician Cozma PNL, deputat PNL, Mircea Govor, preşedinte al Organizaţiei judeţene a PSD, Oliviu Buzgău, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, Zamfir Danciu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu, Marius Roca, primarul comunei Căuaş, Teodor Mârza, Gheorghe Potroviţă şi Virgil Boconcios, organizatori ai evenimentului, consilieri locali, săteni, jurnalişti.

 

Ceremonialul de sfinţire

 

Sfânta liturghie de sfinţire a troiţei a fost oficiată de preoţii Ovidiu Supuran, Nicolae Ghic şi Vasile Andrei Porumb, preot paroh, care a făcut şi oficiul de gazdă.

După oficierea sfintei liturghii, părintele Ovidiu Supuran, fiu al satului, a rostit un scurt cuvânt de învăţătură. Plecat din sat de peste 50 de ani, a spus că are bucuria de a-şi revedea consătenii. Rămâne ca amintire acest loc pe care îl ştie de copil ca fiind ”un cimitir vechi prin care aducem cinstire în rugăciunile noastre sfintei cruci. Sfânta cruce era un obiect de ocară până la răstignirea lui Hristos, după care, din obiect de ocară, crucea a devenit altarul de jertfă cel care trebui să fie cinstit mai mult în această lume, deoarece pe cruce Isus a spălat păcatele noastre”.

Terenul pe care este amplasată troiţa este al unui fost cimitir închis în urmă cu 80 de ani. În prezent, terenul este defrişat. Sculptura din stejar este de o calitate deosebită. În spate, am văzut aşezată pe orizontală, vechea cruce din lemn degradat de trecerea timpului.

 

Alocuţiuni

 

În cuvântul său, deputatul Adrian-Felician Cozma (PNL) a mulţumit celor doi ctitori ai acestei troiţe, care au făcut posibilă sărbătoarea de sâmbătă, Virgil Boconcios şi Gheorghe Potroviţă, care au ajutat şi au ctitorit această troiţă. Hotoanul este un sat mai retras, dar nu trebuie să lăsăm satul românesc să moară. Ne mai confruntăm în judeţ cu destule situaţii de acest gen. Sfinţirea acestei cruci este o reconfirmare a faptului că suntem creştini, biserica este cea care ne uneşte, ne ţine împreună. Sunt ceva neajunsuri care pot fi rezolvate prin unitatea noastră şi prin buna credinţă de care trebuie să dăm dovadă. Acest drum care aparţine de Consiliul Judeţean va fi modernizat pentru că merită. Dacă nu se va face anul acesta, se va face în 2024, a spus deputatul.

Mircea Govor, preşedinte al Organizaţiei judeţene a PSD, a spus că această sfântă troiţă reprezintă de fapt ortodoxia, ceea ce îi caracterizează pe toţi cei prezenţi aici. De drumuri, toată lumea vorbeşte. Sperăm că în viitorul apropiat să se rezolve. Trăiţi în condiţii rele, ca să ne înţelegem româneşte (rumoare între săteni… «impozit plătim»…), am venit să vă vedem şi să vă felicit, nu este campanie. De aici încolo, dvs ştiţi să cântăriţi. Dumnezeu să binecuvinteze acest sat uitat de cine nu trebuia să-l uite”.

Oliviu Buzgău, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean a transmis mesajul prefectului şi al conducerii Consiliului Judeţean. A spus că are în atribuţii sarcina de a veghea la infrastructura din judeţ, în speţă la drumurile care leagă localitatea Hotoan ca drum judeţean. ”În maximum sfârşitul lunii septembrie şi începutul lui octombrie, acest drum va fi reabilitat. Este cuprins în programul judeţului, va fi reabilitat şi va fi făcut circulabil”, a precizat vorbitorul.

Zamfir Danciu, directorul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu, ca reprezentant al Ministerului Culturii, are grijă ”să păstreze istoria. Rolul acestrei troiţe este de a nu lăsa să se piardă în negura uitării acei fii ai satului care îşi dorm somnul de veci în acest cimitir în care de 80 de ani nu s-au mai făcut înhumări. Despre însemnătatea troiţei, ca simbol de cult creştin folosit în România, cu denumiri diferite în unele părţi ale ţării. Potrivit credinţei populare, troiţele se construiesc la intersecţiile drumurilorpentru a alunga răul”. El s-a mai referit şi la felul în care mari oameni de cultură ca Mircea Eliade sau Nicolae Iorga văd menirea troiţei. ”Troiţele arată cinstirea deosebită pe care a acordat-o mereu ţăranul român principalului semn creştin”, a încheiat el.

Primarul comunei Căuaş, Marius Roca, gazda manifestării, le-a mulţumit participanţilor pentru prezenţă. ”Localitatea Hotoan împlineşte 810 de ani de atestare documentară, potrivit istoriei scrise de mai mulţi autori. Trei dintre locuitorii Hotoanului scriu chiar astăzi istoria satului: Teodor Mârza, .Gheorghe Potroviţă şi Virgil Boconcios, responsabil cu organizarea. Comuna are investiţii-gigant, de peste 120 de milioane de euro, care o să aducă fonduri consistente în bugetul local”.

Cu acest mesaj al primarului, dătător de speranţă pentru localnici, urmat de urări de ”La mulţi ani!” şi invitaţia de a participa la o masă comună, manifestarea a luat sfârşit.

Abonează-te acum Online!
  1. Nicolau Stefan a spus: 20 septembrie 2022, ora 21:41

    FELICITARI, POLITICIENI TREBUIE SA SE IMPLICE,MAI MULT,INTERESANT AR FI SA SE COSTRUIASCA,UN DRUM, DE LA SANTAU LA HOTOAN PANA LA TIREAM, ASA SAR DEZVOLTA MAI BINE MEDIUL,DE AFACERI,SI TOTI,AR PROFITA.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

Tastează numerele care apar! Exemplu: 7 5 unu şapte = 7517