Image 1
Image 2

Sfințire de troiță în satul Hotoan, comuna Căuaș

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sâmbătă, 17 septembrie 2022, în satul Hotoan, comuna Căuaș, a avut loc un moment solemn de sfințire a unei troițe.

Au participat peste 200 de localnici și invitați, printre care: Adrian-Felician Cozma PNL, deputat PNL, Mircea Govor, președinte al Organizației județene a PSD, Oliviu Buzgău, vicepreședinte al Consiliului Județean, Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu, Marius Roca, primarul comunei Căuaș, Teodor Mârza, Gheorghe Potroviță și Virgil Boconcios, organizatori ai evenimentului, consilieri locali, săteni, jurnaliști.

 

Ceremonialul de sfințire

 

Sfânta liturghie de sfințire a troiței a fost oficiată de preoții Ovidiu Supuran, Nicolae Ghic și Vasile Andrei Porumb, preot paroh, care a făcut și oficiul de gazdă.

După oficierea sfintei liturghii, părintele Ovidiu Supuran, fiu al satului, a rostit un scurt cuvânt de învățătură. Plecat din sat de peste 50 de ani, a spus că are bucuria de a-și revedea consătenii. Rămâne ca amintire acest loc pe care îl știe de copil ca fiind ”un cimitir vechi prin care aducem cinstire în rugăciunile noastre sfintei cruci. Sfânta cruce era un obiect de ocară până la răstignirea lui Hristos, după care, din obiect de ocară, crucea a devenit altarul de jertfă cel care trebui să fie cinstit mai mult în această lume, deoarece pe cruce Isus a spălat păcatele noastre”.

Terenul pe care este amplasată troița este al unui fost cimitir închis în urmă cu 80 de ani. În prezent, terenul este defrișat. Sculptura din stejar este de o calitate deosebită. În spate, am văzut așezată pe orizontală, vechea cruce din lemn degradat de trecerea timpului.

 

Alocuțiuni

 

În cuvântul său, deputatul Adrian-Felician Cozma (PNL) a mulțumit celor doi ctitori ai acestei troițe, care au făcut posibilă sărbătoarea de sâmbătă, Virgil Boconcios și Gheorghe Potroviță, care au ajutat și au ctitorit această troiță. Hotoanul este un sat mai retras, dar nu trebuie să lăsăm satul românesc să moară. Ne mai confruntăm în județ cu destule situații de acest gen. Sfințirea acestei cruci este o reconfirmare a faptului că suntem creștini, biserica este cea care ne unește, ne ține împreună. Sunt ceva neajunsuri care pot fi rezolvate prin unitatea noastră și prin buna credință de care trebuie să dăm dovadă. Acest drum care aparține de Consiliul Județean va fi modernizat pentru că merită. Dacă nu se va face anul acesta, se va face în 2024, a spus deputatul.

Mircea Govor, președinte al Organizației județene a PSD, a spus că această sfântă troiță reprezintă de fapt ortodoxia, ceea ce îi caracterizează pe toți cei prezenți aici. De drumuri, toată lumea vorbește. Sperăm că în viitorul apropiat să se rezolve. Trăiți în condiții rele, ca să ne înțelegem românește (rumoare între săteni… «impozit plătim»…), am venit să vă vedem și să vă felicit, nu este campanie. De aici încolo, dvs știți să cântăriți. Dumnezeu să binecuvinteze acest sat uitat de cine nu trebuia să-l uite”.

Oliviu Buzgău, vicepreședinte al Consiliului Județean a transmis mesajul prefectului și al conducerii Consiliului Județean. A spus că are în atribuții sarcina de a veghea la infrastructura din județ, în speță la drumurile care leagă localitatea Hotoan ca drum județean. ”În maximum sfârșitul lunii septembrie și începutul lui octombrie, acest drum va fi reabilitat. Este cuprins în programul județului, va fi reabilitat și va fi făcut circulabil”, a precizat vorbitorul.

Zamfir Danciu, directorul Direcției Județene de Cultură și Patrimoniu, ca reprezentant al Ministerului Culturii, are grijă ”să păstreze istoria. Rolul acestrei troițe este de a nu lăsa să se piardă în negura uitării acei fii ai satului care își dorm somnul de veci în acest cimitir în care de 80 de ani nu s-au mai făcut înhumări. Despre însemnătatea troiței, ca simbol de cult creștin folosit în România, cu denumiri diferite în unele părți ale țării. Potrivit credinței populare, troițele se construiesc la intersecțiile drumurilorpentru a alunga răul”. El s-a mai referit și la felul în care mari oameni de cultură ca Mircea Eliade sau Nicolae Iorga văd menirea troiței. ”Troițele arată cinstirea deosebită pe care a acordat-o mereu țăranul român principalului semn creștin”, a încheiat el.

Primarul comunei Căuaș, Marius Roca, gazda manifestării, le-a mulțumit participanților pentru prezență. ”Localitatea Hotoan împlinește 810 de ani de atestare documentară, potrivit istoriei scrise de mai mulți autori. Trei dintre locuitorii Hotoanului scriu chiar astăzi istoria satului: Teodor Mârza, .Gheorghe Potroviță și Virgil Boconcios, responsabil cu organizarea. Comuna are investiții-gigant, de peste 120 de milioane de euro, care o să aducă fonduri consistente în bugetul local”.

Cu acest mesaj al primarului, dătător de speranță pentru localnici, urmat de urări de ”La mulți ani!” și invitația de a participa la o masă comună, manifestarea a luat sfârșit.

1 comentariu

Lasă un răspuns

Connect with

Care sunt şansele ca efervescenţa din jurul Bitcoin să continue?

Care sunt şansele ca efervescenţa din jurul Bitcoin să continue?

Cu o crestere semnificativă și o atenție sporită, îngrijorările cu privire la corecții de preț și riscurile reglementărilor restricționatoare rămân în prim-plan.
După o perioadă de stagnare, Bitcoin a cunoscut o revenire puternică, alimentată de entuziasm pentru investiții noi, îngrijorările geopolitice și așteptările legate de politicile de dobânzi.