Image 1
Image 2

Sfinţire de monument la Hodod, ridicat în memoria celor 18 eroi căzuţi cu arma în mână în 16-19 aprilie 1919 (Foto)

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Se împlinesc 100 de ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română
Se împlinesc 100 de ani de la eliberarea Sătmarului de către Armata Română

În 16 aprilie, la Hodod a fost deschisă suita manifestărilor la nivel de judeţ menite a marca eliberarea judeţului nostru, implicit a sărbători Marea Unire, care pentru sătmăreni a avut loc pe 19 aprilie 1919.

Într-o atmosferă de profundă pioşenie, la Hodod a fost sfinţit, după ample lucrări de restaurare, monumentul ridicat în memoria celor 18 soldaţi români morţi în chiar ziua de 16 aprilie 1919, în timpul unor lupte aprige care au avut loc pentru eliberarea ţării.

Preotul militar Cristian Silaghi, în calitate de moderator al acestui eveniment cu profundă semnificaţie, a anunţat momentul solemn – Ceremonia Te Deum-ului, nu înainte de intonarea Imnului de Stat al României. Preasfinţia Sa Timotei, arhiereul vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, secondat de un sobor de preoţi din localităţile zonei, a oficiat slujba de pomenire.

Apoi prof. dr. Claudiu Porumbăcean, de la Muzeul Judeţean Satu Mare, a prezentat din punct de vedere istoric situaţia existentă la momentul respectiv pe aceste meleaguri. A făcut punctări la bătăliile purtate în perioada 16 – 19 aprilie 1919 la Hodod şi pierderile suferite de armata română, dar şi de cea a lui Bela Kun. Dacă iniţial cei 18 eroi proveniţi din diverse zone al ţării au fost înmormântaţi în vecinătatea bisericii reformate din Hodod, ulterior au fost exhumaţi, puşi în sicrie, unii duşi acasă de aparţinători, iar alţii îşi dorm somnul de veci în mausoleul monumentului resfinţit ieri, 16 aprilie.

A fost apoi iar rândul preoţilor de a sfinţi monumentul reabilitat, catargul şi steagul tricolor care din 16 aprilie 2019 flutură în imediata vecinătate a monumentului, unul dintre cele mai impunătoare de asemenea factură din judeţ.

120 de monumente comemorative la nivel de judeţ

Liviu Marta, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, a făcut o punere în temă cu privire la proiectul în baza căruia au fost deja reabilitate 9 monumente ale eroilor, din cele 29 care sunt incluse în proiectul finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Vorbitorul a subliniat faptul că la nivel de judeţ sunt 120 de monumente comemorative. Unele din ele au nevoie de reabilitare, iar altele nu. De reabilitare, asemeni celui din Hodod, sfinţit în anul 1931, vor avea parte acele monumente care din diverse motive au suferit deteriorări, fiind ridicate fie în mare grabă la momentul respectiv, fie că au lipsit specialiştii care să acorde asistenţa tehnică de specialitate pentru realizare. În reabilitarea acestui monument ridicat în memoria celor 18 militari români care şi-au pierdut viaţa pe pământurile Hododului a fost menţionată contribuţia substanţială a lui Radu Ardelean de la Muzeul Judeţean, dar şi a col.(r.) Ştefan Coşarcă, actualul consilier al lui Pataki Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.

Pluton de militari îmbrăcaţi în ţinuta epocii respective

Pentru a da mai multă încărcătură emoţională evenimentului, la Hodod a fost prezent un pluton de militari îmbrăcaţi în ţinuta epocii respective. Aceştia au dat onorul. S-au tras şi trei salve de tun, după care a fost depusă o coroană de flori. Reabilitarea monumentului despre care facem vorbire s-a făcut la iniţiativa Muzeului Judeţean, a autorităţii publice locale şi a Consiliului Judeţean Satu Mare.

Primarul Balogh Francisc a fost invitat în finalul ceremoniei să preia în îngrijire monumentul reabilitat. Preotul militar Cristian Silaghi a recitat poezia “Din larg”, scrisă de Octavian Goga.
Printre participanţii la această ceremonie de resfinţire a monumentului ridicat la Hodod în memoria celor 18 eroi căzuţi cu arma în mână în bătăliile din 16, 17, 18 şi 19 aprilie 1919 îi mai menţionăm pe: Zamfir Danciu – directorul Direcţiei Judeţene de Cultură, Ioan Moldovan, consilier la aceeaşi direcţie, Ioan Rus – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, col.(r.) Voicu Şichet, Mihai Mocanu de la Muzeul Judeţean, Vasile Dragoş, Aurel Bojan – primarul comunei Bogdand, un grup de elevi de la Colegiul Naţional “Mihai Eminescu” din Satu Mare, în frunte cu Nicoleta Cherecheş, directorul adjunct al colegiului, consilieri judeţeni, directori de instituţii, actori invitaţi din Bucureşti.

Spectacol omagial

Tot marţi, la Filarmonica Dinu Lipatti din Satu Mare a avut loc o reuniune comemorativă deschisă de intonarea Imnului de Stat al României, în interpretarea Corului “Solemnis”. Au urmat alocuţiuni: a prefectului Darius Filip, a lui Ioan Rus – vicepreşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare, a viceprimarului de Satu Mare Adrian Albu.

Daniela Bălu a prezentat materialul intitulat “Intrarea Armatei Române şi instaurarea administraţiei româneşti în judeţul Satu Mare, după 19 aprilie 1919”. Profesorul Ioan Nistor la rândul său a evocat acele zile de sacrificiu. Momentul artistic a fost susţinut de Cvartetul 4ever al Filarmonicii de Stat “Dinu Lipatti” din Satu Mare. Au mai evoluat în program: Corul “Solemnis”, al Bisericii “Naşterea Domnului” din Satu Mare, cartierul Carpaţi 2, dirijor prof. Maria Chiş, cu “Suita corală din Ţara Oaşului”, “Oratoriu”, compoziţie de Gheorghe Mandicevski, “Miluieşte-mă, Dumnezeule”, compozitor Gheorghe Cucu, “Trăiască România Mare”, compozitor Abraham Levy Ivelş Honore et Patria – Detaşamentul Mateiaş – Muzeul Municipal Câmpulung Muscel, Clubul de Istorie Militară – Bucureşti.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with