Sfinţire de capelă de cimitir şi Liturghie arhierească în parohia ortodoxă Turţ | Informaţia Zilei

Sfinţire de capelă de cimitir şi Liturghie arhierească în parohia ortodoxă Turţ

Scris de Mihaela Ghiţă, 20 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Duminică, 17 noiembrie 2019 (prima duminică din Postul Naşterii Domnului), Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului, a sfinţit noua capelă de cimitir din Parohia Turţ, Protopopiatul Oaş.

Tot cu acest prilej, arhiereul a oficiat şi Sfânta Liturghie în biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din localitate.

Ierarhul a avut parte de o primire aleasă din partea primarului comunei, Ioan Ierima, alături de care s-au aflat şi reprezentanţii sfântului lăcaş, respectiv părintele protopop de Oaş, pr. Marcel Malanca, preoţii parohi, Emil Silaghi şi Ioan Molnar, credincioşi.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de preoţi şi diaconi după cum urmează: pr. Marcel Malanca, protopopul Oaşului; pr. Emil Silaghi, parohul credincioşilor; pr. Ioan Molnar, paroh; Protos. Cleopa Sarca, stareţul Mănăstirii Portăriţa; pr. Florin Tinca din Gherţa Mare; pr. Florin Roman din Gherţa Mică; pr. Găvrilă Mihalca din Călineşti-Oaş; pr. Marius Dragoş din Halmeu; Pr. Cristian Sabo din Sâi, Protopopiatul Satu Mare; pr. Dumitru, slujitor la Schitul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” Turţ Băi.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de corul bisericii, dirijat de Gabriel Molnar.

La binecuvântarea capelei au participat şi câteva oficialităţi locale şi judeţene. Alături de primarul Ioan Ierima a fost de faţă viceprimarul Grigore Zimbru, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Ioan Rus, şi binefăcători ai parohiei.

Pornind de la pericopa evangheliei a duminicii, „Pilda bogatului căruia i-a rodit ţarina”, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură.

„Mesajul evangheliei de azi se adresează sufletelor noastre. Este un profund mesaj pentru noi, cei de azi, pentru că cuvântul Mântuitorului Iisus Hristos rostit atunci n-a fost doar pentru Sfinţii Apostoli. A fost pentru cei de atunci, pentru noi şi pentru cei ce vor veni după noi, până la sfârşitul veacurilor. Este vorba de îmbogăţirea în Dumnezeu. Noi nu avem aici pe pământ cetatea stătătoare, ci o căutăm pe cea care va să vină, care este în ceruri. Mesajul evangheliei de azi este pentru fiecare dintre noi, pentru că, mai devreme sau mai târziu, la vremea rânduită, o să trimită Dumnezeu pe îngerii Lui să ne cheme în Împărăţia Cerurilor. Depinde de noi, de fiecare, în ce parte a baricadei vrem să fim: cu Mântuitorul Iisus Hristos şi îngerii Lui sau de cealaltă parte cu diavolii şi slujitorii lor”.

Cei doi preoţi parohi, Emil Silaghi şi Ioan Molnar, au fost distinşi cu Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul” însoţită de Gramata Episcopală, în semn de recunoaştere a meritelor deosebite în administrarea parohiilor.

De asemenea, primarul Ioan Ierima şi cei doi prim-epitropi din cele două parohii au mai primit Medalia Omagială „Justinian Arhiepiscopul”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345