14.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Claudiu Ţinca, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă dacă ALDE iese de la guvernare? (reluare) 01.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Hipertensiunea arterială. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitaţi: Habranics Ilona, Habranics Zsolt. Titlul emisiuni: Cutreierat prin imagini şi amintiri.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Trezirea conştiinţei. 04.30 Info Studiu cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Videografia de nuntă la rang de artă. 05.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Elena Blit. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Claudiu Ţinca, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă dacă ALDE iese de la guvernare? (reluare) 09.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Nicoleta Mihali 10.30 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre bogăţie şi sărăcie. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva, invitaţi: Habranics Ilona, Habranics Zsolt. Titlul emisiuni: Cutreierat prin imagini şi amintiri.(reluare) 13.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Despre somn. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Adrian Albu, Claudiu Ţinca, Ştefan Ressler. Titlul emisiunii: Ce se întâmplă dacă ALDE iese de la guvernare? (reluare) 15.30 Teleshopping 15.50 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 17.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 18.00 Ne cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 19.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Avantajele voluntariatului. 20.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitaţi: Nicolae Mureşan. 21.00 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Prevenirea infracţionalităţii în judeţul Satu Mare. 22.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Gyorgy Gaspar. 23.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Poessis gazda unor concerte excepţionale. 15.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (reluare) 01.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Sunetul sursă de energie. 02.30 Audienţe în direct (reluare) 03.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Educaţia ecologică în judeţul Satu Mare. 04.30 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 05.30 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Spune nu drogurilor. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Legumele exotice. 08.00 Spiriduş ghiduş 09.00 Praznicul Maicii Domnului la Mănăstirea din Măriuş 11.30 Slujba de Sfântă Maria la Mănăstirea Bixad 12.30 Taina credinţei(limba maghiară) cu Laczko Eva, invitat: Roman Janos. Titlul emisiuni: Cea mai sfântă dintre sfinţi. 13.30 Teleshopping 13.45 Muzică Populară 15.30 Hramul Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Măriuş. 17.00 Vecernia la Biserica Adormirea Maicii Domnului 18.00 Teleshopping 19.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitaţi: Petrică Mureşan. 20.00 Info Studio cu Mihaela Ghiţă, invitat: Răzvan Roşu. Titlul emisiuni: Pe urmele lumii tradiţionale. 21.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Tabi Zsolt, Marius Botan. Titlul emisiunii: CSM Victoria Carei, pregătită de noul sezon. 22.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat:Oana Tarţa 23.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: O nouă generaţie de ziarişti. 16.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (reluare) 01.30 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 02.30 Audienţe în direct (reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Din secretele geto-dacilor. 04.30 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Secretele unei vieţi sănătoase. 05.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare. 05.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Maria Fernea. Titlul emisiunii: Croitoria ca hobby. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Crescători de vaci nu îşi pot valorifica producţia. 08.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 08.45 Spiriduş ghiduş 10.45 Teleshopping 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Despre puterea credinţei şi prietenii. 11.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Efectele muzicii în rândul adolescenţilor. 12.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc invitat: Vasiel Fănăţan.Titlul emisiuni: Probleme de mediu în viziunea autorităţiloe centrale şi locale. 13.00 Documentar despre Vasile Lucaciu partea 2. 13.45 Teleshopping 14.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Câini şi utilitatea dresajului canin. 16.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Îmbunătăţeşteţi natural vederea. 16.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi: Tabi Zsolt, Marius Botan. Titlul emisiunii: CSM Victoria Carei, pregătită de noul sezon. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Mihaela Schnegg. 18.30 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Importanţa lecturii încă de la vârste fragede. 19.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionuţ Rotar. 20.00 Portret de artist 21.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Aurelia Fedorca. Titlul emisiuni: Aurelia Fedorca – primarul oraşului Negreşti Oaş. 22.20 Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 17.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (reluare) 01.30 Cultură 02.30 Audienţe în direct (reluare) 03.30 Fior di Szatmar. 04.50 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Elevii învaţă cum să fie antreprenori. 05.40 Info studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Pădurea şi fauna pe care o adăposteşte. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 La psiholog cu Ioana Vladimirescu.Titlul emisiuni: Ce este anxietatea? 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Agricultura performantă în Pişcolt. 09.00 Spiriduş Ghiduş 11.00 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 11.45 Teleshopping 12.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Tinerii de azi viitorul de mâine. 13.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Aurelia Fedorca. Titlul emisiuni: Aurelia Fedorca – primarul oraşului Negreşti Oaş. 14.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ionela Toma. 15.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Plantaţia de goji de la Ciuperceni. 16.30 Teleshopping. 16.45 Muzică populară 17.30 Taina credinţei(limba maghiară) cu Laczko Eva, invitat: Roman Janos. Titlul emisiuni: Cea mai sfântă dintre sfinţi. 18.20 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Despre infertilitate. 19.00 Portret de artist 20.00 Documentar despre Vasile Lucaciu partea 3. 21.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş.Titlul emisiuni: Cânepa nu este un drog. 22.00 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Bianca Rus. 23.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Meseriile viitorului. 18.08.2019 00.00 Sport 01.40 Info Studio Titlul emisiuni: Teatrul şi tineri din ziua de azi. 02.50 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia. 04.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Plăcerea pentru dansurile latino-americane. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Călin Secan. 05.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Uciderea mistreţilor între necesitate şi obligaţie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia 07.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Florile între pasiune şi afacere. 08.00 Gimnastica de dimineaţă cu Ioana Zaharia 08.30 La psiholog cu Ioana Vladimirescu.Titlul emisiuni: Totul despre relaţia mamă-fică. 09.00 Ne cheamă natura, cu Ioana Zaharia. 09.30 Spiriduş Ghiduş 10.45 Teleshopping 11.00 Religie cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Taina Spovedaniei istorie şi actualitate. 12.00 Reportaj la Mănăstirea Bixad. 13.00 Info Studio cu Mihaela Ghiţă, invitat: Răzvan Roşu. Titlul emisiuni: Pe urmele lumii tradiţionale. 14.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitaţi: Ana Holdiş Pop şi taraful Ceatăra din Carei. 15.00 Teleshopping 16.30 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Cu boala vitezei în sânge. 17.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Bianca Rus. 18.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc invitat: .Titlul emisiuni: Promovarea transportului alterntive nepoluante. 19.00 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ciprian Buziţă. 20.00 Info Studio cu Mihaela Ghiţă, invitat: Răzvan Roşu. Titlul emisiuni: Pe urmele lumii tradiţionale. 21.00 Muzică Populară 23.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: BMX un stil de viaţă. 19.08.2019 01.00 Sport 02.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 03.50 Ne cheamă natura, cu Ioana Zaharia. 04.40 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Shopingul, pasiunea mea. 05.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Ciprian Crăciun . 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc invitat: Vasiel Fănăţan.Titlul emisiuni: Probleme de mediu în viziunea autorităţiloe centrale şi locale. 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Szabo Bela din Piscolt cercetător în cultura de cartof. 09.00 Spiriduş Ghiduş 10.15 Teleshopping 10.30 Religie cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Paza gândurilor. 11.20 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 12.15 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Capcanele perfecţionismului. 13.00 Teleshopping 13.30 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Trucuri de înfrumuseţare. 14.10 Documentar despre Vasile Lucaciu partea 3. 15.00 Sănătate cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Cum ne ferim de căpuşe? 15.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Călin Secan. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Plantaţia de goji de la Ciuperceni. 17.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitaţi: Ana Holdiş Pop şi taraful Ceatăra din Carei. 18.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Panoramic Sportiv, cu Ionuţ Blăjan 23.00 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă (reluare)

Sfaturi privind fructele de mare

Scris de Ioan Aniţaş, 12 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Festivalul racilor la Satu Mare

Festivalul racilor la Satu Mare

Pentru informarea tuturor cetăţenilor, consumatorilor care vor participa şi vor dori să consume produse şi specialităţi, cu ocazia “Festivalului racilor şi al fructelor de mare“, deschis în această perioadă  în municipiul Satu Mare, D.S.V.S.A. Satu Mare, vă prezintă câteva date despre „Fructele de mare”.

Aceste produse sunt excelente proaspete, deşi nouă ne sunt la îndemână cel mai des cele congelate, ori proaspăt decongelate şi puse în galantare pe pat de gheaţă. Cel mai bine este să fie cumpărate congelate. Se pot păstra în congelator perioade destul de lungi, săptămâni sau chiar luni. Decongelarea lor trebuie să se facă lent, în frigider, timp de 12-24 de ore, iar înainte de a fi gătite cel mai bine este să fie ţinute 1 oră la temperatura camerei.                                                                                                      

Dacă totuşi cumpăraţi fructe de mare „proaspete”, fiţi atenţi la câteva detalii: mirosul lor nu trebuie să fie puternic, cu iz de peşte sau de amoniac, ci proaspăt, uşor sărat, ca apa mării; corpul lor nu trebuie să fie mucilaginos, pătat, mat, moale, rupt, spart; scoicile trebuie să fie închise (cele deschise sunt deja moarte); ochii crustaceelor trebuie să fie proeminenţi şi lucioşi. O caracteristică aproape generală a fructelor de mare este timpul scurt de gătit. De obicei acesta nu trebuie să depăşească 3-4 minute, uneori ceva mai mult dacă dimensiunea lor este mai mare. Supra-tratarea termică le face carnea tare şi cauciucată. Calmarii, sepiile şi caracatiţele sunt, într-un fel, o excepţie de la această regulă. În general, când calculaţi cantitatea de fructe de mare necesară unei mese, socotiţi că o porţie medie (carne fără cochilie) este de circa 150g în crud  – veţi obţine, după gătire, circa 100g preparat gătit. Caracatiţa scade la gătit mai mult, aşa că în cazul ei socotiţi minim 200g.

Calmarii                                                                                                                                                                    Se gătesc de obicei fripţi, sau prăjiţi la foc iute timp de 3-4 minute, ori înăbuşiţi sau fierţi în lichid, timp de peste 20-30 de minute, în funcţie de dimensiunea bucăţilor. Cu cât bucăţile sunt mai mici (inele sau tentacule tocate), cu atât timpii de gătit sunt mai scurţi. Sunt foarte gustoşi oricum şi au gust diferit după felul în care sunt gătiţi: gătiţi rapid sunt fraged-crocanţi-elastici, cu gust pregnant natural, gătiţi îndelung în sos sunt foarte fragezi şi au un gust ceva mai complex, căci se adaugă şi cel al sosului în care sunt gătiţi.

 

Homarii                                                                                                                                                                     Sunt crustacee decapode, asemănători cu racii, care au o lungime de 30-50 cm. Este considerat un rege al crustaceelor, căci este cel mai mare şi cu carnea cea mai fină, albă şi fermă, cu un gust dulce, foarte deosebit. Preparatele cu homari sunt scumpe, rafinate şi fac fala bucătăriilor din întreaga lume. Cele mai cunoscute preparate sunt homar a la bordelaise, gătit cu sos de vin alb.

Langustine                                                                                                                                                                     Sunt crustacee cu cleşti, de talie mică. Sunt numite şi scampi, homari norvegieni, kaisergranat, sau creveţi Dublin Bay, langustinele arată ca un homar în miniatură, de culoare roz-pală. Deşi seamănă cu homarii, langustinele se gătesc precum creveţii, acesta fiind şi motivul pentru care sunt denumite creveţi Dublin Bay. Se comercializează atât proaspete cât şi, mai ales, congelate. Odată capturate, carnea lor se deteriorează rapid, aşa că, cel mai adesea se gătesc şi se congelează direct pe mare, după care sunt vândute congelate.

Scoici                                                                                                                                                                              Este un nume generic dat moluştelor cu corpul adăpostit într-o cochilie bivalvă. Există şi scoici de apă dulce comestibile, în râuri şi lacuri, dar în meniurile restaurantelor se regăsesc preponderent scoicile marine. Aceste moluşte se găsesc în mii de forme şi dimensiuni, de la minusculele scoici Venus, până la specimene gigantice. Carnea celor mai multe scoici are o textură fermă şi un gust dulce. Scoicile se pot consuma crude, dar numai dacă sunt cumpărate din sursă sigură. Conţin mari cantităţi de fosfor, important pentru sănătatea oaselor şi dinţilor, şi cantităţi importante de fier.
Din categoria scoicilor fac parte şi midiile, scoicile Saint-Jacques şi stridiile.

Midii                                                                                                                

  Sunt, probabil, cele mai comune şi mai cunoscute dintre scoici, căci se găsesc în toate zonele de coastă ale tuturor mărilor şi oceanelor lumii.
Cochiliile lor, frumos colorate, ascund o carne dulce şi suculentă, de culoare portocalie. Cea mai simplă cale de a prepara midii este să fie gătie în aburi. Păstraţi-le sucul delicios, aflat în cochilii, pentru supe şi  sosuri. Se consumă, mai ales în combinaţie cu cartofi prăjiţi. Se gătesc, mai rar singure, mai des în combinaţie cu alte fructe de mare.

Stridii                                                                                                                                                                         Există peste 100 de specii de stridii, îndeobşte cultivate. Denumirile lor comerciale arată cel mai adesea şi locul de provenienţă (există stridii americane, portugheze, europene, australiene, japoneze etc.) Privite ca un aliment de lux, stridiile se mănâncă, de obicei, crude, asezonate doar cu câteva picături de lămâie, sau sos Tabasco, pentru a li se potenţa gustul. Mai pot fi fripte puţin pe grătar, poşate sau gătite în aburi, dar nu trebuie supra-tratate termic căci se fac cauciucoase. Stridiile sunt una dintre sursele cele mai bogate de zinc, un mineral necesar pentru reproducere, acesta fiind motivul pentru care stridiile au reputaţia de a fi afrodisiace. Mai conţin şi cantităţi mari de fier şi potasiu.

 

Caracatiţa                                                                                                                                                   Caracatiţele sunt pescuite pentru carnea lor foarte apreciată în gastronomie. Sunt moluşte cefalopode cu corp rotund şi 8 tentacule puternice, prevăzute cu ventuze. Cea mai populară varietate mediteraneeană este muscardina, care are dimensiunea de 30-40 cm. Sunt un ingredient popular în multe culturi culinare, uneori fiind consumate chiar vii. Carnea lor este tare şi elastică, aşa că trebuie frăgezită ca să devină comestibilă. Frăgezirea se face în două feluri, fie prin lovirea repetată a caracatiţe, fie prin fierbere la foc mic de tot ori, metoda mult mai rar folosită, prin coacere în cuptor. Puii de caracatiţă se pot găti şi rapid, în doar câteva minute şi sunt extrem de fragezi. Ca şi calmarii, caracatiţele se strică repede, deci se comercializează mai ales congelate. Caracatiţele de dimensiuni mici sunt mai scumpe şi mai bune la gust, iar carnea lor este mai fragedă.

Crabii                                                                                                      

Este un nume generic dat crustaceelor cu abdomen scurt şi îndoit sub cefalo-toracele mare şi turtit. Există multe feluri de crabi comestibili, de toate formele şi dimensiunile, de la micii crabi verzi, până la crabii uriaşi cu picioare lungi, care arată ca nişte păianjeni uriaşi. Cele mai populare varietăţi sunt crabul-cu-buzunare, crabul-de-ţărm şi păianjenul-de-mare. Crabul comun, cel mai popular, are carne brună în cochilie şi albă în cleşti. Carnea albă este dulce şi suculentă, cu o textură fragedă, în timp ce carnea brună este săţioasă şi cremoasă. Cele două se pot consuma împreună, sau separat – carnea brună se amestecată cu alte ingrediente, pentru a prepara sosuri, supe şi tocane. Crabii sunt o sursă bună de fosfor. Stick-urile de crabi sunt preparate din carne albă şi condimente.

Creveţii
Sunt crustacee decapode şi se mai numesc şi raci de mare. Există nenumărate specii de creveţi, atât de apă dulce cât şi marine, de diferite dimensiuni. De obicei corpul lor este semi-transparent, cu nuanţe gri-albăstrui sau chiar roşiatice. Diferitele denumiri comerciale alocate acestor crustacee sunt doar o indicaţie asupra mărimii lor – din punct de vedere comercial, orice crevete mai mic de 5 cm fiind numit „surim”. Ceilalţi, sunt „prawn”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.