20.10.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Crăciun, Lorand Turos, Ovidiu Mureşan . Titlul emisiunii: Războiul în PSD continuă. (reluare) 01.50 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 03.00 Cultură 03.45 Cultură, grupuri de acţiune locală. 04.40 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Livia Haidu. Titlul emisiuni: Livia Haidu – raport la 10.220 de zile. 05.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.15 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţa. 10.20 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Tiberiu Vălean, Florin Hagău. Titlul emisiunii: Familia, celula de bază a societăţii. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar invitaţi: Ciprian Crăciun, Lorand Turos, Ovidiu Mureşan . Titlul emisiunii: Războiul în PSD continuă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Cultură – Lansare de carte „Flăcări” de Dariu Pop la Casa Ferenţiu 14.40 Teleshopping 14.50 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 16.20 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 17.15 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.15 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Roman Janos. Titlul emisiunii:Rolul vârstnicilor în viaţa Bisericii. 19.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Ce trebuie să ştim despre gripă. 20.00 Cultură – Lansare de carte „Flăcări” de Dariu Pop la Casa Ferenţiu 21.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Andreea Selmentii. 22.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 23.30 Cultură – Talk Show 21.10.2018 00.40 Stand-up 01.50 Sport- meci de fotbal 03.25 Cultură – 10x10 Născut în România 05.00 Cultură, cu Vera Pop,invitat:Vari Vasile. Titlul emisiuni: O familie de artişti. 05.20 Cultură Fior di Szatmari 06.30 Gimnastica de dimineaţă. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă. 08.00 Audienţe în direct (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă. 09.40 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Roman Janos. Titlul emisiunii:Rolul vârstnicilor în viaţa Bisericii. 10.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Ce trebuie să ştim despre gripă. 11.45 Teleshopping 12.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Realitatea şi rovocările familiilor. 13.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Stelian Pop. Titlul emisiuni: Stelian Pop – raport la 13.500 de zile. 14.00 Teleshopping 14.20 Cultură – Lansare de carte „Flăcări” de Dariu Pop la Casa Ferenţiu 15.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Andreea Selmentii. 16.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Participarea voluntarilor sătmăreni la Ziua de Curăţenie Naţională 17.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan, invitaţi: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Se înscrie istorie in bocul sătmărean. 18.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 19.00 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 20.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Stelian Pop. Titlul emisiuni: Stelian Pop – raport la 13.500 de zile. 21.00 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 22.00 Cultură – Zilele culturale Poesis – Recital de poezii 22.10.2018 00.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 00.50 Cultură – 10x10 Născut în România 02.30 Sport-meci de fotbal 04.00 Cultură – Lansare de carte „Flăcări” de Dariu Pop la Casa Ferenţiu 05.25 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Andreea Selmentii. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Roman Janos. Titlul emisiunii:Rolul vârstnicilor în viaţa Bisericii. 10.20 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat: Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Ce trebuie să ştim despre gripă. 11.40 Teleshopping 12.00 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Tiberiu Vălean, Florin Hagău. Titlul emisiunii: Familia, celula de bază a societăţii. 13.00 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Stelian Pop. Titlul emisiuni: Stelian Pop – raport la 13.500 de zile. 14.05 Teleshopping 14.20 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu. 15.25 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea.Titlul emisiuni:Primi secretari şi relaţiile lor cu miliţia. 16.15 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Andreea Selmentii. 17.20 Cultură – Lansare de carte „Flăcări” de Dariu Pop la Casa Ferenţiu 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Panoramic Sportiv 23.00 Audienţe în direct

Sfaturi privind fructele de mare

Scris de Ioan Aniţaş, 12 octombrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index
Festivalul racilor la Satu Mare

Festivalul racilor la Satu Mare

Pentru informarea tuturor cetăţenilor, consumatorilor care vor participa şi vor dori să consume produse şi specialităţi, cu ocazia “Festivalului racilor şi al fructelor de mare“, deschis în această perioadă  în municipiul Satu Mare, D.S.V.S.A. Satu Mare, vă prezintă câteva date despre „Fructele de mare”.

Aceste produse sunt excelente proaspete, deşi nouă ne sunt la îndemână cel mai des cele congelate, ori proaspăt decongelate şi puse în galantare pe pat de gheaţă. Cel mai bine este să fie cumpărate congelate. Se pot păstra în congelator perioade destul de lungi, săptămâni sau chiar luni. Decongelarea lor trebuie să se facă lent, în frigider, timp de 12-24 de ore, iar înainte de a fi gătite cel mai bine este să fie ţinute 1 oră la temperatura camerei.                                                                                                      

Dacă totuşi cumpăraţi fructe de mare „proaspete”, fiţi atenţi la câteva detalii: mirosul lor nu trebuie să fie puternic, cu iz de peşte sau de amoniac, ci proaspăt, uşor sărat, ca apa mării; corpul lor nu trebuie să fie mucilaginos, pătat, mat, moale, rupt, spart; scoicile trebuie să fie închise (cele deschise sunt deja moarte); ochii crustaceelor trebuie să fie proeminenţi şi lucioşi. O caracteristică aproape generală a fructelor de mare este timpul scurt de gătit. De obicei acesta nu trebuie să depăşească 3-4 minute, uneori ceva mai mult dacă dimensiunea lor este mai mare. Supra-tratarea termică le face carnea tare şi cauciucată. Calmarii, sepiile şi caracatiţele sunt, într-un fel, o excepţie de la această regulă. În general, când calculaţi cantitatea de fructe de mare necesară unei mese, socotiţi că o porţie medie (carne fără cochilie) este de circa 150g în crud  – veţi obţine, după gătire, circa 100g preparat gătit. Caracatiţa scade la gătit mai mult, aşa că în cazul ei socotiţi minim 200g.

Calmarii                                                                                                                                                                    Se gătesc de obicei fripţi, sau prăjiţi la foc iute timp de 3-4 minute, ori înăbuşiţi sau fierţi în lichid, timp de peste 20-30 de minute, în funcţie de dimensiunea bucăţilor. Cu cât bucăţile sunt mai mici (inele sau tentacule tocate), cu atât timpii de gătit sunt mai scurţi. Sunt foarte gustoşi oricum şi au gust diferit după felul în care sunt gătiţi: gătiţi rapid sunt fraged-crocanţi-elastici, cu gust pregnant natural, gătiţi îndelung în sos sunt foarte fragezi şi au un gust ceva mai complex, căci se adaugă şi cel al sosului în care sunt gătiţi.

 

Homarii                                                                                                                                                                     Sunt crustacee decapode, asemănători cu racii, care au o lungime de 30-50 cm. Este considerat un rege al crustaceelor, căci este cel mai mare şi cu carnea cea mai fină, albă şi fermă, cu un gust dulce, foarte deosebit. Preparatele cu homari sunt scumpe, rafinate şi fac fala bucătăriilor din întreaga lume. Cele mai cunoscute preparate sunt homar a la bordelaise, gătit cu sos de vin alb.

Langustine                                                                                                                                                                     Sunt crustacee cu cleşti, de talie mică. Sunt numite şi scampi, homari norvegieni, kaisergranat, sau creveţi Dublin Bay, langustinele arată ca un homar în miniatură, de culoare roz-pală. Deşi seamănă cu homarii, langustinele se gătesc precum creveţii, acesta fiind şi motivul pentru care sunt denumite creveţi Dublin Bay. Se comercializează atât proaspete cât şi, mai ales, congelate. Odată capturate, carnea lor se deteriorează rapid, aşa că, cel mai adesea se gătesc şi se congelează direct pe mare, după care sunt vândute congelate.

Scoici                                                                                                                                                                              Este un nume generic dat moluştelor cu corpul adăpostit într-o cochilie bivalvă. Există şi scoici de apă dulce comestibile, în râuri şi lacuri, dar în meniurile restaurantelor se regăsesc preponderent scoicile marine. Aceste moluşte se găsesc în mii de forme şi dimensiuni, de la minusculele scoici Venus, până la specimene gigantice. Carnea celor mai multe scoici are o textură fermă şi un gust dulce. Scoicile se pot consuma crude, dar numai dacă sunt cumpărate din sursă sigură. Conţin mari cantităţi de fosfor, important pentru sănătatea oaselor şi dinţilor, şi cantităţi importante de fier.
Din categoria scoicilor fac parte şi midiile, scoicile Saint-Jacques şi stridiile.

Midii                                                                                                                

  Sunt, probabil, cele mai comune şi mai cunoscute dintre scoici, căci se găsesc în toate zonele de coastă ale tuturor mărilor şi oceanelor lumii.
Cochiliile lor, frumos colorate, ascund o carne dulce şi suculentă, de culoare portocalie. Cea mai simplă cale de a prepara midii este să fie gătie în aburi. Păstraţi-le sucul delicios, aflat în cochilii, pentru supe şi  sosuri. Se consumă, mai ales în combinaţie cu cartofi prăjiţi. Se gătesc, mai rar singure, mai des în combinaţie cu alte fructe de mare.

Stridii                                                                                                                                                                         Există peste 100 de specii de stridii, îndeobşte cultivate. Denumirile lor comerciale arată cel mai adesea şi locul de provenienţă (există stridii americane, portugheze, europene, australiene, japoneze etc.) Privite ca un aliment de lux, stridiile se mănâncă, de obicei, crude, asezonate doar cu câteva picături de lămâie, sau sos Tabasco, pentru a li se potenţa gustul. Mai pot fi fripte puţin pe grătar, poşate sau gătite în aburi, dar nu trebuie supra-tratate termic căci se fac cauciucoase. Stridiile sunt una dintre sursele cele mai bogate de zinc, un mineral necesar pentru reproducere, acesta fiind motivul pentru care stridiile au reputaţia de a fi afrodisiace. Mai conţin şi cantităţi mari de fier şi potasiu.

 

Caracatiţa                                                                                                                                                   Caracatiţele sunt pescuite pentru carnea lor foarte apreciată în gastronomie. Sunt moluşte cefalopode cu corp rotund şi 8 tentacule puternice, prevăzute cu ventuze. Cea mai populară varietate mediteraneeană este muscardina, care are dimensiunea de 30-40 cm. Sunt un ingredient popular în multe culturi culinare, uneori fiind consumate chiar vii. Carnea lor este tare şi elastică, aşa că trebuie frăgezită ca să devină comestibilă. Frăgezirea se face în două feluri, fie prin lovirea repetată a caracatiţe, fie prin fierbere la foc mic de tot ori, metoda mult mai rar folosită, prin coacere în cuptor. Puii de caracatiţă se pot găti şi rapid, în doar câteva minute şi sunt extrem de fragezi. Ca şi calmarii, caracatiţele se strică repede, deci se comercializează mai ales congelate. Caracatiţele de dimensiuni mici sunt mai scumpe şi mai bune la gust, iar carnea lor este mai fragedă.

Crabii                                                                                                      

Este un nume generic dat crustaceelor cu abdomen scurt şi îndoit sub cefalo-toracele mare şi turtit. Există multe feluri de crabi comestibili, de toate formele şi dimensiunile, de la micii crabi verzi, până la crabii uriaşi cu picioare lungi, care arată ca nişte păianjeni uriaşi. Cele mai populare varietăţi sunt crabul-cu-buzunare, crabul-de-ţărm şi păianjenul-de-mare. Crabul comun, cel mai popular, are carne brună în cochilie şi albă în cleşti. Carnea albă este dulce şi suculentă, cu o textură fragedă, în timp ce carnea brună este săţioasă şi cremoasă. Cele două se pot consuma împreună, sau separat – carnea brună se amestecată cu alte ingrediente, pentru a prepara sosuri, supe şi tocane. Crabii sunt o sursă bună de fosfor. Stick-urile de crabi sunt preparate din carne albă şi condimente.

Creveţii
Sunt crustacee decapode şi se mai numesc şi raci de mare. Există nenumărate specii de creveţi, atât de apă dulce cât şi marine, de diferite dimensiuni. De obicei corpul lor este semi-transparent, cu nuanţe gri-albăstrui sau chiar roşiatice. Diferitele denumiri comerciale alocate acestor crustacee sunt doar o indicaţie asupra mărimii lor – din punct de vedere comercial, orice crevete mai mic de 5 cm fiind numit „surim”. Ceilalţi, sunt „prawn”.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.