Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare)01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 03.50 Mesager educaţiona, cu Vasile Nechita, invitat: Vlaicu Popescu. Titlul emisiuni: Învăţământul dual la Colegiul Tehnic Unio- Traian-Vuia. 04.45 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 05.40 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat: Nicolae Popan. Titlul emisiunii: Carnea de struţ. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Prinzinger Zsoka. 08.00 Audienţe în direct, cu Ioan Aniţaş, invitat: Marius Cionca. Titlul emisiunii: Vânătoarea între pasiune şi necesitate (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul: Ilyes Ilona. 09.40 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc,invitat: Mark Nagy Janos. Titlul emisiunii:Noutăţi în custodia ariei protejate de pe râul Tur. 10.15 La psiholog, Ioana Vladimirescu,invitat: Adriana Laszlo.Titlul emisiuni: Obiceiurile fericirii. 10.50 Religie, cu Eva Laczko , invitat: Florin Fodoruţ. Titlul emisiunii: De la Înviere Mântuitorul până la Înălţarea la cer. 11.40 Teleshopping 12.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Kereskenyi Gabor,Adrian Albu, Gabriel Leş. Titlul emisiunii: Este afectat bugetul primăriei de revoluţia fiscală.(reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Romeo Poiană. Titlul emisiuni: Romeo Poiană – rapor la 6685 de zile. 14.30 Teleshopping 14.45 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii:Monitorizarea lucrărilor agricole prin satelit. 15.40 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Călin Durla. 16.45 Panoramic sportiv, cu Constantin Damian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Primăvara sportivă cu Dacian Nastai. 17.35 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu, invitat: Universal Band. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat- Sebi Borlaştean. 22.30 Ne cheamă natura 23.30 Ştiri

Sfârşitul unei legende

Scris de Dumitru Păcuraru, 27 ianuarie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Despre Gabriel Oprea se putea spune orice numai că nu are un simţ politic şi o abilitate de negociere cu totul ieşită din comun. Încă de la ieşirea lui din PSD şi închegarea grupului de parlamentari necesar formării majorităţii parlamentare capabile să susţină Guvernul Boc, acest politician a rămas ca untdelemnul pe apă. A rămas mereu deasupra indiferent de sistemul de alianţe de pe scena politică. UNPR, în numele interesului naţional, l-a sprijinit pe preşedintele Traian Băsescu.

Tot în numele interesului naţional a stat alături de PSD şi Victor Ponta. Şi tot în numele interesului naţional s-a arătat dispus să sprijine orice iniţiativă a preşedintelui Iohannis. Evident, tot în numele interesului naţional, DNA îl întreabă de ce se plimba cu girofarul prin Bucureşti cam de cinci ori pe zi.

Răspunsul este simplu: se deplasa în interes de serviciu. Problema este că cele două interese, cel naţional şi cel de serviciu, se bat cap în cap. Ar trebui să fie unul şi acelaşi lucru în sensul că dacă îţi faţi datoria la locul de muncă implicit lucrezi în interes naţional. Unde se rupe firul logic?

Acţiunile lui Gabriel Oprea din ultimii ani au un defect din construcţie. Ne este teamă că lumea şi-a dat seama că interesul naţional invocat atât de des se făcea din interes de partid. Astfel că, în timp, interesul de partid s-a suprapus peste cel naţional. Lucurile nu s-au oprit aici, interesul personal s-a suprapus peste amândouă, anihilându-le. Astfel că Gabriel Oprea este chemat să dea explicaţii. Este ultima captură importantă a DNA. Eliminarea lui de pe scena politică nu este importantă decât în măsura în care se doreşte limitarea puterii unor partide de buzunar, partide foarte mici care fac diferenţa dintre putere şi opoziţie. Un astfel de partid a fost PUR, partidul lui Dan Voiculescu, botezat de Traian Băsescu drept o “soluţie imorală“. UNPR a jucat acelaşi rol în sistemul de alianţe. La fel UDMR este o formaţiune foarte curtată pentru că numărul său de parlamentari saltă un partid sau o alianţă peste 50% sau îl plasează sub 50%. Pentru acelaşi rol se pregătesc partidele conduse de Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu. ALDE şi PMP vor juca rolul partidelor complementare pe care altădată l-au jucat PUR, UDMR, UNPR. Cu condiţia să intre în Parlament.

Poate că exagerăm spunând despre Gabriel Oprea că este eroul unei legende şi că această legendă este pe cale să ia sfârşit. Ca oricare politician, avea şi el vulnerabilitatea lui. Ca unui adevărat boier, îi plăcea să treacă prin Bucureşti cu 120 de km pe oră. În timp ce şirurile de maşini se dădeau la o parte ca valurile mării în faţa lui Moise. Ar fi vorba aici de calitatea intelectuală şi morală a politicianului din ziua de azi. Inculţi, încrezuţi, aroganţi, predispuşi spre corupţie. Primul lucru pe care îl învaţă un novice intrând în politică este să înveţe la perfecţie lecţia dublului discurs. Una spun, alta fumează, cum ar fi zis Tudor Arghezi. Novicele îşi schimbă modul de viaţă. Pe politicianul de azi îl schimbă mediul infect al politicii. Gabriel Oprea a fost mai mult decât o victimă a acestui mediu. A fost unul dintre cei care au contribuit la formarea şi perfecţionarea acestui mediu toxic în care supravieţuiesc numai cei care în numele interesului public îşi ştiu urmări interesele personale.

Abonează-te acum Online!