Image 1
Image 2

Sfântul Tit (sec.I) – Episcop

Sfantul Tit
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfantul Tit
Sfantul Tit

Sfinţii Timotei şi Titus au fost formaţi şi îndrumaţi de marele Apostol al neamurilor; pentru acest motiv în noul calendar comemorarea lor este în continuarea sărbătorii convertirii Sfîntului Pavel.

Sf. Titus, provine din lumea păgână. Convertit şi botezat de însuşi apostolul, care îl numeşte “fiul meu”, deja în anul 49 era alături de Pavel la Ierusalim; apoi participă şi la a treia călătorie apostolică. Titus este cel care a adus credincioşilor din Corint “scrisoarea scrisă cu lacimi” a lui Pavel; a rămas apoi în mijlocul lor, a restabilit armonia între dânşii şi a organizat colecta pentru săracii din Ierusalim.

După ce a fost eliberat din închisoarea Romei, Apostolul Pavel, trecând prin Creta, l-a lăsat aici pe Titus, dându-i însărcinarea să organizeze prima comunitate creştină. Aici a primit Titus scrisoarea pe care i-a adresat-o Pavel, scrisoare cuprinsă în Noul Testament.

E un document foarte important, deoarece ne dă posibilitatea să cunoaştem ceva din viaţa internă a bisericii apostolice. Ulterior, Titus s-a dus din nou la Roma, pentru a-l întâlni pe Pavel, care, probabil, l-a trimis să ajute la evanghelizarea Dalmaţiei, unde cultul său este foarte răspândit. O veche tradiţie, dar care nu a fost verificată istoric, afirmă că Titus ar fi murit în Creta, la o vârstă foarte înaintată.

Tit, Titus, Tito, este un prenume foarte vechi, dar cu origine neclară. Ar putea fi pus în legătură cu cuvântul titus, nume dat unei specii de porumbei sălbatici; alţii îl leagă de o expresie a limbajului copilăresc, exprimând încercări de a se ridica în picioare şi a merge.

Prin oamenii mari care l-au purtat a devenit un nume de prestigiu; în urma întâlnirii cu Apostolul lui Cristos, el a primit harul de a ne aminti că suntem chemaţi să depunem eforturi pentru a merge cu bărbăţie în urma aceluia care este “Calea , Adevărul şi Viaţa”.

(Vieţile Sfinţilor)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with