Image 1
Image 2

Sfântul Ştefan, prăznuit în a doua şi a treia zi de Crăciun în bisericile din judeţ

Preotul paroh Vasile Chesei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Preotul paroh Vasile Chesei
Preotul paroh Vasile Chesei

Sfântul Arhidiacon Ştefan, Primul Martir, este prăznuit cu mare cinste de toate bisericile creştine. Dacă în lăcaşele de cult romano-catolic s-a sărbătorit în 26 decembrie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici au marcat această sărbătoare în 27 decembrie.

Începând de la ora 10:00, Biserica ortodoxă “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril” din Medieşu Aurit a fost arhiplină, deşi este zi lucrătoare şi mulţi dintre creştini trebuie să se întoarcă la muncă.

După cum ne-a spus preotul paroh Vasile Chesei, mulţi dintre fiii satului plecaţi în străinătate, în ţări precum Franţa, Austria, Italia sau Germania, se reîntâlnesc în Sfânta Biserică, la marile praznice. La fel s-a întâmplat şi marţi, 27 decembrie, când pentru creştinii ortodocşi şi greco-catolici este dublă sărbătoare.

“Astăzi, în a treia zi de Crăciun, îl prăznuim pe Sfântul Arhidiacon Ştefan, întâiul dintre mucenicii lui Hristos. Cartea Faptele Apostolilor din Sfânta Scriptură ne relatează amănunţit despre Sfântul Arhidiacon Ştefan, caracterizându-l ca având chip de înger, bărbat plin de înţelepciune şi har. Era întâiul dintre cei şapte diaconi aleşi de către Sfinţii Apostoli.

Este ocrotitorul tinerilor şi, după cum am văzut şi în cuvântul pastoral, pruncii în biserică sunt bineveniţi, întrucât şi Mântuitorul Iisus Hristos ne îndeamnă pe fiecare dintre noi să fim curaţi şi fără de păcat, ca şi pruncii”, a spus părintele Chesei în cuvântul său de învăţătură.

Preotul paroh a mai vorbit despre copii şi însemnătatea pe care o au în societate şi în familie, dar şi importanţa pe care o au instituţiile precum Biserica, şcoala sau familia în educarea şi formarea lor, care trebuie să conlucreze pentru un rezultat bun.

“Trebuie să încercăm să-i educăm pe tineri în virtutea valorilor, tradiţiilor şi obiceiurilor sfinte pe care poporul român creştin le are de peste 2000 de ani. Acestea trebuie duse mai departe cu sfinţenie, deoarece fac parte din identitatea spirituală a poporului român”, a mai spus părintele Vasile Chesei în cuvântul de învăţătură.

Deşi Sfânta Liturghie ţine două ore, de la 10:00 la 12:00, zecile de copii prezenţi au avut răbdare să asculte Sfănta Liturghie, iar apoi părintele paroh i-a împărtăşit.

Corul bisericii, “Medieşana”, a cântat “La mulţi ani!” pentru toţi creştinii care poartă numele Sfântului Ştefan, la sfârşitul oficierii serviciului religios.

La fel ca în prima şi în a doua zi de Crăciun, şi marţi, în a treia zi, credincioşii au fost miruiţi la ieşitul din Biserică.

Peste 400.000 de români şi-au celebrat, marţi, onomastica de sărbătoarea Sfântului Apostol, Întâiul Mucenic şi Arhidiacon Ştefan, în cea de-a treia zi a Crăciunului.

Sfântul Ştefan, unul dintre ucenicii lui Iisus şi primul martir al Bisericii, este serbat pe 27 decembrie, în a treia zi de Crăciun, de creştinii ortodocşi. Există credinţa că acesta îi ajută pe bolnavi şi pe cei care se judecă de multă vreme, dar şi că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.

Din cei peste 400.000 de români aniversaţi la sărbătoarea Sfântului Ştefan, peste 300.000 sunt bărbaţi, iar peste 100.000 sunt femei. Majoritatea românilor care îl au ca patron spiritual pe Sfântul Ştefan, respectiv peste 250.000 de persoane, poartă numele de Ştefan, alţi peste 30.000 Istvan, iar peste 8.000 Fănel.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

HIROTONIRE

Sărbătoare cu episcop la Lipău

Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, s-a aflat duminică, 6 noiembrie 2022, în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Sfinții Apostoli Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Lipău, păstorită de părintele Dănuț Sereș.