Image 1
Image 2

Sfântul Maximilian – martir

Sfantul Maximiliam
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfantul Maximiliam
Sfantul Maximiliam

În ceata numeroasă a martirilor din Numidia (ţinut astăzi aflat în Algeria) se află şi fiul unui ofiţer însărcinat cu recrutarea ostaşilor pentru armata imperială; se numea Maximilian. Fiind creştin, îi declară tatălui său că nu va putea să lupte pentru împăratul şi nici să poarte medalionul de plumb pe care îl primeau recruţii.

A fost condamnat la moarte. Ajuns la locul execuţiei, a rugat pe tatăl său să dăruiască uniforma nouă ce i-o pregătise soldatului care avea să execute sentinţa de condamnare. Fără părere de rău, regretând doar durerea pe care o producea tatălui său, dar convins că numai astfel contribuia la adevărata pacificare a lumii, şi-a oferit liniştit capul pentru a fi tăiat. Era în vârstă de numai douăzeci şi unu de ani.

În unele familii romane se obişnuia ca celui mai mare dintre copii să i se dea supranumele de Maximus, cu înţelesul de “cel mai mare”. Într-adevăr, cuvântul maximus este forma superlativă a adjectivului: magnus = mare; major = mai mare; maximus = cel mai mare. Apoi a devenit prenume curent, arătând dorinţa părinţilor ca copiii lor să ajungă printre cei mari.

Maximilian exprimă ideea că respectiva persoană face parte dintr-o familie ce se simte în stare să ajungă pe o treaptă socială mai înaltă. Oamenii care au descoperit drumul spre adevărata mărire acceptă să fie umiliţi, şi chiar scurtaţi cu înălţimea unui cap, întăriţi şi încurajaţi de speranţa măririi nepieritoare a fiilor lui Dumnezeu.

(Vieţile Sfinţilor)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

LITURGHIE ARHIEREASCĂ

Hram în prezenţa Moaştelor Sfântului Nectarie de Eghina

Duminică, 12 noiembrie 2023, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oficiat Sfânta Liturghie Arhierească de hram la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Baia Mare. La eveniment a asistat secretarul de stat pentru culte, Ciprian Olinici și preotul paroh Andrei Emil Pop, inspector eparhial.