Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 02.33 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Adrian Albu raport la 4.860 de zile 03.42 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.46 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 05.53 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi Lia Deliu, Constantin Demian, titlul emisiunii: Asistenţii medicali şi provocările din sănătatea românească 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Nicolate Balea 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Călin Durla, titlul emisiunii: România se află pe locul 3 în Europa la abandonul şcolar (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.36 Sport, meci de fotbal, FC Olimpia-Dacia Brăila 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Sergiu Băbăşan, Ioan Sas, Dan Burulea, titlul emisiunii: Ce şanse are moţiunea PNL? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu, titlul emisiunii: Meserii moderne în învăţământul postliceal al Colegiului Tehnic Unio Traian Vuia 14.30 Teleshopping 14.48 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Elisabeta Bekessy, titlul emisiunii: Cetăţenii chemaţi să se implice în săptămâna mobilităţii europene 15.30 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Rostul postului în respectarea poruncilor dumnezeieşti 16.30 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ferencz Levente, titlul emisiunii: Cerbii lopătari din Supur, atracţie pentru turişti 17.40 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Cristian Popa, Răzvan Nintaş, titlul emisiunii: Doi antrenori de fotbal în judeţ cu licenţa A 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Marcel Nichita, titlul emisiunii: Ritualuri pentru îngrijirea tenului iarna 22.30 Concert In Memoriam Tavi Bud 23.30 Ştiri

Sfântul Leonard de Noblat (?-559)

Scris de Eva Laczko, 06 noiembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Sfantul Leonard

Sfantul Leonard

Nu departe de marele oraş francez Limoges, spre nod-est, se află o mică localitate Sfântul Leonard de Noblat; este numele unui renumit pustnic, care în prima jumătate a veacului al VI-lea şi-a ales locul de retragere în pădurea din acest ţinut, unde a zidit şi o biserică închinată Maicii Domnului-de-sub-Arbori; el a denumit locul său de muncă şi rugăciune Nobliacum, sau Noblat.

În tot timpul evului mediu, spre Nobliacum (Noblat) se îndreptau pelerini din toate părţile Europei, rugându-se pentru eliberarea prizonierilor sau a celor condamnaţi la muncă forţată pe galerele statului sau a nobililor; în jurul bisericuţei s-a ridicat cu timpul o adevărată pădure de cruci, pe care atârnau lanţuri şi cătuşe, depuse ca semn de mulţumire pentru libertatea redobândită.

Un cronicar din vechime aminteşte că principele Boemond de Antiohia, cruciat căzut în mâinile «necredincioşilor» şi ţinut prizonier între anii 1100 şi 1103, reîntorcându-se în Europa a dăruit sanctuarului din Noblat un lanţ de argint, de mărimea şi forma aceluia cu care a fost legat în timpul prizonieratului. Şi astăzi, Sfântul pustnic Leonard este printre cei mai veneraţi Sfinţi în Franţa, Germania, Spania, Italia şi chiar în Polonia; lui îi sunt ridicate peste şase sute de biserici şi capele, iar numele lui apare foarte des în toponimie şi folclor; el este considerat patronul prizonierilor, pentru care mijloceşte harul resemnării şi al tăriei sufleteşti, şi nu rareori chiar punerea în libertate.

În contrast cu această mare răspândire a numelui şi cultului său, multe din datele şi faptele relatate în «Vita sancti Leonardi», operă scrisă în jurul anului 1030, nu au putut fi verificate. Se reţine ca foarte probabil că era fiul unui nobil franc de pe timpul regelui Clovis, pe care l-a însoţit în lupte. Împreună cu el a fost botezat în anul 496 în catedrala din Reims, de către Sfântul Remigiu.

După botez, Leonard a renunţat ia cariera militară, s-a încredinţat conducerii spirituale a Sfântului Episcop de Reims şi a intrat în rândul clerului. Regele ar fi voit să-i încredinţeze conducerea unei Episcopii, dar nu l-a putut determina să renunţe la gândul său de a se retrage în singurătate. Singurul lucru pe care i l-a cerul fostul tovarăş de arme, a fost acela de a-i acorda şi lui privilegiul pe care îl avea Episcopul Remigiu: să poată vizita nestingherit pe prizonieri şi pe cei condamnaţi la galere, şi să aibă dreptul de a pune în libertate pe cine va crede el.

Regele i-a împlinit rugămintea, dăruindu-i în plus, şi pădurea Pauvian de lângă Limoges, spre a-şi face aici locaşul de retragere şi închinare. În scurtă vreme, în jurul lui Leonard au început sa se adune tineri dornici de o viaţă spirituală deosebită, precum şi mulţi dintre ocnaşii şi prizonierii convertiţi şi eliberaţi de el. După douăzeci de ani de pustnicie, Leonard închide liniştit ochii în mijlocul ucenicilor săi, care îi înmormântează trupul în bisericuţa Maicii Domnului-de-sub-Arbori, probabil în anul 559. Bisericuţa din Noblat a devenit un mare loc de pelerinaj.

Mai puţin cunoscut şi folosit în onomastica româneasca, prenumele Leonard corespunde numelui personal Leonhart, din germana veche nume format din cuvintele: leo, lewo = leu, şi: hart = tare, puternic Probabil că iniţial a fost un supranume laudativ, cu înţelesul de: om puternic, energic, maiestuos ca un leu.

Numele a devenit cunoscut şi îndrăgit prin faima Sfântului pustnic Leonard, şi în timpurile moderne, prin renumele marelui titan al Renaşterii, Leonardo da Vinci (1452-1519). Genialul pictor florentin a transpus chipul divin al lui Cristos în culorile materiale, supuse degradării; sfinţii îl transpun în faptele vieţii, destinate veşniciei.

(Vieţile Sfinţilor)

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.