Image 1
Image 2

Sfântul Iuda – apostol


Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfantul Iuda Tadeu
Sfantul Iuda Tadeu

Iuda, “nu al lui Iscariot” – după cum se grăbeşte să precizeze evanghelistul Ioan (Ioan 14,22) – este ultimul pe lista apostolilor, înainte de nefericitul său omonim. El este supranumit “Tadeu”, adică “Inimosul, curajosul, omul cu pieptul tare” (Hadi = piept, în sens figurat).

Cel care a purtat acelaşi nume cu trădătorul lui Isus este chiar “fratele” Domnului şi al lui Iacob, în înţelesul de rudă foarte apropiată. După o altă însemnare a lui Eusebiu, Iuda Tadeu ar fi mirele din Cana Galileei, la a cărui nuntă Cristos a săvârşit minunea schimbării apei în vin; gradul foarte apropiat de rudenie explică prezenţa lui Isus la această nuntă.

Sfântul Ioan relatează în cap. 14,22 o intervenţie a lui Iuda Tadeu în cuvântarea ţinută de Isus la Cina cea de taină: “Doamne, cum se face că ni te vei arăta nouă şi nu lumii?”. Pe marginea întrebării puse de apostol, Bossuet face următoarea reflexie: “Această întrebare trebuia să se nască în mod firesc după cuvintele rostite mai înainte, deoarece Domnul a declarat că El se va arăta prin Duhul Sfânt prietenilor săi, şi nu lumii.

Aici este de fapt marea taină a planurilor divine. Sfântul Iuda merge de-a dreptul la miezul misterului: ‘Cum se face? De unde vine acesta?’ Ce am făcut noi, cu ce am meritat mai mult decât alţii? Oare noi am fi avut credinţă, dacă nu ne-ai fi dat-o Tu? Oare noi te-am fi ales pe tine, dacă nu ne-ai fi ales Tu mai întâi? – ‘Pentru ce, Doamne, pentru ce?’, spune Sfântul Iuda. Isus singur putea să rezolve această problemă; dar El şi-a păstrat secretul…

El nu a răspuns; şi fără a da măcar un semn că a auzit, repetă încă odată: ‘Dacă cineva mă iubeşte, va păzi poruncile mele; şi Tatăl meu îl va iubi, şi noi vom veni la el şi ne vom stabili locuinţa în el’. Ca şi cum ar fi spus: O, Iuda, nu întreba ceea ce nu vă este dat să ştiţi; nu cercetaţi cauza alegerii mele; adoraţi planurile mele; tot ceea ce vă priveşte în această problemă este că trebuie să păstraţi poruncile mele; restul este secretul Tatălui meu; este secretul de necuprins pe care suveranul şi-l rezervă” (Meditaţii asupra Evangheliei, ziua 92).

Noul Testament cuprinde şi o scrisoare canonică, ce poartă numele apostolului Iuda Tadeu; ea conţine o dojana aspră la adresa unor învăţători “Care schimbă în desfrâu harul Dumnezeului nostru, şi-l tăgăduiesc pe unicul nostru Stăpân şi Domn, Isus Cristos”, şi îndemnuri insistente pentru păstrarea credinţei şi a unei vieţi neprihănite.

Sfântul Iuda Tadeu este considerat mijlocitor în cauzele disperate.

(Vieţile Sfinţilor)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Diplomă omagială pentru Augustin Lenghel din Cig, la centenar

EPISCOPIA ORTODOXĂ

Diplomă omagială pentru Augustin Lenghel din Cig, la centenar

Cu binecuvântarea Preasfințitului Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului, protoiereul Careiului, Mocan Florian Ioan a înmânat din partea Preasfinției Sale, domnului Lenghiel Augustin din Parohia Ortodoxă Română Cig, Protopopiatul Carei, Diploma Omagială ,,În semn de înaltă apreciere și aleasă prețuire pentru păstrarea cu fidelitate și statornicie a credinței orotdoxe strămoșești în cei 100 de ani de viață”.