Image 1
Image 2

Sfântul Ioan al Crucii (1542-1591)

Sfantul Ioan al Crucii
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfantul Ioan al Crucii
Sfantul Ioan al Crucii

Sfântul Ioan al Crucii este contemporan cu Sfânta Tereza de Avila şi colaborator al ei la opera de reformare a vieţii călugăreşti carmelitane, atât în mănăstirile pentru femei cât şi în cele pentru bărbaţi; deşi mai tânăr decât ea cu douăzeci şi şapte de ani, Sf. Tereza nu a ezitat să-l considere părintele spiritual al sufletului ei şi să-i ceară părerea în problemele importante.

Pentru statura lui mică îi spunea în glumă “jumătate de om”, dar în acelaşi timp îl numea “micul Seneca”; tot ea mărturiseşte că nu era posibil să înceapă a vorbi cu dânsul despre Dumnezeu, fără a-l vedea imediat răpit în extaz.

Ioan de Ylpez, care în mănăstire şi-a luat numele de Ioan al Crucii, s-a născut la Fontiveros, provincia Avila din Spania, în anul 1542, într-o familie săracă. El va istorisi mai târziu că la vârsta de cinci ani a căzut într-o fântână, şi numai datorită Preacuratei Fecioare Maria a rămas în viaţă şi a fost scos viu de acolo.

Deoarece nu s-a acomodat cu nici una dintre activităţile şi profesiunile lucrative în care familia a voit să-l reţină, la vârsta de douăzeci de ani a intrat într-o mănăstire a călugărilor carmelitani, dar a fost profund dezamăgit de viaţa mediocră şi delăsătoare ce domnea între zidurile mănăstirii. Întristat de cele constatate, se gândea să treacă la călugării trapişti, ale căror norme severe de viaţă i se păreau mai corespunzătoare preferinţelor sale. La această răscruce de viaţă s-a întâlnit cu Tereza a lui Isus, reformatoarea Carmelitanelor.

Sfânta “fondatoare” nutrea de multă vreme gândul de a introduce reforma şi în mănăstirile carmelitane de bărbaţi, dar nu întâlnise omul providenţial. Ochiul ei pătrunzător a întrevăzut în acel frate tânăr, mic de statură, extrem de serios, cu trupul firav dar cu sufletul bogat, pe colaboratorul ideal pentru a duce la îndeplinire proiectul ei îndrăzneţ.

Micul frate, în vârstă de douăzeci şi cinci de ani, a dat imediat dovadă de un curaj neînfrânt; şi-a luat numele de Ioan al Crucii şi a obţinut de la superiorii săi permisiunea de a reinstaura într-o mănăstire disciplina aspră a primelor comunităţi carmelitane. Astfel a luat fiinţă la Durvelo primul convent al carmelitanilor desculţi. Întoarcerea la mistica spirituală a deşertului şi străduinţele pentru a face înţeles şi acceptat noul fel de viaţă au abătut asupra iniţiatorului reformei un val de suferinţe, concretizate prin maltratări fizice şi calomnii grave.

În 1577 a fost aruncat în temniţa de la Toledo, unde a stat opt luni de zile. Pe când se afla în întunericul acestor încercări, sufletul său a fost incendiat de flacăra poeziei ce va străbate operele sale de îndrumare spirituală. Într-o convorbire tainică avută cu Isus Răstignit, a fost întrebat: “Ioane, cu ce să-ţi răsplătesc tot ce ai făcut pentru mine?” Răspunsul a fost: “Domine, pati et contemni pro te” – “Doamne, să sufăr şi să fiu dispreţuit pentru tine!”

Sfântul Ioan al Crucii a scris câteva dintre cele mai adânci şi luminoase lucrări de analiză şi îndrumare pe căile vieţii spirituale: “Noaptea întunecată a sufletului”, “Urcarea Muntelui Carmel”, “Cântare spirituală”, “Flacăra iubirii vii”.

Ca un adevărat maestru, el îşi expune gândul în sentinţe scurte şi cuprinzătoare: “Să nu faci, nici să nu spui vreun lucru important, pe care Cristos nu l-ar face şi nu l-ar spune, dacă s-ar afla în situaţia în care te afli tu, dacă ar avea vârsta şi sănătatea ta”; “Nu cere altceva decât crucea, şi anume crucea fără mângâieri, deoarece aceasta este crucea adevărată”; “Renunţă la dorinţele tale, şi vei afla ceea ce doreşte inima ta”.

Sfântul Ioan al Crucii a murit în mănăstirea din Ubeda, la 14 decembrie 1591, în vârstă de patruzeci şi nouă de ani. A fost ridicat la cinstea altarelor în 1726, şi Papa Pius al IX-lea l-a proclamat Învăţător al Bisericii.

(Vieţile Sfinţilor)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with