Image 1
Image 2

Sfântul Ieronim Emiliani (1486-1537) – preot

Sfantul Ieronim Emiliani
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfantul Ieronim Emiliani
Sfantul Ieronim Emiliani

În părţile Europei, secolul al XV-lea şi al XVI-lea înseamnă o perioadă de preţuire şi înflorire a culturii; din nefericire însă, şcolile nu puteau fi urmate decât de către cei puţini care dispuneau de mijloace materiale şi de timp; cei mulţi, lipsiţi şi robiţi pământului, rămâneau departe de hrana atât de necesară unei vieţi cu adevărat umane.

Pentru remedierea acestei situaţii, Dumnezeu a ridicat în Biserica sa o pleiadă de suflete mari, care, înţelegând însemnătatea învăţământului metodic pentru ridicarea păturilor sărace, şi-au propus ca misiune a vieţii lor activitatea de instruire a tinerilor din rândurile de jos; Sfântul Ieronim Emiliani este unul dintre aceste suflete mari.

Despre primii ani de viaţă ai lui Ieronim Emiliani (ori Miano, sau Miami) ştim foarte puţin. S-a născut la Veneţia în 1486, şi, asemenea tuturor patricienilor Republicii Serenissime, a îmbrăţişat cariera militară. Căzut prizonier la Casteinuovo în lupta împotriva Ligii de la Cambrai * (1511) şi închis într-o încăpere secretă a unui castel, a început să reflecteze profund asupra nestatorniciei şi lipsei de valoare a celor pământeşti; este reflexia care, peste 10 ani, avea să-l schimbe şi pe Ignaţiu de Loyola, la Manresa.

Pus în libertate după o lună de zile, lucru la care nu se aşteptase, a simţit o vie şi puternică dorinţă de a se dărui cu totul slujirii şi ajutorării săracilor, bolnavilor, tinerilor părăsiţi şi a femeilor decăzute şi dornice de a se întoarce la o viaţă demnă. Un câmp nespus de mare se deschidea în faţa lui. Se sfătuieşte cu Ioan Petru Carafa, care avea să devină Papa Paul al IV-lea; acesta îl supune unei perioade de penitenţă şi formare intensă pentru viaţa spirituală.

Zece ani mai târziu, peste întreaga Italie se abate o foamete teribilă, după care imediat a urmat ciuma. Ieronim vinde tot ce are, inclusiv mobila din casă, şi se dedică trup şi suflet slujirii celor ciumaţi. Era necesar ca morţii să fie îngropaţi; în fiecare noapte ajuta la această tristă îndeletnicire. Dar era necesar ca cineva să se gândească şi la cei care supravieţuiau, în deosebi la copiii care şi-au pierdut părinţii şi la femeile pe care mizeria le aruncase în braţele prostituţiei.

Localităţile din regiunea Verona, Brescia, Como, Bergamo, au fost câmpul de desfăşurare a activităţii sale atât de necesare şi binefăcătoare. În această perioadă, într-un mic sat din ţinuturile Bergamo, a pus temeliile Asociaţiei Clericilor Regulari ** care mai apoi îşi vor lua numele de Părinţii din Somasca. Ei au reuşit să aducă la înfăptuire un proiect îndrăgit de fondatorul lor: întemeierea de şcoli gratuite, deschise tuturor, şi în care să se folosească metoda, pe atunci considerată «revoluţionară» – numită «metoda dialogată».

Sfântul Ieronim Emiliani în timp ce îngrijea pe bolnavii de ciumă din Somasca, a fost atins de necruţătoarea boală, şi a murit, trebuind să se despartă de fiii săi mult iubiţi: săracii şi bolnavii, cărora le-a dăruit toată iubirea şi toate forţele sale în decursul scurtei sale vieţi, închinată cu totul lui Dumnezeu şi oamenilor. Era 8 februarie 1537. El a fost declarat sfânt în 1767. Papa Pius al XI-lea, în 1928, l-a numit patron al orfanilor şi al tinerilor părăsiţi. Sărbătoarea lui, înainte de revizuirea calendarului se ţinea la 20 iulie.

Cine cu adevărat a gustat şi s-a convins cât de bun este Domnul nu va cruţa nici o oboseală pentru a ajuta şi pe alţii să facă această fericită experienţă. Sfântul Ieronim Emiliani ne oferă un exemplu strălucit. Prin viaţa lui a dat sens viu şi numelui de Ieronim, format din cuvintele greceşti: heros = sfânt, sacru, şi onuma, variantă onoma = nume; împreună: nume sfinţit, consacrat; se atribuia copiilor pe care părinţii îi considerau un dar al lui Dumnezeu, sau pe care îi doreau sfinţiţi, consacraţi lui Dumnezeu.

* Alianţă încheiată în 1508 între mai multe puteri împotriva Republicii Veneţia, pe atunci puternică prin flota, comerţul, finanţele şi cultura ei. 
** Clerici Regulari, preoţi care nu au voturile călugăreşti, dar din proprie iniţiativă se asociază pentru a duce o viaţă spirituală personală şi o activitate pastorală în cadrul unui grup ce se conduce după norme aprobate de Sfânta Biserică.

(Vieţile Sfinţilor)

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with