Image 1
Image 2

Sfânta Maria Bertila Boscardin (1888-1922)

Sfanta Maria Bertila Boscardin
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfanta Maria Bertila Boscardin
Sfanta Maria Bertila Boscardin

În ziua de 11 mai 1961, Papa Ioan al XXIII-lea a ridicat la cinstea sfintelor altare pe o infirmieră decedată la vârsta de treizeci şi patru de ani, după ce timp de şaptesprezece ani a îngrijit cu dragoste nenumăraţi bolnavi, îndeosebi în timpul primului război mondial, şi după ce ea însăşi a suportat două operaţii grele: este Sfânta Maria Bertila Boscardin.

S-a născut la 6 octombrie 1888, într-un mic sătuleţ de lângă oraşul Vicenza din nord estul Italiei. Până la vârsta de şaptesprezece ani, a lucrat alături de părinţi, la obişnuitele munci de la ţară.

Apoi a intrat în rândul călugăriţelor Sfintei Dorotea din Vicenza, de aici a trecut la spitalul din Treviso, unde a obţinut diploma de infirmieră, dorind să fie cât mai de folos bolnavilor. În jurnalul ei spiritual se găsesc însemnări de felul acesta: «Vreau să fiu servitoarea tuturor, din convingerea că aşa este drept; vreau să lucrez, să sufăr, şi toată mulţumirea să o las altora».

«Trebuie să mă consider ultima dintre toate, deci să fiu mulţumită dacă sunt lăsată la o parte, indiferentă atât la dispreţul cât şi la aprecierea altora, ba chiar să prefer dispreţul; totdeauna înţelegătoare pentru părerile altora; să nu mă scuz niciodată, chiar dacă s-ar părea că am dreptate; să nu vorbesc niciodată de mine însămi; lucrările cele mai de jos să fie totdeauna pentru mine, deoarece aşa merit».

Şi nu au lipsit ocazii de suferinţe şi umilinţe. În timpul primului război mondial spitalul din Treviso a fost transferat la Brianza, şi sora Bertila, deşi infirmieră calificată, repartizată la spălătorie; a suferit mult şi a plâns în ascuns, dar a notat: «Sunt mulţumită, deoarece fac voia lui Dumnezeu». La vârsta de douăzeci şi doi de ani fusese operată de o tumoare şi i se recomandase mai multă odihnă, dar sora Bertila nu ştia ce înseamnă odihna.

În anul 1922 a fost necesară o a doua intervenţie chirurgicală; bolnava nu a mai putut rezista, şi la 22 octombrie a trecut în lumea odihnei netulburate şi a păcii veşnice.

Papa Pius al XII, în discursul de la ceremonia de beatificare, la 8 iunie 1952, spunea: «Calea vieţii sale este cea mai obişnuită. Nici extaze, nici minuni, dar o unire cu Dumnezeu din zi în zi tot mai adâncă, în tăcere, în muncă, în rugăciune, în ascultare. Din această unire izvora dragostea aleasă pe care o arăta faţă de bolnavi, faţă de medici, faţă de superiori, faţă de toţi».

(Vieţile Sfinţilor)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUSZIUA MORȚILOR LA CATOLICI

Programul parastaselor din cimitirele din Maramureș

Catolicii din Maramureș comemorează Ziua Pomenirii Morților pe 2 noiembrie. Cu această ocazie în locurile amenajate din cimitire, se va oficia parastasul solemn comun. Participă toți credincioșii care au rude decedate și îngropate în respectivul cimitir.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now