Image 1
Image 2

Sfânta Margareta a Scoţiei – regină, patroana Scoţiei (1046-1093)

Sfanta Margareta a Scotiei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Sfanta Margareta a Scotiei
Sfanta Margareta a Scotiei

Între femeile sfinte care au purtat numele de Margareta, Sfânta Margareta regina Scoţiei a ajuns pe culmile desăvârşirii mergând pe drumul unei vieţi trăite cu bucurie şi simplitate, fără a fi cunoscut povara prea multor dureri şi umilinţe; ea a dovedit că între coroana regală şi aceea a fericirii veşnice nu este o contradicţie absolută.

Mulţumind lui Dumnezeu pentru darurile spirituale şi materiale pe care i le-a dat, s-a străduit să le folosească spre slava Lui, spre binele familiei proprii şi al poporului a cărei regină era.

Margareta s-a născut în anul 1046 în Ungaria, unde părinţii ei, Eduard şi Agata, trăiau în exil, fiind alungaţi din Anglia de către regele Canut. După ce Canut a murit, s-au reîntors în patrie şi au fost primiţi cu cinste la curtea lui Eduard Mărturisitorul, bunicul Margaretei. Dar din nou au fost siliţi să fugă, din cauza războiului dintre danezi şi normanzi. Cu această ocazie, Margareta l-a cunoscut pe regele Malcolm III al Scoţiei, cu care s-a căsătorit, devenind astfel regină, la vârsta de 24 de ani.

Din căsnicia lor s-au născut şase băieţi şi două fete, cărora Margareta le-a dat o creştere creştinească, ajutându-l în acelaşi timp pe soţul său în munca de formare religioasă şi civilă a poporului său. Malcolm era un luptător aprig, dar lipsit de cultură (nu ştia nici să citească, nici să scrie); totuşi, a realizat lucruri mari, folosindu-se de colaborarea soţiei sale, femeie cultă şi înţeleaptă; el a căutat să urmeze pe Margareta şi în trăirea religioasă, manifestându-şi în felul său credinţa şi elanul sufletului: săruta cu emoţie cărţile de rugăciune, pe care nu era în stare să le citească.

Margareta a murit la 16 noiembrie 1093 în castelul de la Edinburgh şi a fost înmormântată la Dunferline, lângă marea mănăstire pe care ea însăşi o întemeiase. În anul 1294 a fost declarată sfântă.

(Vieţile Sfinţilor)

1 comentariu

  1. Regina Margareta a fost o mare admiratoare a Sfantului Andrei.Steagul Scotiei reprezinta crucea sfantului Andrei si are fond albastru fiind singurul steag care poate avea nuante diferite de albastru , asa cum si cerul poate avea. Catedrala Sf Andrew cea mai mare catedrala catolica din Scotia, distrusa de protestanti este o marturie elocventa a credintei catolice promovata de regina Margareta.

Lasă un răspuns

Connect with