Program ITV: 00.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Paula Fogaș. Titlul emisiunii: Dezvoltarea comunităților prin accesarea de fonduri (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Mariana Sălăgean, Iuliu Ilyes, Adrian Cozma. Titlul emisiunii: Liberalii au întocmit „Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE”(reluare) 02.30 Panoramic sportiv, cu Ionuț Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tășnad a început pregătirile cu un nou antrenor 03.10 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 04.10 Danțul bixădenilor la Ciuperca din Borcut 04.33 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Ciprian Crăciun 05.26 Iată omul, cu Gabriel Ghișan, invitat Laura Diana Bota 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Știri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Rodica Borlan. Titlul emisiunii: Crucea Roșie învață tinerii să salveze vieți (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.38 Viața la țară, cu Ioan Anițaș. Titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vanatoare 10.38 Panoramic sportiv, cu Ionuț Blăjean, invitat Cristian Popa. Titlul emisiunii: Unirea Tășnad a început pregătirile cu un nou antrenor 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitați Mariana Sălăgean, Iuliu Ilyes, Adrian Cozma. Titlul emisiunii: Liberalii au întocmit „Cartea Neagră a guvernării PSD-ALDE”(reluare) 13.00 Știri 13.34 În slujba comunității, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Lorand Turos raport la 4.410 zile 14.36 Teleshopping 14.53 Sănătate, frumusețe, stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat Elena Popa 15.48 Religie, cu Mihaela Ghiță, invitat Laurențiu Costin. Titlul emisiunii: Curajul și frica în viața creștinului 16.45 Mesager educațional, cu Vasile Nechita, invitat Vlaicu Popescu. Titlul emisiunii: Meserii moderne în învățământul postliceal al Colegiului Unio Traian Vuia 17.40 Sănătate, cu Mihaela Ghiță, invitat Vass Zoltan. Titlul emisiunii: Cum ținem virozele la distanță? 18.38 Audiențe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Petru Ștefănescu. Titlul emisiunii: 145 de ani de istorie a industriei lemnului în Satu Mare (reluare) 19.30 Știri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Info studio, cu Ioan Anițaș, invitat Ioan Coroianu 22.30 Educație ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Leontina Ghiț. Titlul emisiunii: Formarea conștiinței ecologice la vârsta preșcolară 23.30 Știri

Sfânta Celina (aprox. 500)

Scris de Eva Laczko, 21 octombrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Sfânta Celina este una dintre ucenicele şi prietenele Sfintei Genoveva, patroana venerată a oraşului Paris. Era fiica unei familii nobile din ţinutul Meaux, ţinut aflat în partea de răsărit a regiunii pariziene.

Deoarece doica ei, pe care o iubea nespus de mult, suferea de o boală incurabilă, Celina s-a îndreptat spre Paris pentru a cere mijlocirea Genovevei, recunoscută de toţi ca un suflet privilegiat şi venerată ca salvatoare a oraşului de furia armatelor lui Atila. Rugăciunea i-a fost ascultată şi doica şi-a redobândit sănătatea. Cu inima plină de recunoştinţă şi admiraţie, tânăra Celina se reîntoarce la binefăcătoarea ei şi îi cere să o primească în rândul ucenicelor sale, dornică de a se consacra cu totul slujirii lui Dumnezeu şi operelor de ajutorare a concetăţenilor care treceau prin mari lipsuri şi încercări.

Genoveva îi dă bluza lungă de culoare bleu-ciel şi mantaua de culoare neagră pe care le purtau femeile consacrate lui Dumnezeu şi o ajută să anuleze proiectul de căsătorie cu un tânar din Meaux. Se spune că acesta, plin de mânie, a căutat să se răzbune atât pe Celina cât şi pe Genoveva, dar ele au intrat într-o biserică şi în mod miraculos s-a format un zid care le-a separat de urmăritorul lor.

De asemenea, se aminteşte că într-una din călătoriile sale către Paris, Celina a fost cuprinsă de o sete ucigătoare şi neaflând în apropiere nici un izvor, s-a îndreptat cu gândul către Genoveva şi deodată a văzut ţâşnind din pământ un firicel de apă, de la care şi-a potolit setea. Izvorul a continuat să curgă şi aproape de el s-a ridicat o capelă, transformată în 1184 în abaţia de la Juilly; Ludovic al XIII-lea a deschis aici colegiul oratorian, în care mai târziu aveau să predea lecţii Malebranche, Fouché şi părintele Laberthonniere.

Sfânta Celina şi-a petrecut ultima parte a vieţii într-o mănăstire şi a murit cu câţiva ani înainte de prietena şi binefăcătoarea sa, în jurul anului 500.

Numele personal Celina este o prescurtare a diminutivului Marcelina, derivate din numele Marcu, nume ce aminteşte de zeul războiului, Marte. Astfel, o sfântă iubitoare de pace este înrudită prin numele său cu simbolul războiului, şi cu planeta Marte, numită aşa din cauza culorii sale roşiatice, asemănătoare cu sângele vărsat pe câmpurile de luptă.

(Vieţile Sfinţilor)

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.