20.03.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 01.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 02.30 Cultură – Opera filozofică a lui Vasile Lucaciu, repusă în circulaţie dupa 130 de ani. 04.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile. 05.00 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 05.45 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Vasile Fernea. Titlul emisiunii: Influenţa anturajului asupra criminalităţii la Satu Mare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko. Titlul emisiunii: Apreciere şi multă muncă. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitat: Pallai Bela, Vadas Krisztian. Titlul emisiunii: Viaţa greco-catolică. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Cornel Mureşan, Silviu Zetea. Titlul emisiunii: Jurnalişti pe locuri eligibile pe listele PNL şi PSD. (reluare) 13.00 Ştiri 13.20 Panoramic sportiv, cu Ionu Blăjan, invitat: Zoltan Pataki. Titlul emisiunii: Despre forbalul judeţean cu vicepreşedintele AJF-ului sătmărean. 14.00 Teleshopping 14.25 Cultură – Lansare de carte Nicolae Breban la Poesis. 15.20 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Boby Tincu. 16.20 Concert al Corurilor Bisericeşti Ortodoxe din Municipiul Satu Mare. 17.30 Zone Folclorice 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct 23.00 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Daniela Bălu. Titlul emisiuni: Daniela Bălu – raport la 7575 de zile.

Sezon turistic foarte bun, dar lipseşte forţa de muncă

Scris de Vasile Andreica, 03 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aproape jumătate dintre angajaţii de pe litoral au mai puţin de 19 ani

Mamaia

Mamaia

Proprietarii de hoteluri din România spun că anul acesta a fost cel mai bun sezon în turism din punct de vedere al vânzărilor şi al numărului de turişti, însă se plâng de o criză a forţei de muncă şi că nu găsesc angajaţi pregătiţi.

Prim vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, a declarat pentru News.ro că 40% din angajaţii de pe litoral au între 16 şi 18 ani, iar operatorii sunt nevoiţi să angajeze doi oameni pentru acelaşi post.

Turiştii încă vin pe litoral

”A fost un sezon foarte bun, mult mai bun decât în anii trecuţi, datorită voucherelor pentru bugetari. A fost o măsură binevenită, dacă nu erau acestea ar fi fost un an prost. În plus, după ce în iulie am avut o lună ploioasă, vremea ţine acum cu noi. Turiştii încă vin pe litoral, pentru că tarifele sunt mai mici”, a declarat pentru News.ro prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan.

Acesta afirmă că în jur de 15 septembrie hotelurile se vor închide pe litoral.

Foarte mulţi adolescenţi angajaţi

Reprezentantul patronatului din turism a vorbit şi de criza mare de forţă de muncă.

”Traversăm o criză de muncă fără precedent. Au plecat 4 milioane de oameni buni din ţară şi aici au rămas cei care nu sunt pregătiţi sau care nu pot munci în străinătate. Din păcate, nu am pus nimic în locul acestora. Nu s-a gândit nimeni dintre aceia care conduc ţara ce se va întâmpla dacă România rămâne fără angajaţi competenţi. Locuri de muncă sunt multe, dar angajaţi nu găsim, mai ales competenţi”, a spus Răducan.

El subliniază că 40% din angajaţii de pe litoral sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

“Unii încearcă să muncească, dar nefiind formaţi nici profesional, nici educaţional, nu au randamentul unui angajat cu experienţă. Şi pentru acelaşi post trebuie să angajezi doi oameni. Mulţi nici cu mătura nu ştiu să dea. Alţii sunt delăsători, obosesc, sunt la primul lor serviciu. Iar din cauză că pentru un post trebuie să angajăm doi oameni nu putem da salarii mari, pentru că nu suntem productivi. Acest lucru afectează cu 35% bugetele de salarii”, adaugă reprezentantul FPTR.

El spune că un picolo ”care nu a lucrat nimic în viaţa lui şi care sparge farfurii” are un salariu net de 1.200 lei pe lună.

Potrivit acestuia, preţurile pe litoral au fost mai ridicate deoarece au crescut şi preţurile la energia electrică, la combustibil, dar şi la legume, care nu s-au făcut din cauza vremii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.