00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 01.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 02.25 Ne Cheamă Natura 03.25 Portret de artist 04.15 Concert Samus Quit Art - la Poesis 05.20 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Viorel Verzeş. Titlul emisiuni: Cât de sigur e sistemul de pensii de stat?(reluare) 09.00 La Psiholog 09.30 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Ziua pomiculturii sărbătorită la Săuca. 10.30 Religie cu Eva Laczko, invitaţi: Pallai Bela, Roman Janos. Titlul emisiunii: Retrospectiva vizitei papale. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Mariana Săllăgean, Beniamin Urs, Horia Adrian Ungur. Titlul emisiunii: Ce decizii au luat liderii coaliţiei PSD-ALDE? (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: Acţiuni cu tânăra generaţie în scop ecologic. 14.10 Teleshopping 14.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu, invitat: Georgiana Marina. 15.40 Prieteni necuvântători cu Alina Blejan, invitat: Zoltan Szabo, dresor de câini. 16.30 Info Studio cu Ioan Aniţaş, invitat: Bogdan Georgescu. Titlul emisiunii: Scriitorii de expresie maghiară din Carei sunt mai cunoscuţi în Ungaria. 17.20 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău. Titlul emisiunii: Box în weekend: Cupa Voinţa – memorial Timofie Pogăciaş şi Liviu Gheţe. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. 18.30 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Eva Laczko (reluare) 23.30 În Slujba Comunităţi cu Mihai Sălceanu, invitat: Sînziana Cristea. Titlul emisiuni: Sînziana Cristea 4420 raport la de zile. 25.06.2019

Sezon turistic foarte bun, dar lipseşte forţa de muncă

Scris de Vasile Andreica, 03 septembrie 2018 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Aproape jumătate dintre angajaţii de pe litoral au mai puţin de 19 ani

Mamaia

Mamaia

Proprietarii de hoteluri din România spun că anul acesta a fost cel mai bun sezon în turism din punct de vedere al vânzărilor şi al numărului de turişti, însă se plâng de o criză a forţei de muncă şi că nu găsesc angajaţi pregătiţi.

Prim vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan, a declarat pentru News.ro că 40% din angajaţii de pe litoral au între 16 şi 18 ani, iar operatorii sunt nevoiţi să angajeze doi oameni pentru acelaşi post.

Turiştii încă vin pe litoral

”A fost un sezon foarte bun, mult mai bun decât în anii trecuţi, datorită voucherelor pentru bugetari. A fost o măsură binevenită, dacă nu erau acestea ar fi fost un an prost. În plus, după ce în iulie am avut o lună ploioasă, vremea ţine acum cu noi. Turiştii încă vin pe litoral, pentru că tarifele sunt mai mici”, a declarat pentru News.ro prim-vicepreşedintele executiv al Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), Dragoş Răducan.

Acesta afirmă că în jur de 15 septembrie hotelurile se vor închide pe litoral.

Foarte mulţi adolescenţi angajaţi

Reprezentantul patronatului din turism a vorbit şi de criza mare de forţă de muncă.

”Traversăm o criză de muncă fără precedent. Au plecat 4 milioane de oameni buni din ţară şi aici au rămas cei care nu sunt pregătiţi sau care nu pot munci în străinătate. Din păcate, nu am pus nimic în locul acestora. Nu s-a gândit nimeni dintre aceia care conduc ţara ce se va întâmpla dacă România rămâne fără angajaţi competenţi. Locuri de muncă sunt multe, dar angajaţi nu găsim, mai ales competenţi”, a spus Răducan.

El subliniază că 40% din angajaţii de pe litoral sunt adolescenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani.

“Unii încearcă să muncească, dar nefiind formaţi nici profesional, nici educaţional, nu au randamentul unui angajat cu experienţă. Şi pentru acelaşi post trebuie să angajezi doi oameni. Mulţi nici cu mătura nu ştiu să dea. Alţii sunt delăsători, obosesc, sunt la primul lor serviciu. Iar din cauză că pentru un post trebuie să angajăm doi oameni nu putem da salarii mari, pentru că nu suntem productivi. Acest lucru afectează cu 35% bugetele de salarii”, adaugă reprezentantul FPTR.

El spune că un picolo ”care nu a lucrat nimic în viaţa lui şi care sparge farfurii” are un salariu net de 1.200 lei pe lună.

Potrivit acestuia, preţurile pe litoral au fost mai ridicate deoarece au crescut şi preţurile la energia electrică, la combustibil, dar şi la legume, care nu s-au făcut din cauza vremii.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.