





Prin serviciul social masa pe roţi, Organizaţia Caritas livrează masă caldă la domiciliu în fiecare a doua zi pentru 40 de vârstnici pe lună. Mâncarea gustoasă, gătită cu drag şi livrată cu grijă contribuie la îmbunătăţirea calităţii vieţii beneficiarilor.
“Vârstnicii îmi sunt tare dragi, mi-aş dori să-i pot ajuta mereu. Bunicii mei mi-au fost tot timpul alături, m-au educat să-i respect pe cei în vârstă. Munca mea îmi oferă oportunitatea de a mulţumi pentru tot binele pe care l-am primit eu din partea vârstnicilor din familia mea. Sunt sigură că beneficiarii cărora le aduc mâncare au făcut mult bine de-a lungul vieţii lor. Mă bucur că am un job care îmi permite să returnez un pic din acest bine” – susţine Oláh Emese, distribuitor hrană la domiciliu la serviciul social masa pe roţi al Organizaţiei Caritas.
Serviciul masa pe roţi a fost înfiinţat în cadrul proiectului “Implicat şi activ la vârsta înţelepciunii”, implementat de Organizaţia Caritas a Diecezei Satu Mare în colaborare cu Direcţia de Asistenţă Socială Satu Mare. Datorită noului serviciu social acreditat, Caritas livrează în fiecare lună masă caldă la domiciliul a 40 de sătmăreni cu vârsta peste 65 de ani contribuind astfel la diminuarea riscului de sărăcie şi excluziune socială. Primele şase luni de funcţionare a mesei pe roţi au dovedit că este mare nevoie de acest serviciu şi prin furnizarea regulată a acestuia este posibilă o reală îmbunătăţire a calităţii vieţii persoanelor vârstnice. Aceasta o motivează zi de zi pe Oláh Emese care lucrează de 15 ani la Cantina Socială Caritas din Satu Mare, iar de 6 luni a devenit membră a echipei serviciului “masa pe roţi”. Până recent, în calitate de bucătar, a preparat şi a distribuit masa de prânz beneficiarilor cantinei, iar mai nou se ocupă şi de livrarea hranei la domiciliu. A avut ocazia astfel să cunoască mai bine situaţia vârstnicilor, să se familiarizeze cu grijile şi bucuriile lor. Iar cazurile întâlnite sunt extrem de variate. Mulţi dintre beneficiari trăiesc singuri şi, cu toate că au lucrat o viaţă întreagă, au o pensie foarte mică din care se descurcă extrem de greu. Masa pe roţi este un ajutor binevenit, căci ei nu mai trebuie să se deplaseze atât de frecvent la cumpărături şi nu mai cheltuie atât de mult pe alimente.
Serviciul a fost conceput în aşa fel încât să-i activizeze pe vârstnici. Porţiile sunt generoase, unii beneficiari mănâncă doar felul doi la amiază şi lasă supa pentru cină, iar desertul este perfect pentru o gustare. Mulţi împart pâinea primită încât să le ajungă pentru mai multe mese. Se întâmplă ca beneficiarii să-şi pregătească a doua zi o cină uşoară şi sănătoasă din fructele primite ca desert.
Angajata serviciului masa pe roţi, pe lângă livrarea la domiciliu a prânzului îi ajută pe beneficiari şi în multe alte feluri. În perioada carantinării municipiului a oferit declaraţii pe propria răspundere şi i-a informat despre limitările de deplasare intrate în vigoare. Printre sarcinile sale se numără şi monitorizarea regulată a schimbărilor survenite în starea de sănătate a beneficiarilor. Unii vârstnici o aşteaptă în poartă, alţii în geam, sunt beneficiari care coboară până la parter, căci ştiu bine că Emese trebuie să ajungă în multe locuri. Este o grijă reciprocă, o relaţie de parteneriat bazată pe respect. Şi este firesc să fie aşa într-o comunitate adevărată.
foarte frumos,trebuie cunoscuti acesti oameni
Emoţionant! Aşa da!