Image 1
Image 2
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din spectacolele pe care le oferă cele mai mari partide – deci şi mai serioase – nu câştigă în mod decisiv niciun protagonist.

Dacă PSD a intrat în joc mai timid, invocând interesul naţional, pe măsură ce întâlnirile cu PNL s-au înmulţit, a devenit tot mai curajos. Cei care nu-i simpatizează pe social-democraţi, ar spune că PSD a devenit tot mai obraznic. Mai ales după ce a devenit clar că relaţia PNL cu USR este total compromisă.

Pornind de la numele lui Alexandru Rafila, devenit cel mai popular medic de când a început pandemia, după ce PSD a fost invitat să pună bazele unei guvernări comune cu PNL, Marcel Ciolacu s-a trezit că vrea să fie prim ministru. La PSD nu s-a vorbit nicio clipă de “flexibilizare”. S-a revenit la unanimitatea care, în trecut, nu i-a făcut deloc cinste PSD-ului. Ba chiar a contribuit la îngroşarea imaginii negative a partidului, aducând aminte de partidul unic.

Să nu ne imaginăm că partidele se schimbă peste noapte. Liderii se schimbă, dar nu şi năravurile. Cât de aşezat pare, Marcel Ciolacu stă în acelaşi birou în care au stat Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Viorica Dăncilă. Vrea nu vrea, noul lider moşteneşte câte un pic de la fiecare. Un pic de aroganţă de la Năstase şi Ponta, o porţie de naivitate de la Geoană şi Dăncilă, o sete de putere de la Dragnea.

Cam toţi sunt acum înfara partidului, dar felul de a se comporta al tuturor foştilor lideri, tipul de guvernare, se constituie într-o tradiţie. În Codul PSD-ului se regăsesc şi genele lui Ion Iliescu, părintele fondator al stângii politice.

Cu toate păcatele, şi defectele din fabricaţie, PSD poate trece mai matur, mai aşezat, ca PNL. Dacă Marcel Ciolacu este o sinteză a foştilor lideri ai PSD, nici Florin Cîţu, deşi s-a dat drept inventatorul unui “suflu nou” nu s-a născut din nimic.  El duce mai departe partea instabilă din tradiţia PNL. Ca în cazul PSD, şi la PNL toţi foştii lideri se află înafara partidului. Mergând pe firul invers, Ludovic Orban a devenit un critic al “echipei demolatoare”, Crin Antonescu, Călin Popescu Tăriceanu, Valeriu Stoica, pentru a-i invoca numai pe cei care au făcut istorie, sunt exilaţi. Noul PNL nu mai are nevoie de expertiza lor.

Din punctul de vedere al neutilizării experienţei cele două partide se aseamănă. Ambele partide au avut parte de lupte şi dispute necontenite, dezvoltându-şi astfel un spirit războinic dominant în relaţiile interne şi în relaţiile cu partenerii.

Ambele partide s-au remarcat prin încălcarea principiilor de colaborare cu alte partide. PNL şi PSD sunt la a treia încercare de colaborare. Nu a funcţionat guvernul PSD-PDL, iniţiat de Traian Băsescu, nu a funcţionat alianţa PNL-PSD, parafată de Crin Antonescu şi Victor Ponta.

Sunt mai înţelepţi noii lideri, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu? Este preşedintele Iohannnis un preşedinte mai echidistant, mai echilibrat decât a fost preşedintele Băsescu?

Ce s-a schimbat de-a lungul timpului? Aşteptările populaţiei sunt acum altele decât erau altădată.

Datele concrete, aritmetica parlamentară, obligă cele două partide să-şi alăture forţele pentru a guverna împreună ţara aflată într-o situaţie disperată. În războiul de independenţă din 1877 au murit în luptă 4302 persoane şi au fost 3 316 răniţi.

De la începutul pandemiei şi-au pierdut viaţa în jur de 20 000 de cetăţeni români. Acest exemplu dă măsura situaţiei catastrofale în care se află România. Pierderile financiare sunt imense.

În aceste condiţii, modul de comportare al liderilor politici   actuali dezonorează partidele pe care le conduc la fel ca şoferul ăla care şi-a blocat volanul cu o sticlă lăudându-se că îşi poate conduce maşina pe autostradă stând pe scaunul din spate. 

Dacă se va ieşi din pandemie cu zeci de mii de morţi şi cu pierderi economice de miliarde de euro, criza va fi asociată cu numele preşedintelui Klaus Iohannis, cu numele lui Florin Cîţu, Dan Barna, Dacian Cioloş, şi mai nou şi cu numele lui Marcel Ciolacu.

  Cum se spune, oamenii mici nu pot purta războaie mari. Iar războiul cu pandemia şi cu criza este cel mai mare din secolul acesta, comparabil cu primul război mondial de acum o sută de ani.

Doi din greii PNL, Rareş Bogdan şi Gheorghe Flutur au anunţat că PNL îl va propune pentru funcţia de prim-ministru pe Nicoale Ciucă. Se potriveşte perfect având în vedere că premierul Poloniei prevede un posibil război cu Belarus.

Competiție electorală pe Tik Tok

Se vorbește atât de mult despre campania electorală, de fapt despre campaniile electorale pentru că sunt atât de multe anul acesta încât nici nu le mai putem număra.

Haos generalizat, pigmentat cu alerte teroriste

Peste 300 de alerte teoriste în principalele orașe din Europa. Ciocniri violente la Cairo între poliție și protestanții pro-palestinieni. Țările arabe, Egiptul, Iordania nu vor să primească refugiați palestinieni din Gaza.