Image 1
Image 2

Şerban Nicolae a depus 30 de amendamente la Statutul magistraţilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Senatorul PSD, Şerban Nicolae, a depus 30 de amendamente la Legea 303/2004 privind Statutul magistraţilor, printre acestea fiind abrogat articolul care permite preşedintelui să respingă o singură dată numirile procurorilor şefi.

Una dintre modificările pe care le vrea senatorul Şerban Nicolae la Proiectul legii de modificare şi completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor este reintroducera termenului de “independent” la articolul 3.

În forma ininţială se arăta că “procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi, în condiţiile legii”. Ulterior, în comisia specială care a dezbătut pachetul de legi la Camera Deputaţilor, parlamentarii au votat un amendament prin care formularea devine: “procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei”.

Excluderea termenului “independent” din legislaţie a fost dur criticat de mai multe foruri, notează Mediafax.

 

În amendamentul depus la Senat se arată că: “procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei. Procurorii numiţi de Preşedintele României se bucură de stabilitate şi sunt independenţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în condiţiile prevăzute de lege”
Un alt amendament al parlamentarului PSD vizează articolul 7 din legea 303, în ceea ce priveşte declaraţiile anuale depuse de magistraţi privind faptul că nu colaborează cu serviciile de informaţii.

Textul actual este: (4) Încălcarea dispoziţiilor alin.(1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror.

Camera Deputaţilor a adus ca modificare “Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevazute la alin. (2) se face de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si de Comisiile speciale parlamentare pentru controlul activitatii serviciilor de informatii anual, din oficiu, sau ori de cate ori sunt sesizate de Ministerul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecatorul sau procurorul vizat. Rezultatul verificării efective are valoare de informare conformă. Răspunsul eronat se pedepseşte conform legii”.

Alin. 2 la care se face referire prevede că: (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează, anual, o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

Amendamentul depus de Şerban Nicolae scoate din circuit CSAT: (4) Verificarea veridicităţii datelor din declaraţiile prevăzute la alin. (2) se face de către Camera Deputaţilor şi Senat, prin comisiile permanente de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională şi prin comisiile permanente pentru controlul activităţii serviciilor de informaţii, după caz, anual, din oficiu sau ori de câte ori sunt sesizate de ministrul Justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii, judecătorul sau procurorul vizat. Rezultatul verificării efective se transmite de îndată Consiliului Superior al Magistraturii, are valoare de informare conformă, iar răspunsul eronat se pedepseşte conform legii. Încălcarea dispoziţiilor alin. (1) conduce la eliberarea din funcţia deţinută, inclusiv cea de judecător sau procuror, în condiţiile legii”.

La capitolul numiri în funcţiile de procurori şefi, amendamentul lui Şerban Nicolae schimbă vechimea necesară, de la 10 la 15 ani, dar şi avizul care trebuie obţinut din partea Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, nu a Consiliului cum este în forma actuală a legii.

Totodată, un alt amendament depus de senatorul PSD îl vizează pe şeful statului şi îi elimină acestuia posibilitatea de a refuza propunerile de numire în funcţiile de procurori şefi.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with