Senatul a adoptat tacit legea privind utilizarea canabisului în scopuri medicinale | Informaţia Zilei

Senatul a adoptat tacit legea privind utilizarea canabisului în scopuri medicinale

Scris de Ioan Aniţaş, 08 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

De ani de zile, neclaritatea legislaţiei face ca o serie de cultivatori de cânepă din România să fie incriminaţi ca fiind cultivatori de canabis. În lipsa unor legi clare care să stabilească exact condiţiile de cultivare şi de utilizare a canabisului – cânepa indiană, disputele continuă. Iată că un prim pas s-a produs.

Senatul a adoptat în mod tacit actul normativ privind legalizarea activităţilor de cultivare, recoltare şi comercializare a canabisului în scopuri medicinale în România. Actul normativ despre care facem vorbire urmează să ajungă în dezbatere şi adoptare în Camera Deputaţilor, ca for decizional.

Ulterior ar urma procedura standard de promulgare a legii şi publicarea ei în Monitorul Oficial. Se cuvine subliniat faptul că odată cu adoptarea unei asemenea legi canabisul ar putea fi utilizat în scopuri medicinale în cazurile de cancer şi chiar de SIDA. Rezultate încurajatoare s-au obţinut şi în cazul epilepsiei. După adoptarea actului legislativ, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR, în colaborare cu Agenţia Naţională privind Canabisul, ar urma să emită o serie de documente privind clarificările necesare.

Cei interesaţi a cultiva în anumite condiţii canabis cu destinaţie medicală vor avea de întocmit un dosar care o să fie sau nu aprobat de către MADR, instituţia care este abilitată în baza legii despre care facem vorbire să emită autorizaţia de cultivare. Răspunsul la solicitarea despre care vorbim trebuie să se dea în maximum 30 de zile de la depunerea dosarului. Autorizaţia se solicită în fiecare an. Evidenţa acestor autorizaţii o să fie ţinută de organismul specializat din Inspectoratul General al Poliţiei.

Prevederile actului normativ care menţionează o sumedenie de condiţii pe care trebuie să le respecte potenţialii cultivatori, comercianţii şi medicii care vor putea prescrie utilizarea canabisului în scop medicinal ar propulsa România în rândul ţărilor europene care au legalizat deja utilizarea canabisului în acest scop.

Abonează-te acum Online!
  1. Firea a spus: 09 noiembrie 2019, ora 10:09

    Sa legalizeze. Doar asa ni se va parea Romania mai frumoasa. Mai bine un cui decat sa ne distrugem ficatii cu bere proasta de pe la noi.

Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.

  • Dacă vrei ca reclama ta să apară aici, sună la 0745.657.429 sau 0744.55.2345