18.01.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 01.30 Cultură – Russian Night la Poesis – Concert cu Tania Pop. 03.00 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 04.50 Cultură – 10x10 Născut în România 05.50 Iată omul cu Gabriel Ghişan, invitat: Liviu Ciupe. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Erdei D. Istvan. Titlul emisiuni: Cum va fi bugetul din care se va gospodări România în 2019? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 09.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc, invitat: Vasile Fănăţean. Titlul emisiunii: Aspecte sesizate în cursul controalelor gărzii de mediu. 10.00 La Psiholog cu Mihaela Ghiţă, invitat: Delia Danea.Titlul emisiuni: Stabilirea priorităţilor.Ce e important pentru tine? 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas. Titlul emisiunii: Ministranţii diecezei au învheiat un an bogat. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Vasile Fernea, Romeo Nicoară, Dan Burulea. Titlul emisiunii: Iohannis refuză a treia oară propunerea lui Dăncilă. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Viaţa la Ţară, cu Ioan Aniţaş 14.30 Teleshopping 14.50 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat: Romeo Nicoară. Titlul emisiuni: Romeo Nicoară – raport la 753 de zile. 16.00 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjan. Titlul emisiunii: Despre planurile sătmărenilor la şah in 2019. 16.40 Cultură – Festivalul de datini şi obiceiuri de iarnă de la Negreşti. 18.30 Audienţe în direct 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct (reluare) 23.00 Cultură

Semnalul vine de la Bucureşti

Scris de Dumitru Păcuraru, 08 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Alianţa PSD-UNPR-ALDE nu-i bătută în cuie. Demisia neaşteptaă a lui Gabriel Oprea  de la conducerea UNPR nu va rămâne fără urmări majore în relaţia cu PSD. O parte din liderii locali aveau obligaţii faţă de Oprea. Mare parte dintre parlamentarii racolaţi de la alte partide negociaseră cu acelaşi Gabriel Oprea trecerea lor la UNPR. În fine, între UNPR şi fondatorul său se putea pune semnul egalităţii. Gabriel Oprea avea toate motivele să spună “UNPR sunt eu”.

Rămasă fără comandantul suprem, corabia UNPR se va îndrepta spre cea mai apropiată insulă care îi oferă garanţia unor avantaje imediate. Partidele mici nu se află în situaţia de a-şi permite să aştepte următorul ciclu electoral. PNL şi PSD  îşi fac calcule pe termen mediu sau lung. Ele au siguranţa că aşteptând patru ani în opoziţie vor ajunge la putere prin forţa centrifugă a votului negativ. ALDE, PMP, UNPR, UDMR  şi alte partide mici care ajung în Parlament îşi fac calcule pe termen scurt. Socoteala lor este simplă. “Ce-i  în mână nu-i minciună sau nu da pasărea din mână pentru cioara de pe  gard”, sunt motto-uri după care se conduc partidele de factura UNPR.

Pe bună dreptate PSD are toate motivele să fie îngrijorat. Nicolae Onţanu, cel care a preluat conducerea interimară a partidului, nu are nicio obligaţie faţă de PSD. Mai mult decât atât, Bucureştiul are propriile lui calcule. Capitala este stat în stat. În consiliul primăriei generale alianţele nu urmează sistemul de alianţe naţional. Interesele sunt atât de mari încât se trece peste indicaţiile liderilor de partid. Onţanu este prins de ani de zile în păinjenişul alianţelor bucureştene.    

Pentru el, ca pentru toţi primarii de sectoare, nu există nimic altceva înafara campaniei pentru Bucureşti. Judeţele nu intră în sfera lor de preocupări. PSD gândeşte la scară naţională. Liderii social democraţi ştiu, pe de altă parte, că Bucureştiul dă tonul în toate campaniile electorale. Dacă Onţanu are în vedere situaţia sa de la sectorul 2, şi lasă PSD fără un răspuns ferm, întreaga alianţă care a susţinut guvernul Ponta este pusă sub semnul întrebării.

Ieri a avut loc prima şedinţă prezidată de Onţanu. Deciziile luate nu sunt clare. Urmează UNPR sută la sută calea trasată de Gabriel Oprea? Are noul preşedinte interimar o altă variantă?

Organizaţiile din ţară stau cu ochii pe Bucureşti. Alianţele din capitală dau tonul campaniei, la nivel judeţean tonul este dat de alianţele de la nivelul reşedinţei de judeţ. Dar există măcar într-un singur judeţ candidaţi şi alianţe bătute în cuie? Nu există. Negocierile continuă. Sunt semne că toată lumea negociază cu toată lumea.

Dacă la început se spunea că PNL nu va negocia cu partidul lui Traian Băsescu, încet, încet zidurile cad. PNL vede în PMP şi chair în M3 un posibil aliat. Dacă pe dreapta la Bucureşti  se pune de o alianţă, exemplul va fi urmat în tot mai multe judeţe. Dacă o singură organizaţie ALDE sau UNPR trece în tabăra PNL, exemplul se poate extinde la nivel de ţară. PSD, un partid cu o vastă experienţă, cunoaşte în amănunt modul în care se formează şi se sparg alianţele. PSD s-a învăţat minte cu alianţele şi îşi ia măsuri de prevedere din timp.

Dar partidele mici nu pot fi controlate. Odată cu schimbarea survenită la vârful UNPR a venit şi prima surpriză. Neculai Onţanu a anunţat ieri că UNPR este de acord cu alegerea primarilor din două tururi. Este un prim semnal că UNPR este pregătit şi pentru negocierile cu PNL, susţinător înfocat al schimbării legii alegerilor. Astfel de semnale nu sunt întâmplătoare. În spatele lor se află întâlniri, planuri, promisiuni. Apropierea UNPR de PNL înseamnă sfârşitul majorităţii PSD-ALDE-UNPR. Aşadar, PSD are motive să fie îngrijorat.

   

Abonează-te acum Online!