09.04.2020a 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ionuț Oneț, Ciprian Costea, Ovidiu Mureșan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 01.30 Ştiri 02.00 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înțelesul tuturor. (reluare) 03.30 Concurs d epescuit la Turulung 04.40 Festival de teatru 05.45 Info Studio cu Ioan Anițaș. Titlul emisiunii: Creșterea oilor și urgențele sezonului 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ionuț Oneț, Ciprian Costea, Ovidiu Mureșan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 09.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu 10.50 Panoramic Sportiv cu Constantin Demian, invitat: Dacian Nastai. Titlul emisiunii: Fotbalul este suspendat în această perioadă. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audiențe în direct cu Ioan Anițaș, invitat: Eugenia Sabou. Titlul emisiunii: Legea pensiilor pe înțelesul tuturor. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitați: Ionuț Oneț, Ciprian Costea, Ovidiu Mureșan. Titlul emisiunii: Acord politic între lideii partidelor parlamentare. (reluare) 15.30 Teleshopping 15.50 Info Magazin cu Adriana Mureșan. Titlul emisiunii: Dăruiește și primești. 16.20 Taina Credinței cu Mihaela Ghiță invitat: Iulian Budău. Titlul emisiunii: Unicitatea sărbătorii Floriilor. 17.15 Ne Cheamă Natura cu Ioana Zaharia, invitat: dr. Liana Strîmb. 18.00 Audiențe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audiențe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Securitatea a murit, dar nu s-a predat niciodată

Scris de Dumitru Păcuraru, 14 martie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Fantoma fostei Securități continuă să bântuie societatea românească după mai bine de un sfert de secol de la căderea regimului pe care l-a susținut. Se găsește mereu câte cineva să invoce timpurile trecute, uneori cu nostalgie, alteori cu furie. În urmă cu câteva săptămâni Ion Iliescu era iritat că se încearcă “învierea morților” din 1989. Și-a cerut scuze pentru modul în care s-a exprimat, dar asta nu dezleagă misterele care planează asupra revoluției. Și implicit, asupra fostei Securități.

Securitatea a susținut un guvern totalitar. Nimeni nu se îndoiește de acest lucru. Nimeni nu se îndoiește că și informatorii și-au avut rolul lor nefast. Se pare însă că au fost atât de mulți încât nu pot fi scoși din viața publică. Pe de altă parte de ce ar fi condamnați atâta vreme cât foștii securiști au pensii speciale uriașe în raport cu pensionarii de rând?

Poate că ar fi bine să se lase lucrurile așa cum sunt. Dar nu te poți pune cu fantomele. Ele apar când vor, în locurile cele mai neașteptate. Așa se face că din când în când se ivește câte un parlamentar care are câte o inițiativă în cee ce-i privește pe foștii informatori și colaboratori ai Securității. Pe securiștii propriu ziși i-a ignorat toată lumea. Până acum.

Acum 26 de ani apărea celebra Proclamație de la Timișoara. Era cel mai radical program de revenire la democrație. Se propunea eliminarea foștilor nomenlaturiști din structurile de mocratice de putere. Legea lustrației s-a lăsat degeaba așteptată. Nu a mai venit. De-a valma nomenclaturiști, securiști și colaboratori s-au integrat perfect în capitalism și au prosperat și în economia de piață.

Târziu, după mai bine de un sfert de secol Societatea Timișoara mai face o încercare. Marius Oprea propune tăierea pensiilor cu 50-75% a celor care s-au bucurat de toate privilegiile în regimul comunist. Sigur nu se va întâmpla nimic, dar din când în când este bine să ne reamintim de unde am plecat și ce lume mizerabilă am lăsat în spate.

Cam în același ton, un grup de parlamentari propun să se permită cercetarea dosarelor preoților care au fost colaboratori ai fostei Securități. Trebuie să precizăm că potrivit unei legi aberante preoții nu pot fi deconspirați, pentru a nu știrbi autoritatea bisericii. Ce sorți de izbândă are o lege de felul acesta să treacă de Parlament? Ne aflăm într-un an electoral și toate partidele speră să primească dacă un un mic ajutor din partea preoților măcar o binecuvântare.

Amestecul unor preoți în campaniile electorale este un fapt binecunoscut. Cu atât mai mult cât printr-un ordin intern Biserica Ortodoxă le interzice preoților să facă politică. Nu este niciun secret că PSD a reușit să se apropie cel mai mult de oamenii în sutane negre. UDMR are în biserica romano-catolică și reformată un sprijin de nădejde. La un moment dat PDL își atrăsese cultele neoprotestante. PN|CD pe vremea lui Corneliu Coposu era un susținător al greco-catolicilor. Formal, PNL a rămas înafara acestui tip de alianță, dar sunt destui lideri liberali care au relații personale cu înaltele fețe bisericești. Nu din mare credință, ci din interes electoral.

Trocul este simplu, unii îi ajută să obțină voturi, alții alocă bani de la buget pentru culte.

Așadar, cum să votezi o lege împotriva preoților cu câteva luni înainte de alegeri? Cam la fel stau lucrurile și cu fosta nomenclatură comunisto-securistă. Și din zona aceasta vin voturi consistente. Mai mult decât atât, mașinăria de propagandă de dinaninte de ’89 mai poate produce marfă de valoare, cum ar fi dezinformare, manipulare și chiar provocări care pot scoate oamenii în stradă. 25 de ani nu înseamnă foarte mult în context istoric. De unde ne aflăm azi până unde ne aflam acum 26 de ani nu este decât o aruncătură de băț. Sau, în termeni militari, o aruncătură de grenadă fumigenă.  Securitatea a murit, dar nu s-a predat niciodată.

Abonează-te acum Online!