20.08.2019 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 01.30 Educaţie Ecologică cu Cristina Bursuc. 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 03.30 Cultură cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Iubirea ca artă şi ştiinţă. 04.30 Sănătate, frumuseţe, stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat: Sorin Berindei. 05.30 Info Studio cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni: Vacanţa perfectă. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 09.30 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu. Titlul emisiuni: Copiii, tehnicile de meditaţie şi relexare. 10.10 Viaţa la Ţară cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiuni: Porcii de mangaliţa între mit şi realitate. 11.00 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiuni: Capcanele reţelelor de socializare. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct, cu Mihaela Ghiţă, invitaţi: Marcela Papici, Tallian Cristian. Titlul emisiuni: Tragedia de la Caracal şi îngrijorările părinţilor.(reluare) 13.30 Ne cheamă natura cu Ioana Zaharia. 14.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Romeo Nicoară, Ciprian Crăciun, Radu Panait. Titlul emisiunii: Se rupe coaliţia de guvernare?(reluare) 15.30 Teleshopping 15.45 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiuni:Efectele muzicii în tândul adolescenţilor. 16.30 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitat: Florin Mulcuţan. Titlul emisiunii: Centru olimpic de sport la Satu Mare. 18.00 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă. Titlul emisiunii: Prevenţa cardiovasculară. 18.30 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar (direct) 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Laczko Eva (reluare) 23.00 Portret de artist

Secţia română a Teatrului de Nord va împlini 50 de ani de activitate

Scris de Vasile Andreica, 13 ianuarie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
”Mâţa-n sac” (1985)

”Mâţa-n sac” (1985)

La sfârşitul săptămânii viitoare, timp de trei zile, secţia română a Teatrului de Nord va sărbători împlinirea a 50 de ani de activitate la Satu Mare, cu un program care va cuprinde conferinţe, concerte, expoziţii şi desigur trei spectacole.

În prima seară a evenimentului festiv va fi lansat spectacolul ”Despre şoareci şi oameni”, după nuvela lui John Steinbeck, regizat de Andrei Mihalache. Se anunţă şi un moment de video-mapping pe clădirea Teatrului la finalul ultimei seri.

Începuturile sătmărene

După 1 decembrie 1918, mişcarea teatrală română sătmăreană se leagă de numele lui G. M. Zamfirescu, care, între anii 1922-1924, organizează spectacole teatrale cu trupe de tineri amatori din acest oraş. Printre piese­le de teatru montate de G. M. Zam­firescu, la Satu Mare, se pot enumera „Patima roşie”de Mihail Sorbul, „Ariciul şi şobolanul” de Victor Eftimiu şi „Se face ziuă” de Zaharia Bârsan. G. M. Zamfirescu a participat atât ca regizor cât şi ca actor în aceste piese. Totodată, el iniţiază o intensă cam­panie de presă, pentru înfiinţarea unei trupe profesioniste de teatru românesc.

Imediat după al doilea război mondial, un grup de tineri români sătmăreni, alcătuiesc o echipă de teatru de ama­tori, numită „Zorile”. Din 1945 până în septembrie 1946 această formaţie a prezentat mai ales spectacole de estradă. O iniţiativă valoroasă duce la apariţia, în octombrie 1947, a „Asociaţiei române pentru cultură şi artă, Satu Mare”, cu scopul de a mili­ta pentru un teatru românesc profe­sionist, în cadrul asociaţiei. Cu apro­barea „Direcţiei generale a teatrelor” din Bucureşti (N.D. Cocea si AI. Kiriţescu) s-a realizat o colabo­rare fructuoasă cu Teatrul de Vest Oradea. După fiecare premieră la Oradea, colectivul Teatrului de Vest se deplasa la Satu Mare, prezentând şi aici fiecare premieră. Aceasta colaborare a durat până în 16 mai 1947, dată la care s-a con­stituit Asociaţia pentru cultură, teatru şi artă „Constantin Nottara” Satu Mare, asociaţie care urmărea să asigure fondurile pentru salariile actorilor şi funcţionarilor teatrului precum şi recrutarea de actori din Bucureşti şi angajarea lor la Satu Mare. După realizarea acestor obiective, la 6 decembrie 1947 se deschide stagiunea Teatrului „Constantin Nottara” Satu Mare cu piesa „Păianjenul” de A. de Herz, în prezenţa directorului general al teatrelor – Al. Kiriţescu. Teatrul „Constantin Nottara” a funcţionat astfel până în septembrie 1948, când a intrat în vigoare noul sistem de funcţionare a teatrelor.

Actori binecunoscuţi în ţară şi peste hotare au activat la Satu Mare, în cadrul Teatrului „Constantin Nottara”, dând un înalt prestigiu teatrului sătmărean: Geo Barton, Elena Bodi-Mihuţ, Ştefan lordănescu, Virgil Fătu, lancu Economu – angajaţi permanent, iar ca actori invitaţi să joace pe scena teatrului sătmărean întâlnim actori precum George Vraca, Grigore Vasiliu Birlic, Dina Cocea, Marcel Anghelescu, Florin Scărlătescu si mulţi, mulţi alţii.

După anii de activitate teatrală ai secţiei maghiare, (începând cu 1956) şi spectacolele prezentate de artiştii amatori cu un nucleu pe lângă Şcoala populară de Artă, îndrumaţi de regizorul şi directorul şcolii George Matache, în 1968, septembrie ia fiinţă Secţia Română de teatru la Satu Mare, care va forma, împreună cu secţia maghiară noua instituţie de cultură – Teatrul de Nord.

Prima stagiune

Scenă din ”Haiducii”

Scenă din ”Haiducii”

Proaspăt înfiinţata secţie română a teatrului sătmărean îşi deschide prima stagiune la 24 ianuarie 1969, cu piesa “Haiducii” de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu, scenografia Olga Muţiu, în prezenţa autorului. Stagiunea a continuat cu următoarele spectacole: “Un loc rămas liber”, regia Constantin Codrescu, prezentat în 25 ianuarie, “Manevrele” de Deak Tamas (regia Mihai Raicu), “Nu puneţi dragostea la încercare” de George Carabin după Locatelli (regia George Carabin), “Viceversa” de Ştefan Haralamb (regia Călin Florian) şi recitalul de poezie “Rapsodii de… vară”.

Membrii fondatori ai secţiei române au fost actorii Dumitru Anghel, Ioan Anghel, Ştefan Mentzel, Alexandru Mitea, Ruxandra Nicolau, Ludmila Petrov, Florin Predună, Valeriu Săndulescu, Viorica Suciu, Ion Tifor, Lili Urseanu, alături de Mihai Raicu (regizor), Olga Muţiu (pictor scenograf), George Astaloş (secretar literar), Constantin Enache (secretar literar), George Albu (regizor tehnic), Deda Graur (regizor tehnic), Laurian Jivan (sufleur), Cristian Dan (copil de trupă).

Vedete şi realizări

Multe şi mari vedete de nivel naţional au colaborat de-a lungul timpului cu Teatrul de Nord. Liviu Ciulei a semnat scenografia la spectacolul “Duelul” regizat de Septimiu Sever În stagiunea 1970-1971. Alexandru Tocilescu a pus În scenă spectacolul “Războiul vacii” în 1973. Zoe Anghel Stanca a regizat la Teatrul de Nord mai multe spectacole, iar Paul Everac a fost prezent la Satu Mare în dublă calitate, de dramaturg şi de regizor, punând În scenă piesa “Simple coincidenţe”, în anul 1986. Mai recent, Alexander Hausvater a montat la Satu Mare dramatizarea romanului “Jurnalul lui Dracula” de Marin Mincu.

În primii 50 de ani au evoluat la Satu Mare peste 200 de actori în peste 250 de premiere, s-a lansat, în primul deceniu post-decembrist, Festivalul Teatru-Imagine, după o idee îndrăzneaţă a regizorului şi directorului Cristian Ioan, iar personalităţile pentru care scena teatrului a fost martora talentului şi dăruirii au adus sătmărenilor un loc stabil şi onorant în perimetrul artei teatrale româneşti.

La aniversarea de 40 de ani, din 2008, directorul de atunci, regizorul Andrei Mihalache, spunea: “Ni se reproşează prea des că suntem plătiţi din bani publici, pe lângă şcoală, sănătate, protecţia copilului, poliţie şi siguranţă. Toate aceste domenii „nerentabile” de tocat bugete sunt vitale, dar credem că, parafrazând uşor, cine n-a văzut măcar un spectacol de teatru în viaţa lui nu se poate simţi în siguranţă cu sine şi cu lumea. Când şcoala şi poliţia sunt „date” în spectacol, cultura rămâne sănătate curată. (…) Mulţumim trăitorilor de teatre pentru osârdia cu care se lasă bântuiţi de demonul creaţiei într-o vreme când „a fi sau a nu fi” se transformă din replică de geniu În interogaţie cotidiană. (…) Mulţumim tuturor celor care ne îngăduie să supravieţuim şi să nu renunţăm la demnitatea de a cere demnitarilor să fie demni. Oricât ne-ar fi de greu tuturor, suntem prea săraci ca să renunţăm la cultură!”.

Secţia română a fost condusă de Mihai Raicu (1969-1980), Viorica Suciu şi Carol Erdos (1980-1982), Ion Tifor (1982-1986), Cristian Ioan (1987-2000), Andrei Mihalache (2000-2013, 2015-2017), Sorin Oros (2013-2014), Adriana Vaida (2014-2015). Actualmente director artistic este regizorul Ovidiu Caiţa.

Manifestările culturale adiacente spectacolelor de teatru se bucură de prezenţa dramaturgilor, criticilor teatrali, invitaţi de peste hotare şi a unor actori de excepţie. “Săptămâna teatrală sătmăreană”, “Arta actorului contemporan în dialog direct cu publicul” sau “Gala spectacolelor de teatru pentru tineret”, începând cu 1992, cele 7 ediţii ale inovatorului Festival Internaţional “Teatru Imagine”, Săptămâna Festivalului Internaţional de Teatru „ATELIER” (în colaborare cu Teatrul Municipal Baia Mare, 9-18 iunie 2006) şi, din 2007, Festivalul Multicultural Internaţional „FĂRĂ BARIERE” au făcut ca teatrul sătmărean să intre în circuitul artistic naţional şi internaţional. Toate aceste manifestări s-au bucurat de participări artistice dintre cele mai marcante, de un aflux de public deosebit şi simpatie din partea acestuia. Tradiţia festivalieră sătmăreană continuă de doi ani prin festivalul Tranzit Feszt.

După 50 de ani

Andrei Mihalache şi Ovidiu Caiţa sunt regizorii angajaţi ai trupei la aniversarea celor 50 de ani. Îi sprijină în montările lor scenografii Alexandru Radu şi Cristian Gătina, iar de partea coregrafică se ocupă neobosita profesoară Gabriela Tănase.

Iată şi actorii angajaţi în acest moment în realizarea spectacolelor de la secţia română a Teatrului de Nord: Adriana Vaida, Alexandra Odoroagă, Alina Negrău, Anca Dogaru, Anca Similar, Andreea Mocan-Mureşan, Andrei Gîjulete, Andrei Stan, Carmen Frăţilă, Carol Erdös, Ciprian Vultur, Crina Andriucă, Cristian But, Cătălin Mareş, Dana Moisuc, Dorina Nemeş, Ioana Cheregi, Lucia Maria Racşan, Radu Botar, Raluca Mara, Romul Moruţan, Rora Demeter, Roxana Fânaţă, Sergiu Tăbăcaru, Sorin Oros, Stelian Roşian, Tibor Székely, Vlad Mureşan. Lista colaboratorilor este desigur mult mai lungă.

Programul aniversării secţiei române a Teatrului de Nord

Vineri 18 ianuarie 2019

Ora 13.00, Casa Ferenţiu – Ceremonie comemorativă

Ora 14.00, Cafeneaua Teatrului – Conferinţă de presă

Ora 14.30, Foaierul Teatrului – Vernisaj Expoziţie foto

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Premieră: DESPRE ŞOARECI ŞI OAMENI de John Steinbeck, regia Andrei Mihalache

Sâmbătă 19 ianuarie 2019

Ora 11.30, Cafeneaua Teatrului – Conferinţă ”Mihai Raicu”, coordonatori Alexandru Zotta, Ovidiu Caiţa

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Spectacol: REŢETA PERFECŢIUNII ÎN FOARTE MULŢI PAŞI CARE NU DUC NICĂIERI – un teatru fizic de Andrea Gavriliu

Ora 22.00, Moose Bar – Concert TOULOUSE LAUTREC

Duminică 20 ianuarie 2019

Ora 15.00, Cafeneaua Teatrului – Conferinţă 50 din 100, coordonator: Claudiu Groza

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Spectacol: TĂRĂ(Z)BOI de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caiţa

Ora 21.00, Teatrul de Nord – Video mapping

Ora 21.30, Teatrul de Nord – In memoriam, lansare de lampioane

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.