Image 1
Image 2

Secția română a Teatrului de Nord va împlini 50 de ani de activitate

Scenă din ”Haiducii”
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
”Mâța-n sac” (1985)
”Mâța-n sac” (1985)

La sfârșitul săptămânii viitoare, timp de trei zile, secția română a Teatrului de Nord va sărbători împlinirea a 50 de ani de activitate la Satu Mare, cu un program care va cuprinde conferințe, concerte, expoziții și desigur trei spectacole.

În prima seară a evenimentului festiv va fi lansat spectacolul ”Despre șoareci și oameni”, după nuvela lui John Steinbeck, regizat de Andrei Mihalache. Se anunță și un moment de video-mapping pe clădirea Teatrului la finalul ultimei seri.

Începuturile sătmărene

După 1 decembrie 1918, mişcarea teatrală română sătmăreană se leagă de numele lui G. M. Zamfirescu, care, între anii 1922-1924, organizează spectacole teatrale cu trupe de tineri amatori din acest oraş. Printre piese­le de teatru montate de G. M. Zam­firescu, la Satu Mare, se pot enumera “Patima roşie”de Mihail Sorbul, “Ariciul şi şobolanul” de Victor Eftimiu şi “Se face ziuă” de Zaharia Bârsan. G. M. Zamfirescu a participat atât ca regizor cât şi ca actor în aceste piese. Totodată, el iniţiază o intensă cam­panie de presă, pentru înfiinţarea unei trupe profesioniste de teatru românesc.

Imediat după al doilea război mondial, un grup de tineri români sătmăreni, alcătuiesc o echipă de teatru de ama­tori, numită “Zorile”. Din 1945 până în septembrie 1946 această formaţie a prezentat mai ales spectacole de estradă. O iniţiativă valoroasă duce la apariţia, în octombrie 1947, a “Asociaţiei române pentru cultură şi artă, Satu Mare”, cu scopul de a mili­ta pentru un teatru românesc profe­sionist, în cadrul asociaţiei. Cu apro­barea „Direcţiei generale a teatrelor” din Bucureşti (N.D. Cocea si AI. Kiriţescu) s-a realizat o colabo­rare fructuoasă cu Teatrul de Vest Oradea. După fiecare premieră la Oradea, colectivul Teatrului de Vest se deplasa la Satu Mare, prezentând şi aici fiecare premieră. Aceasta colaborare a durat până în 16 mai 1947, dată la care s-a con­stituit Asociaţia pentru cultură, teatru şi artă “Constantin Nottara” Satu Mare, asociaţie care urmărea să asigure fondurile pentru salariile actorilor şi funcţionarilor teatrului precum şi recrutarea de actori din Bucureşti şi angajarea lor la Satu Mare. După realizarea acestor obiective, la 6 decembrie 1947 se deschide stagiunea Teatrului “Constantin Nottara” Satu Mare cu piesa “Păianjenul” de A. de Herz, în prezenţa directorului general al teatrelor – Al. Kiriţescu. Teatrul „Constantin Nottara” a funcţionat astfel până în septembrie 1948, când a intrat în vigoare noul sistem de funcţionare a teatrelor.

Actori binecunoscuţi în ţară şi peste hotare au activat la Satu Mare, în cadrul Teatrului “Constantin Nottara”, dând un înalt prestigiu teatrului sătmărean: Geo Barton, Elena Bodi-Mihuţ, Ştefan lordănescu, Virgil Fătu, lancu Economu – angajaţi permanent, iar ca actori invitaţi să joace pe scena teatrului sătmărean întâlnim actori precum George Vraca, Grigore Vasiliu Birlic, Dina Cocea, Marcel Anghelescu, Florin Scărlătescu si mulţi, mulţi alţii.

După anii de activitate teatrală ai secţiei maghiare, (începând cu 1956) şi spectacolele prezentate de artiştii amatori cu un nucleu pe lângă Şcoala populară de Artă, îndrumaţi de regizorul şi directorul şcolii George Matache, în 1968, septembrie ia fiinţă Secţia Română de teatru la Satu Mare, care va forma, împreună cu secţia maghiară noua instituţie de cultură – Teatrul de Nord.

Prima stagiune

Scenă din ”Haiducii”
Scenă din ”Haiducii”

Proaspăt înfiinţata secţie română a teatrului sătmărean își deschide prima stagiune la 24 ianuarie 1969, cu piesa “Haiducii” de Victor Eftimiu, în regia lui Mihai Raicu, scenografia Olga Muţiu, în prezenţa autorului. Stagiunea a continuat cu următoarele spectacole: “Un loc rămas liber”, regia Constantin Codrescu, prezentat în 25 ianuarie, “Manevrele” de Deak Tamas (regia Mihai Raicu), “Nu puneţi dragostea la încercare” de George Carabin după Locatelli (regia George Carabin), “Viceversa” de Ștefan Haralamb (regia Călin Florian) și recitalul de poezie “Rapsodii de… vară”.

Membrii fondatori ai secţiei române au fost actorii Dumitru Anghel, Ioan Anghel, Ștefan Mentzel, Alexandru Mitea, Ruxandra Nicolau, Ludmila Petrov, Florin Predună, Valeriu Săndulescu, Viorica Suciu, Ion Tifor, Lili Urseanu, alături de Mihai Raicu (regizor), Olga Muţiu (pictor scenograf), George Astaloș (secretar literar), Constantin Enache (secretar literar), George Albu (regizor tehnic), Deda Graur (regizor tehnic), Laurian Jivan (sufleur), Cristian Dan (copil de trupă).

Vedete și realizări

Multe și mari vedete de nivel național au colaborat de-a lungul timpului cu Teatrul de Nord. Liviu Ciulei a semnat scenografia la spectacolul “Duelul” regizat de Septimiu Sever În stagiunea 1970-1971. Alexandru Tocilescu a pus În scenă spectacolul “Războiul vacii” în 1973. Zoe Anghel Stanca a regizat la Teatrul de Nord mai multe spectacole, iar Paul Everac a fost prezent la Satu Mare în dublă calitate, de dramaturg și de regizor, punând În scenă piesa “Simple coincidenţe”, în anul 1986. Mai recent, Alexander Hausvater a montat la Satu Mare dramatizarea romanului “Jurnalul lui Dracula” de Marin Mincu.

În primii 50 de ani au evoluat la Satu Mare peste 200 de actori în peste 250 de premiere, s-a lansat, în primul deceniu post-decembrist, Festivalul Teatru-Imagine, după o idee îndrăzneață a regizorului și directorului Cristian Ioan, iar personalităţile pentru care scena teatrului a fost martora talentului și dăruirii au adus sătmărenilor un loc stabil și onorant în perimetrul artei teatrale românești.

La aniversarea de 40 de ani, din 2008, directorul de atunci, regizorul Andrei Mihalache, spunea: “Ni se reproșează prea des că suntem plătiţi din bani publici, pe lângă școală, sănătate, protecţia copilului, poliţie și siguranţă. Toate aceste domenii „nerentabile” de tocat bugete sunt vitale, dar credem că, parafrazând ușor, cine n-a văzut măcar un spectacol de teatru în viaţa lui nu se poate simţi în siguranţă cu sine și cu lumea. Când școala și poliţia sunt „date” în spectacol, cultura rămâne sănătate curată. (…) Mulţumim trăitorilor de teatre pentru osârdia cu care se lasă bântuiţi de demonul creaţiei într-o vreme când „a fi sau a nu fi” se transformă din replică de geniu În interogaţie cotidiană. (…) Mulţumim tuturor celor care ne îngăduie să supravieţuim și să nu renunţăm la demnitatea de a cere demnitarilor să fie demni. Oricât ne-ar fi de greu tuturor, suntem prea săraci ca să renunţăm la cultură!”.

Secția română a fost condusă de Mihai Raicu (1969-1980), Viorica Suciu și Carol Erdos (1980-1982), Ion Tifor (1982-1986), Cristian Ioan (1987-2000), Andrei Mihalache (2000-2013, 2015-2017), Sorin Oros (2013-2014), Adriana Vaida (2014-2015). Actualmente director artistic este regizorul Ovidiu Caița.

Manifestările culturale adiacente spectacolelor de teatru se bucură de prezenţa dramaturgilor, criticilor teatrali, invitaţi de peste hotare şi a unor actori de excepţie. “Săptămâna teatrală sătmăreană”, “Arta actorului contemporan în dialog direct cu publicul” sau “Gala spectacolelor de teatru pentru tineret”, începând cu 1992, cele 7 ediţii ale inovatorului Festival Internaţional “Teatru Imagine”, Săptămâna Festivalului Internaţional de Teatru „ATELIER” (în colaborare cu Teatrul Municipal Baia Mare, 9-18 iunie 2006) şi, din 2007, Festivalul Multicultural Internaţional „FĂRĂ BARIERE” au făcut ca teatrul sătmărean să intre în circuitul artistic naţional şi internaţional. Toate aceste manifestări s-au bucurat de participări artistice dintre cele mai marcante, de un aflux de public deosebit şi simpatie din partea acestuia. Tradiția festivalieră sătmăreană continuă de doi ani prin festivalul Tranzit Feszt.

După 50 de ani

Andrei Mihalache și Ovidiu Caiţa sunt regizorii angajați ai trupei la aniversarea celor 50 de ani. Îi sprijină în montările lor scenografii Alexandru Radu și Cristian Gătina, iar de partea coregrafică se ocupă neobosita profesoară Gabriela Tănase.

Iată și actorii angajați în acest moment în realizarea spectacolelor de la secția română a Teatrului de Nord: Adriana Vaida, Alexandra Odoroagă, Alina Negrău, Anca Dogaru, Anca Similar, Andreea Mocan-Mureșan, Andrei Gîjulete, Andrei Stan, Carmen Frăţilă, Carol Erdös, Ciprian Vultur, Crina Andriucă, Cristian But, Cătălin Mareș, Dana Moisuc, Dorina Nemeş, Ioana Cheregi, Lucia Maria Racșan, Radu Botar, Raluca Mara, Romul Moruțan, Rora Demeter, Roxana Fânață, Sergiu Tăbăcaru, Sorin Oros, Stelian Roşian, Tibor Székely, Vlad Mureşan. Lista colaboratorilor este desigur mult mai lungă.

Programul aniversării secției române a Teatrului de Nord

Vineri 18 ianuarie 2019

Ora 13.00, Casa Ferențiu – Ceremonie comemorativă

Ora 14.00, Cafeneaua Teatrului – Conferință de presă

Ora 14.30, Foaierul Teatrului – Vernisaj Expoziție foto

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Premieră: DESPRE ȘOARECI ȘI OAMENI de John Steinbeck, regia Andrei Mihalache

Sâmbătă 19 ianuarie 2019

Ora 11.30, Cafeneaua Teatrului – Conferință ”Mihai Raicu”, coordonatori Alexandru Zotta, Ovidiu Caița

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Spectacol: REȚETA PERFECȚIUNII ÎN FOARTE MULȚI PAȘI CARE NU DUC NICĂIERI – un teatru fizic de Andrea Gavriliu

Ora 22.00, Moose Bar – Concert TOULOUSE LAUTREC

Duminică 20 ianuarie 2019

Ora 15.00, Cafeneaua Teatrului – Conferință 50 din 100, coordonator: Claudiu Groza

Ora 19.00, Teatrul de Nord, Sala Mare – Spectacol: TĂRĂ(Z)BOI de Mariana Starciuc, regia Ovidiu Caița

Ora 21.00, Teatrul de Nord – Video mapping

Ora 21.30, Teatrul de Nord – In memoriam, lansare de lampioane

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with