Image 1
Image 2

Secretul unei formule de succes

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din când în când politicienilor le iese câte o metaforă. Traian Băsescu fiind și poet, dar și un dur, trăznea câte o zicală care a intrat în folclor. “Aici sunt banii dumneavoastră” sau “iarna nu-i ca vara” rezistă în timp, cu o conotație negativă transpartinică. Ministrul Daea își încearcă puterile lingvistice cu ziceri despre oaie. Premierul Mihai Tudose este la început, dar perseverează și își colorează tot mai mult limbajul.

Recunoscut ca un spirit prozaic, Liviu Dragnea nu a rezistat tentației de a spune ceva memorabil: patronii trebuie să învețe să citească legea contribuțiilor de la stânga la dreapta. Sensul real este că patronii trebuie să plătească sume mai mari la stat. În cazul de față este vorba despre contribuțiile la asigurările sociale.

Cu un impact mai devastator decât ordonanța 13, intenția guvernului de a obliga firmele private să majoreze salariile în mod paradoxal lovește în bugetari. Din motive nu foarte greu de înțeles, s-a decis să nu mai plătească firmele asigurările sociale, ci acestea să devină obligația salariatului. Efectul de bumerang a fost realizat.

După anumite calcule, creșterea reală a salariului net va fi diminuată printr-o inginerie legislativă. Zicala guvernul dă cu o mână și ia cu două nu este de azi, de ieri. Vine încă din zorii capitalismului. Democrațiile moderne o împachetează într-un ambalaj mai sofisticat.

Pe zi ce trece se vede tot mai limpede că PSD nu mai are specialiștii de altădată. Amatorismul funcționăresc, mediocritatea care domnește în partid, își arată efectele. Din partidul despre care se spunea că știe guverna, PSD devine un colos cu minte de copil. Programul electoral în care se promitea că se dă la toată lumea și nimeni nu plătește, începe să se răzbune.

Se pare că la bază a stat o gândire foarte simplă, cel mai probabil a lui Darius Vâlcov. Programul în sine are două pârghii, una ține de intenția PSD de a impune creșterea fără precedent a accizelor la carburanți, iar a doua ridicarea cursului euro la șase lei. În felul acesta curg bani mai mulți spre buget, dar fără acoperire economică reală, sănătoasă. Este ca într-un joc piramidal, de tip Caritas.

Cele două pârghii sunt însă greu de manevrat. PSD se lovește pe de o parte de opoziția BNR, pe de altă parte se teme să majoreze accizele pentru că ar urma o creștere generalizată a prețurilor și ar isca foarte multe nemulțumiri sociale.
Cum principalul susținător al ambițiosului program de guvernare a făcut avere fără să aibă firme, este posibil ca și România să se dezvolte fără să facă investiții. Secretul acestei formule de succes este foarte bine păzit. Probabil nu-l știe decât Liviu Dragnea.

În același timp, sunt chiar și în guvern persoane care încearcă să țină trenul pe șine. Dacă s-ar recunoaște în mod deschis situația reală a finanțelor, lucrurile și-ar găsi o rezolvare. Că salariile trebuie să crească este adevărat. Că și la buget trebuie să se adune mai mulți bani este o chestiune care stă sub semnul întrebării.

Problema nu este că nu sunt bani. Problema este cum se cheltuiesc. Pensiile speciale, alocarea unor sume uriașe la instituții, agenții, veniturile scăpate de sub control acordate unor categorii privilegiate, fac din România o țară cu două categorii de cetățeni. Este prea simplu să spunem că se împart în fraieri și băieți deștepți.

După victoria alianței PSD-ALDE foarte mulți au sperat că se va face ordine, că se vor egaliza și eforturile și retribuțiile.
Din păcate, pe zi ce trece PSD demonstrează că nu are capacitatea intelectuală de a rezolva problemele grave cu care se confruntă România. Chiar dacă se numără printre ele, combaterea corupției cade tot mai jos în topul priorităților.

Mesaje optimiste

Dacă am avea în fiecare lună câte o sărbătoare precum 24 Ianuarie foarte probabil am avea un altfel de discurs politic.

PSD punctează, PNL hibernează

Greu de urmărit traseul primului ministru Marcel Ciolacu. Se mișcă într-o zi cât alții într-o lună. Marți a fost într-un buncăr din Israel, miercuri a participat la o ședință de guvern comună cu guvernul ucrainean la Kiev.