20.07.2018 00.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 01.30 Natura ne cheamă, cu Ioana Zaharia. 02.40 Cultură, Hajduszoboszlo vacante de vis. 03.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.30 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 05.30 Info Studio cu Laczko Eva. Titlul emisiuni: Casa zâmbetelor-oază de bucurie. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Ilyes Ilona. 08.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş, invitat: Adrian Cozma. Titlul emisiuni: Creşterea cailor de rasa şi relaxarea. (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea: Simona Niste. 09.30 Sănătate frumuseţe stil, cu Ioana Vladimirescu, invitat: . 10.30 Religie, cu Laczko Eva, invitaţi: Barta Barnabas, Gordan Dalma, Gsiszar Lorant. Titlul emisiunii: La Satu Mare se organizează Întâlnirea Naţională a Tineretului Catolic. 11.15 Teleshopping 11.30 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi: Ciprian Crăciun, Emil Şuhani, Radu Creţu. Titlul emisiunii: Şedinţă de guvern cu protestatarii la gard. (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu,invitat: Iuliu Cadar. Titlul emisiuni: Iuliu Cadar-raport la 3650 de zile. 14.35 Teleshopping 15.00 Iată omul cu Gabriel Ghişan,invitat: Adrian Pristopan. 16.00 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 17.30 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat: Alina Perşa. Titlul emisiunii: Asociaţia ACT4U, implicată în diverse activităţi ecologice. 18.00 Sănătate,cu Mihaela Ghiţă, invitat: Cătălin Cismaş. Titlul emisiuni: Cum controlăm furia? 18.30 Şedinţă de Consiliu 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Ştiri 22.00 Audienţe în direct, cu Mihai Sălceanu, invitat: Constantin Demian, Daniela Silaghi. Titlul emisiunii: Care sunt cele mai mari probleme ale adolescenţilor?(reluare) 23.00 Şedinţă de Consiliu

Secretul unei formule de succes

Scris de Dumitru Păcuraru, 22 septembrie 2017 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

Din când în când politicienilor le iese câte o metaforă. Traian Băsescu fiind şi poet, dar şi un dur, trăznea câte o zicală care a intrat în folclor. “Aici sunt banii dumneavoastră” sau “iarna nu-i ca vara” rezistă în timp, cu o conotaţie negativă transpartinică. Ministrul Daea îşi încearcă puterile lingvistice cu ziceri despre oaie. Premierul Mihai Tudose este la început, dar perseverează şi îşi colorează tot mai mult limbajul.

Recunoscut ca un spirit prozaic, Liviu Dragnea nu a rezistat tentaţiei de a spune ceva memorabil: patronii trebuie să înveţe să citească legea contribuţiilor de la stânga la dreapta. Sensul real este că patronii trebuie să plătească sume mai mari la stat. În cazul de faţă este vorba despre contribuţiile la asigurările sociale.

Cu un impact mai devastator decât ordonanţa 13, intenţia guvernului de a obliga firmele private să majoreze salariile în mod paradoxal loveşte în bugetari. Din motive nu foarte greu de înţeles, s-a decis să nu mai plătească firmele asigurările sociale, ci acestea să devină obligaţia salariatului. Efectul de bumerang a fost realizat.

După anumite calcule, creşterea reală a salariului net va fi diminuată printr-o inginerie legislativă. Zicala guvernul dă cu o mână şi ia cu două nu este de azi, de ieri. Vine încă din zorii capitalismului. Democraţiile moderne o împachetează într-un ambalaj mai sofisticat.

Pe zi ce trece se vede tot mai limpede că PSD nu mai are specialiştii de altădată. Amatorismul funcţionăresc, mediocritatea care domneşte în partid, îşi arată efectele. Din partidul despre care se spunea că ştie guverna, PSD devine un colos cu minte de copil. Programul electoral în care se promitea că se dă la toată lumea şi nimeni nu plăteşte, începe să se răzbune.

Se pare că la bază a stat o gândire foarte simplă, cel mai probabil a lui Darius Vâlcov. Programul în sine are două pârghii, una ţine de intenţia PSD de a impune creşterea fără precedent a accizelor la carburanţi, iar a doua ridicarea cursului euro la şase lei. În felul acesta curg bani mai mulţi spre buget, dar fără acoperire economică reală, sănătoasă. Este ca într-un joc piramidal, de tip Caritas.

Cele două pârghii sunt însă greu de manevrat. PSD se loveşte pe de o parte de opoziţia BNR, pe de altă parte se teme să majoreze accizele pentru că ar urma o creştere generalizată a preţurilor şi ar isca foarte multe nemulţumiri sociale.
Cum principalul susţinător al ambiţiosului program de guvernare a făcut avere fără să aibă firme, este posibil ca şi România să se dezvolte fără să facă investiţii. Secretul acestei formule de succes este foarte bine păzit. Probabil nu-l ştie decât Liviu Dragnea.

În acelaşi timp, sunt chiar şi în guvern persoane care încearcă să ţină trenul pe şine. Dacă s-ar recunoaşte în mod deschis situaţia reală a finanţelor, lucrurile şi-ar găsi o rezolvare. Că salariile trebuie să crească este adevărat. Că şi la buget trebuie să se adune mai mulţi bani este o chestiune care stă sub semnul întrebării.

Problema nu este că nu sunt bani. Problema este cum se cheltuiesc. Pensiile speciale, alocarea unor sume uriaşe la instituţii, agenţii, veniturile scăpate de sub control acordate unor categorii privilegiate, fac din România o ţară cu două categorii de cetăţeni. Este prea simplu să spunem că se împart în fraieri şi băieţi deştepţi.

După victoria alianţei PSD-ALDE foarte mulţi au sperat că se va face ordine, că se vor egaliza şi eforturile şi retribuţiile.
Din păcate, pe zi ce trece PSD demonstrează că nu are capacitatea intelectuală de a rezolva problemele grave cu care se confruntă România. Chiar dacă se numără printre ele, combaterea corupţiei cade tot mai jos în topul priorităţilor.

Abonează-te acum Online!