Image 1
Image 2

Secretarul general al NATO laudă România

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO
Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a precizat în cadrul unui discurs susținut la București cu ocazia Adunării Parlamentare NATO, că România este unul dintre cei mai valoroși pioni ai Alianței.

”România este un partener foarte important în interiorul NATO, atât pentru faptul că dorește să aloce 2% din PIB pentru apărare, dar și pentru participarea la operațiunile NATO din Afganistan și Kosovo (…) România este țara care asigură flancul estic al NATO și putem spune că este un partener de încredere al Alianței”, a spus Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, secretarul general NATO, a atras atenţia, în discursul rostit la reuniunea Adunării Parlamentare NATO, că Uniunea Europeană nu îşi poate dezvolta propriul sistem de apărare în afara Alianţei Nord-Atlantice.

“Este foarte bine că Uniunea Europeană îşi dezvoltă un sistem de apărare complementar Alianţei Nord-Atlantice. Alianţa a solicitat acest lucru de mult timp”, a declarat Jens Stoltenberg răspunzând unei întrebări la reuniunea Adunării Parlamentare NATO.

“Dar este important să reiterăm că sistemul de apărare european nu poate înlocui sistemul NATO, ci trebuie să fie în interiorul NATO”, a atras atenţia Jens Stoltenberg, citat de Mediafax.

 

Dragnea: România a făcut şi face eforturi importante să îşi crească profilul în familia europeană

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, luni, în cadrul sesiunii plenare a AP NATO, că România a făcut şi face eforturi importante să îşi crească profilul în familia europeană, el subliniind în acest sens alocarea resurselor necesare pentru Apărare.

„Am făcut şi continuăm să facem eforturi importante să ne creştem profilul în familia europeană. Am alocat resursele bugetare necesare Apărării, aşa cum puţine state au făcut-o. Relaţia cu partenerii transatlantici este de importanţă strategică pentru noi, iar soldaţii românii contribuie cu curaj şi determinare pe teatrele de operaţii şi apără cu succes prima linie a frontierei europene şi euroatlantice”, a spus Dragnea.

El a subliniat faptul că vocaţia şi ataşamentul României faţă de structurile europene şi euroatlantice sunt binecunoscute.

 

Tăriceanu: România, angajată în demersurile NATO de asigurare a prezenţei aliate pe flancul estic

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că România rămâne angajată în demersurile NATO de asigurare a prezenţei aliate consolidate pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre – în care se intersectează ameninţările deopotrivă din estul şi din sudul Alianţei.

”În contextul evoluţiilor strategice din mediul regional de securitate, România rămâne angajată în demersurile NATO de asigurare a prezenţei aliate consolidate pe întregul flanc estic, inclusiv în regiunea Mării Negre – zona în care se intersectează ameninţările deopotrivă din estul şi din sudul Alianţei. Susţinem, aşadar, o abordare coerentă şi integrată a întregului spectru de ameninţări şi ne bazăm pe acţiunea concertată a NATO prin intermediul componentei care asigură prezenţa aliată avansată adaptată zonei noastre de apartenenţă (tailored forward presence)”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cadrul sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a NATO.

Potrivit preşedintelui Senatului, România a dovedit că este un aliat credibil şi solid prin asumarea cu responsabilitate a tuturor angajamentelor care decurg din această calitate şi prin contribuţiile semnificative la operaţiile şi misiunile NATO din Afganistan şi Kosovo.

 

Iohannis: NATO nu este o ameninţare pentru Rusia. Relaţia cu Rusia, dialog de pe o poziţie puternică

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, în cadrul Adunării Parlamentare a NATO, că Alianţa nu caută confruntare şi nu este o ameninţare pentru Rusia, afirmând că în relaţia cu Rusia este nevoie de o strategie care să includă dialogul, „dar de pe o poziţie puternică de apărare şi descurajare”.

„Scopul nostru este pacea, nu războiul. NATO nu caută confruntarea şi nu este o ameninţare pentru Rusia, aşa cum a arătat Alianţa şi la Varşovia. Însă, în relaţia cu Rusia, este nevoie de o strategie aliată cuprinzătoare şi coerentă pe termen lung. Ea trebuie să includă dialogul, dar de pe o poziţie puternică de apărare şi descurajare”, a spus preşedintele Klaus Iohannis.

Iohannis a afirmat că este necesară consolidarea vastei reţele de parteneriate ale Alianţei cu toate statele care văd în NATO un partener de cooperare.

Preşedintele a adăugat că întărirea parteneriatului NATO cu Uniunea Europeană este o prioritate.

 

Stirea inițială

Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi, luni, la Cotroceni, pe Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, cu care va discuta despre viitorul summit al organizaţiei din 2018 şi alături de care va vizita Brigada Multinaţională de la Craiova.

”Agenda întrevederii va include evaluarea concretă a stadiului implementării deciziilor adoptate la Summitul NATO de la Varşovia, din anul 2016, şi la Reuniunea la nivel înalt de la Bruxelles din mai 2017, precum şi pregătirea agendei şi rezultatelor viitorului Summit NATO din anul 2018. Aspectele privind continuarea procesului de adaptare a Alianţei la mediul internaţional complex de securitate, cu accent pe postura NATO de apărare şi descurajare pe Flancul Estic, vor ocupa un loc important în cadrul discuţiilor. Convorbirile cu înaltul oficial vor fi urmate de o declaraţie comună de presă”, transmite Administraţia Prezidenţială.

 

Cei doi oficiali vor participa şi la deschiderea sesiunii plenare a celei de-a 63-a reuniuni a Adunării Parlamentare a NATO. Adunarea reuneşte 266 de membri cu drepturi depline ai legislativelor din cele 29 de ţări membre NATO, delegaţi din cele 12 ţări asociate, din ţările cu statut de membri asociaţi mediteraneeni şi observatori parlamentari, notează Mediafax.

 

În cadrul aceluiaşi eveniment vor susţine discursuri şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea. Potrivit programului oficial, în cadrul sesiunii va avea loc prezentarea şi votul privind proiectul de buget pentru 2018 , alegerea ofiţerilor Adunării, dezbatere şi vot asupra rezoluţiilor Comisiilor şi vot privind proiectul de modificare a Regulamentului de procedură al Adunări.

 

Iohannis şi Stoltenberg vor vizita împreună, în după-amiaza zilei de luni, Brigada Multinaţională NATO Sud-Est (MN BDE) de la Craiova. ”Constituirea acestei structuri NATO pe teritoriul României reprezintă unul dintre rezultatele importante ale ţării noastre decis de şefii de stat şi de guvern la Summitul NATO de la Varşovia în anul 2016 pentru întărirea securităţii în regiune. Conjugând efortul României, al aliaţilor şi al NATO ca organizaţie, această structură reprezintă expresia principiilor care stau la baza Alianţei Nord-Atlantice – solidaritatea şi unitatea”, a informat Preşedinţia.

În programul vizitei lui Stoltenberg figurează şi o întrevedere cu prim-ministrul Mihai Tudose, luni, la Vila Lac 1. Întrevederea va fi urmată de declaraţii de presă comune.

1 comentariu

  1. Lauda nu costa bani in schimbul celor 32 de avioane F16 uzate bune la fier vechi care urmeaza sa fie achizitionate de la americani respectiv, rachetele achizitionate tot de la acestia care ne costa bani si saracie prin care contribuim la bunastarea poporului american !. Americanii in romani si-au gasit partenerul prost/fraier numai bun de muls.

Lasă un răspuns

Connect with