Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Mirel Dan, Titlul emisiunii: Taxa de mediu poate fi recuperată (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 02.30 In slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 03.32 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 05.08 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Szekely Tibor. Titlul emisiunii: Florile între pasiune şi afacere 05.55 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Lidia Tămaş. Titlul emisiunii: Mituri despre vaccinare 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Willy 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Elisabeta Bekessy. Titlul emisiunii: De ce suntem pe ultimul loc din Europa la reciclare? (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenoarea Prinzinger Zsoka 09.45 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitaţi Tallian Katalin, Ioan Man. Titlul emisiunii: Ambrosia Artemisiifolia, factor de risc pentru mediu şi sănătate 10.22 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, invitat Ioan Pop. Titlul emisiunii: Tăieri de corecţie şi fructificare în livezi 11.17 Teleshopping 11.32 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Dumitru Pop, Iuliu Ilyes, Horea Anderco. Titlul emisiunii: Un nou episod PSD contra PSD (reluare) 13.00 Ştiri 13.30 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitaţi Marian Vanca, Remus Pirici, Ionuţ Tripon. Titlul emisiunii: De ce şi-ar alege un tânăr profesia de informatician 14.23 Teleshopping 14.40 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 15.52 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Iulian Budău. Titlul emisiunii: Experienţe, meditaţii, rugăciuni ascultate 16.28 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu. Titlul emisiunii: Romeo Nicoarăraport la 7.670 de zile 17.34 Panoramic sportiv, cu Ionuţ Blăjean, invitaţi Florin Turcu, Horia Macarie. Titlul emisiunii: Planurile Asociaţiei Judeţene de Atletism Satu Mare 18.30 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitat Teodora Pope. Titlul emisiunii: Salina de suprafaţă, la fel de eficientă ca una de adâncime (reluare) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Veres Robert. Titlul emisiunii: Cum e să fii diferit? 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan. Titlul emisiunii: Sfaturi la început de an 23.30 Ştiri

Secerişul grâului este în plină desfăşurare în judeţ, iar producţiile sunt bune

Scris de Ioan Aniţaş, 16 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Combina la lucru

Combina la lucru

Dacă e luna iulie, denumită de unii şi chiar dovedită a lui „cuptor”, atunci este perioada secerişului. Fermierii sătmăreni caută să pună în valoare fiecare zi bună de lucru pentru a aşeza la adăpost roadele muncii de aproape 10 luni. Indiferent de zona din judeţ, pe o căldură greu de suportat, fermieri, combainieri şi tractorişti lucrează 12 – 14 ore zilnic pentru a scurta perioada de recoltat.

Aşa cum nu sunt la fel solurile pe care se cultivă grâu, aşa nu se pot compara nici producţiile obţinute. Diferenţele sunt relativ mari. Un cuvânt greu de spus în această ecuaţie îl are potenţialul productiv al solului.

Dacă spre exemplu în zonele vecine municipiului Carei, acolo unde se spune că sunt cele mai productive terenuri din judeţ, producţia de grâu depăşeşte în multe sole 6.000 de kilograme la hectar, pe Valea Someşului, producţiile depăşesc cu puţin 4.000 – 4.500 de kilograme la hectar. Culmea este că în ambele zone menţionate tehnologia culturii este identică, respectarea ei presupune costuri similare, numai câştigul diferă.

La un preţ de vânzare a grâului de 50 de bani pe kilogram este uşor de socotit profitul şi/sau pierderea, în condiţiile în care cheltuielile la hectar sunt cuprinse între 2.500 – 3.000 de lei.

Mai multe amănunte privind cultura grâului şi rentabilitatea ei puteţi afla urmărind sâmbătă, 16 iulie, de la ora 20 şi în reluare duminică de la ora 8, reportajul realizat în comuna Apa cu inginerul Vasile Cherecheş, difuzat pe postul de televiziune „Informaţia TV”, în cadrul emisiunii „Viaţa la ţară” cu Ioan Aniţaş.

 

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.