Program ITV: 00.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 01.00 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 02.30 În slujba comunităţii, cu Mihai Sălceanu, titlul emisiunii: Ciprian Crăciun – raport la 500 de zile 03.36 Zone folclorice, cu Ioana Vladimirescu 04.50 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Se deschid sezoanele de vânătoare 05.48 Sănătate, cu Mihaela Ghiţă, invitat Georgeta Pop, titlul emisiunii: Noi soluţii pentru investigaţii paraclinice 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Arnold Anzik 08.00 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină, invitaţi Gabriela Tatu, Ioan Podină, titlul emisiunii: Filme accesibilizate pentru nevăzători, proiectate la Satu Mare (reluare) 09.00 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia, cu antrenorul Barta Zoltan 09.50 Iată omul, cu Gabriel Ghişan, invitat Laura Diana Bota 10.55 Şedinţa extraordinară a Consiliului Local Satu Mare 11.16 Teleshopping 11.33 Agenda publică, cu Stela Cădar, invitaţi Adrian Albu, Ioan Leitner, Dan Stegerean, titlul emisiunii: Când şi cum scădem preţul apei? (reluare) 13.00 Ştiri 13.36 Mesager educaţional, cu Vasile Nechita, invitat Csaba Csintalan, titlul emisiunii: Părăsirea timpurie a şcolii, cauze şi soluţii 14.28 Teleshopping 14.43 Sănătate, frumuseţe, stil, cu Ioana Vladimirescu 15.20 Educaţie ecologică, cu Cristina Bursuc, invitat Sike Tamas, titlul emisiunii: Parcurile, grădinile, refugii importante pentru biodiversitate 15.55 Religie, cu Mihaela Ghiţă, invitat Laurenţiu Costin, titlul emisiunii: Despre oamenii demonizaţi 16.48 Viaţa la ţară, cu Ioan Aniţaş, titlul emisiunii: Legumicultorii din Halmeu folosesc seminţe din străinătate 17.40 Panoramic sportive, cu Ionuţ Blăjean, invitat Florin Mulcuţan, titlul emisiunii: Viitorul boxului sătmărean sună bine 18.40 Audienţe în direct, cu Sergiu Podină 19.30 Ştiri 20.00 Agenda publică, cu Stela Cădar 21.30 Sănătate, cu Mihaela Ghiţ 22.30 La psiholog, cu Ioana Vladimirescu, invitat Călin Secan, titlul emisiunii: Rostul consilierii psihologice în doliu 23.30 Ştiri

Secerişul grâului este în plină desfăşurare în judeţ, iar producţiile sunt bune

Scris de Ioan Aniţaş, 16 iulie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Combina la lucru

Combina la lucru

Dacă e luna iulie, denumită de unii şi chiar dovedită a lui „cuptor”, atunci este perioada secerişului. Fermierii sătmăreni caută să pună în valoare fiecare zi bună de lucru pentru a aşeza la adăpost roadele muncii de aproape 10 luni. Indiferent de zona din judeţ, pe o căldură greu de suportat, fermieri, combainieri şi tractorişti lucrează 12 – 14 ore zilnic pentru a scurta perioada de recoltat.

Aşa cum nu sunt la fel solurile pe care se cultivă grâu, aşa nu se pot compara nici producţiile obţinute. Diferenţele sunt relativ mari. Un cuvânt greu de spus în această ecuaţie îl are potenţialul productiv al solului.

Dacă spre exemplu în zonele vecine municipiului Carei, acolo unde se spune că sunt cele mai productive terenuri din judeţ, producţia de grâu depăşeşte în multe sole 6.000 de kilograme la hectar, pe Valea Someşului, producţiile depăşesc cu puţin 4.000 – 4.500 de kilograme la hectar. Culmea este că în ambele zone menţionate tehnologia culturii este identică, respectarea ei presupune costuri similare, numai câştigul diferă.

La un preţ de vânzare a grâului de 50 de bani pe kilogram este uşor de socotit profitul şi/sau pierderea, în condiţiile în care cheltuielile la hectar sunt cuprinse între 2.500 – 3.000 de lei.

Mai multe amănunte privind cultura grâului şi rentabilitatea ei puteţi afla urmărind sâmbătă, 16 iulie, de la ora 20 şi în reluare duminică de la ora 8, reportajul realizat în comuna Apa cu inginerul Vasile Cherecheş, difuzat pe postul de televiziune „Informaţia TV”, în cadrul emisiunii „Viaţa la ţară” cu Ioan Aniţaş.

 

Abonează-te acum Online!
Baby Trend
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.