Image 1
Image 2

Secerişul grâului este în plină desfăşurare în judeţ, iar producţiile sunt bune

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Combina la lucru
Combina la lucru

Dacă e luna iulie, denumită de unii şi chiar dovedită a lui “cuptor”, atunci este perioada secerişului. Fermierii sătmăreni caută să pună în valoare fiecare zi bună de lucru pentru a aşeza la adăpost roadele muncii de aproape 10 luni. Indiferent de zona din judeţ, pe o căldură greu de suportat, fermieri, combainieri şi tractorişti lucrează 12 – 14 ore zilnic pentru a scurta perioada de recoltat.

Aşa cum nu sunt la fel solurile pe care se cultivă grâu, aşa nu se pot compara nici producţiile obţinute. Diferenţele sunt relativ mari. Un cuvânt greu de spus în această ecuaţie îl are potenţialul productiv al solului.

Dacă spre exemplu în zonele vecine municipiului Carei, acolo unde se spune că sunt cele mai productive terenuri din judeţ, producţia de grâu depăşeşte în multe sole 6.000 de kilograme la hectar, pe Valea Someşului, producţiile depăşesc cu puţin 4.000 – 4.500 de kilograme la hectar. Culmea este că în ambele zone menţionate tehnologia culturii este identică, respectarea ei presupune costuri similare, numai câştigul diferă.

La un preţ de vânzare a grâului de 50 de bani pe kilogram este uşor de socotit profitul şi/sau pierderea, în condiţiile în care cheltuielile la hectar sunt cuprinse între 2.500 – 3.000 de lei.

Mai multe amănunte privind cultura grâului şi rentabilitatea ei puteţi afla urmărind sâmbătă, 16 iulie, de la ora 20 şi în reluare duminică de la ora 8, reportajul realizat în comuna Apa cu inginerul Vasile Cherecheş, difuzat pe postul de televiziune “Informaţia TV”, în cadrul emisiunii “Viaţa la ţară” cu Ioan Aniţaş.

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with