25.02.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ionuţ Oneţ, Radu Panait. Titlul emisiunii: Organizaţia PSD Satu Mare a fost dizolvată.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în Direct cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Horia Adrian Ungur, Mircea Dan Pop. Titlul emisiunii: Actele de caritate realizate de Lions Club Someş Satu Mare. (reluare) 04.00 Info Magazin cu Adriana Mureşan. Titlul emisiunii: Studenţii şi activităţile lor. 04.45 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia 05.40 Info Studio cu Ioan Aniţaş. Titlul emisiunii: Subvenţiile anului 2019 şi pregătirile pentru cele din 2020. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ionuţ Oneţ, Radu Panait. Titlul emisiunii: Organizaţia PSD Satu Mare a fost dizolvată.(reluare) 10.00 Panoramic Sportiv cu Ionuţ Blăjean, invitat: Gheorghe Sabău.Titlul emisiunii: Obiectivele secţiei de box de la CS Voinţa pe anul 2020. 10.50 Taina Credinţei cu Mihaela Ghiţă invitaţi: Iulian Budău, Tiberiu Vălean. Titlul emisiunii: Postul, sănătate pentru trup şi suflet. 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în Direct cu Mihai Sălceanu, invitaţi: Horia Adrian Ungur, Mircea Dan Pop. Titlul emisiunii: Actele de caritate realizate de Lions Club Someş Satu Mare. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi: Beniamin Urs, Ionuţ Oneţ, Radu Panait. Titlul emisiunii: Organizaţia PSD Satu Mare a fost dizolvată.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Zone Folclorice cu Ioana Vladimirescu. 17.30 Sănătate cu Mihaela Ghiţă, invitat: Călin Culcean. Titlul emisiunii: Necesitatea anesteziei în serviciile de stomatologie. 18.00 Audienţe în direct cu Eva Laczko (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică , cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko (reluare)

Sebastian Ghiţă a depus un autodenunţ în cazul plagiatului şefei DNA

Scris de Mioara Maxim, 27 septembrie 2016 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »
Sebastian Ghiţă

Sebastian Ghiţă

Deputatul Sebastian Ghiţă a depus, marţi, la Parchetul General, un autodenunţ în care susţine că, împreună cu mai mulţi demnitari ai statului român, a participat la falsificarea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a procurorului-şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

UPDATE: Iohannis, despre autodenunţul lui Ghiţă: Vom discuta mai mult, când vom şti mai mult

Preşedintele Klaus Iohannis a evitat comentariile privind auto-denunţul deputatului Sebastian Ghiţă. ”Cei îndrituiţi, să-şi facă treaba, a spus preşedintele, ca răspuns la o întrebare a presei privind lucrarea de doctorat a procurorului şef DNA, Laura Codruţa Kovesi.

Comentariile şefului statului au fost întrrupte de o întrebare ”ajutătoare” pusă de o jurnalistă, care dorea să ştie, tocmai atunci, ce spune Iohannis despre…Simona Halep.

Restul jurnaliştilor, mai precis adevăraţii jurnalişti, au insistat însă pe subiectul zilei, solicitând poziţia preşedinţiei asupra acuzaţiilor lansate de Sebastian Ghiţă.

”Când vom avea o concluzie, vom putea s-o comentăm, a spus preşedintele. Acum avem doar discuţii. dacă vom şti mai mult vom discuta mai mult”.

UPDATE: Băsescu: Kovesi ameninţa cu arestări dacă se reia ancheta doctoratului

Fostul preşedinte Traian Băsescu susţine că ştia din anul 2014 că raportul  de expertiză în favoarea tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi este falsificat. Fostul şef al statului susţine că şefa DNA  a folosit telefonul operativ pentru a ameninţa cu arestarea un demnitar important dacă se va relua o anchetă privind teza sa de doctorat.

” Printre cei implicaţi în falsificarea raportului legat de doctoratul d-nei Kovesi sunt dl Ghiţă, Mihnea Costoiu, cu ştiinţa d-lui prim-ministru la acea vreme, dl Ponta. Este clar că raportul cu privire la neplagiatul d-nei Kovesi a fost falsificat, a spus Traian Băsescu. Presiune extraordinară pentru falsificarea acelui raport a făcut dl general Coldea. Veţi observa ca Mihnea Costoiu este din celebra Academie a ştinţelor securităţii naţionale, că dl Ponta era în corzi pentru că şi dânsul avea un plagiat şi raportul favorabil pentru domnia sa a fost realizat cam în aceeaşi manieră.  Atunci am început să aflu, în 2014, după ce am nominalizat-o”.

Întrebat dacă a făcut vreo sesizare pe cale instituţională, Traian Băsescu a replicat: „Şeful pe linie ierarhică era Procurorul General. Eu avem doar nişte informaţii frânte în 2014. (…) Ce ştiam în 2013, ştiam că în 2011 când s-a la Timişoara să-şi susţină teza a mers cu un întreg alai, însoţită de gen. Maior, de gen. Coldea… Acum nu mai sunt constrâns de rigorile funcţiei, vă pot spune că în 2016, d-na Kovesi şi-a permis să ridice telefonul de convorbiri operative şi să sune la un demnitar al statului român să ameninţe că, dacă se reia analiza pe lucrarea ei de doctorat, vor fi arestaţi” a mai spus Traian Băsescu, citat de dcnews.

 

Declaraţia lui Ghiţă la intrarea la Parchet

 

„M-am decis să vin la Parchetul General şi să fac un lucru care mă apasă şi cred că este motivul pentru care nmi s-au întâmplat toate astea în ultimii doi ani. Am venit să aduc un autodenunţ, care vizează felul în care eu şi mai mulţi demnitari ai statului român au participat la măsluirea raportului tehnic de expertiză a tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi”, a declarat deputatul Sebastian Ghiţă, la intrarea în Parchetul General.

Parlamentarul susţine că procurorul-şef DNA avea cunoştinţă de cele întâmplate.

„În momentul în care s-a pus plagiatul tezei de doctorat a Laurei Codruţa Kovesi, pentru a o proteja la acel moment pentru că toţi credeam că face un bine în România, am luat decizia ca acel raport, în baza căruia consiliul din minister a decis că teza nu este plagiată, am luat decizia să îl schimbăm, să îl falsificăm. Mai mulţi demnitari ai statului român împreună cu mine. Dânsa (Laura Codruţa Kovesi – n.r.) avea cunoştinţă de ceea ce făceam noi (…) Acea comisie nu a făcut nimic şi acel raport vine şi spune că teza Laurei Codruţa Kovesi nu este un plagiat şi eu pot să spun că acea comisie nu s-a întrunit niciodată, iar raportul a fost scris în Guvernul României”, a mai spus Sebastian Ghiţă, citat de Mediafax.

Direcţia Juridică din Ministerul Educaţiei a avizat, în octombrie 2012, hotărârea Consiliului Naţional de Etică potrivit căreia Laura Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat.

Membrii Consiliului Naţional de Etică au analizat sesizarea formulată în 25 mai 2012 de către Grupul de Investigaţii Politice, precum şi informaţiile, datele, documentele şi probele materiale, constatând că au fost respectate toate normelor de bună conduită în cercetarea ştiinţifică făcută de Laura Codruţa Kovesi.

Experţii tehnici ai CNE au stabilit, în 27 iulie 2012, că procurorul general Codruţa Kovesi nu a plagiat în teza de doctorat. Potrivit reprezentanţilor CNE, experţii au luat relativ uşor această decizie, întrucât documentele prezentate erau foarte clare în sensul că teza de doctorat nu conţine elemente de plagiat.

„Am publicat înainte de a fi procuror general sub numele de Lascu pentru că eram necăsătorită. Toate articolele pe care le-am publicat pe acest segment de activitate (combaterea crimei organizate-n.r.) şi care apar în teza de doctorat sunt publicate în revista Dreptul, care nu este pe internet tocmai pentru a proteja drepturile de autor. O mare parte dintre paragrafele despre care se susţine că le-am palgiat de la persoane care le-au scris în 2008-2009 sunt paragrafe pe care eu le-am publicat încă din anul 2002. Persoanele despre care se spune că le-am plagiat şi am copiat din cartea lor m-au citat pe mine în cartea lor cu aceste articole apărute anterior”, a declarat atunci Kovesi.

Probele luate în discuţie de experţii CNE au demonstrat că paragrafele incriminate ca fiind elemente de plagiat, apărute în cărţi din 2008, au fost publicate de Codruţa Kovesi cu şase ani mai devreme, în revista de specialitate Dreptul. Ulterior, Kovesi a consemnat respectivele paragrafe în lucrarea ei de doctorat.

În 18 mai 2012, Grupul de Investigaţii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvică, a susţinut că lucrarea de doctorat a procurorului general Codruţa Kovesi este un plagiat.

Kovesi şi-a început lucrarea de doctorat în 2004, ea fiind numită procuror general al României la sfârşitul lunii septembrie 2006.

Codruţa Kovesi a respins acuzaţiile GIP potrivit cărora lucrarea sa de doctorat ar fi un plagiat şi a solicitat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să-i apere reputaţia în acest caz, întrucât teza nu cuprinde însuşirea vreunei metodologii ştiinţifice a unui alt autor, ci face trimitere la toţi autorii şi lucrările citate.

Ca orice teză de doctorat, explica Laura Codruţa Kovesi, lucrarea conţine stadiul cercetărilor în domeniu până în momentul începerii cercetării ştiinţifice propriu-zise şi pe tot timpul cercetării ştiinţifice, iar lucrările studiate sunt citate ca bibliografie, fără o trimitere expresă. Stadiul cercetării în domeniu nu se menţionează în totalitate ca un citat, iar ghilimelele se folosesc numai în cazul definiţiilor ce aparţin în exclusivitate unui anumit autor, notează sursa citată.

Teza cuprinde un număr de 444 pagini, iar pasajele la care se referă articolul acuzator reprezintă aspecte de generalitate, nu de conţinut.

„Volumul de informaţie pe care îl cuprinde teza poate duce la apariţia unor erori materiale de dactilografiere privind numele autorilor. Totodată, unele fragmente presupus a fi citate fără indicarea sursei se regăsesc în numeroasele articole privind combaterea criminalităţii organizate la care am fost autor sau coautor şi care au fost publicate anterior anului 2005, indicate în CV-ul Codruţei Kovesi publicat de şase ani pe site-ul Ministerului Public. Unele dintre aceste articole sunt citate, la rândul lor, în lucrările la care face referire articolul”, preciza Kovesi.

Abonează-te acum Online!
Adaugă un comentariu Ne păstrăm dreptul de a refuza publicarea comentariilor care nu respectă nişte reguli simple ale bunului simţ, care reprezintă atac la persoană, sau care sunt off-topic. Câmpurile marcate cu (*) sunt obligatorii.