Image 1
Image 2

Doba: S-au strâns banii pentru autotransplantul de celule stem al Maiei Maria Tiutiun, fetiţa grav bolnavă

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O veste bună pentru toţi cei care au aflat prin intermediul cotidianului Informaţia Zilei sau al postului de televiziune Informaţia TV despre cazul Maiei Maria Tiutiun, fetiţa din Doba diagnosticată cu o formă gravă de autism: Maia a pornit marţi, 3 noiembrie 2020, spre Austria, pentru cea de-a doua intervenţie chirurgicală programată să aibă loc în 5 noiembrie la o vlinică din Viena.

Pentru autotransplantul de celule stem, familia Tiutiun avea nevoie de 10.000 de euro, iar banii necesari operaţiei au fost donaţi de oameni cu suflet bun în câteva săptămâni. Peste 602 mii de persoane au urmărit povestea Maiei în reportajul ITV difuzat pe micul ecran şi transmis şi pe pagina de Facebook Informaţia TV. Aproape 3000 de persoane au distribuit strigătul de ajutor al familiei. Banii necesari s-au strâns şi Maia e acum în Viena pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii.

Maia Maria Tiutiun a fost diagnosticată cu o formă gravă de autism la vârsta de 4 ani. Anul trecut, aflând că boala fetiţei se poate trata în Viena, mama a făcut apel la oameni să o ajute şi în toamna lui 2019 fetiţa trecea prin primul autotransplant de celule stem. Medicii din Viena i-au spus atunci mamei că fetiţa are nevoie de trei astfel de intervenţii pentru recuperare. Maia avea anul trecut 11 ani şi jumătate, nu vorbea deloc, plângea mereu, nu îşi putea folosi mâinile, nu se putea deplasa bine, era total dependentă de mama sa. După primul autotransplant de celule stem, Maia e schimbată. Se leagănă în balansoarul din curte, spune “mama”, se mişcă mult mai uşor, îi arată mamei că o iubeşte. Probabil după intervenţia de acum de la Viena, peste un an, Maia va mai trebui să treacă peste încă un astfel de hop. Familia Tiutiun le mulţumeşte pe această cale tuturor celor care s-au implicat şi au făcut posibilă achitarea sumei de 10.000 de euro pentru acest al doilea autotransplant de celule stem.

Tratamentul cu celule stem pentru autism este unul inovator, rezultatele nu întârzie să apară în urma procedurilor, fiind şansa la o viaţă normală pentru copiii diagnosticaţi cu una din cele mai severe tulburări neuropsihiatrice, autismul, această tulburare de comportament cu spectru larg.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with