Image 1
Image 2

Se scurtează perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

21 februarie 2020 este termenul de consultare a propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii 421 din 2002 privind regimul juridic al vehiculelor fără stăpân sau abandonate pe terenuri aparţinând domeniului public sau privat al statului sau al unităţilor teritoriale administrative.

Conform expunerii de motive a proiectului ce poate fi studiat pe site-ul Senatului, în ultimii ani Poliţia Locală a constatat că există mai multe situaţii de ordin procedural care îngreunează punerea în aplicare a legii.

Problema vehiculelor cu numere străine ale căror proprietari nu pot fi identificaţi

Practic, există proprietari care nu folosesc vehiculele ani la rând, aceştia declarând că nu şi-au abandonat vehiculele şi că nu vor să renunţe la ele deşi, în majoritatea cazurilor, acestea sunt într-o stare de degradare ce le fac impracticabile circulaţiei şi nu fac altceva decât să ocupe spaţiu în parcări sau pe străzi. O altă situaţie despre care parlamentarii ce au iniţiat proiectul scriu în expunerea de motive este aceea în care proprietarii susţin că au taxele auto plătite şi consideră că au dreptul să ţină vehiculul parcat pe domeniul public, deşi e în stare avansată de degradare. Senatorii şi deputaţii care propun modificarea legii amintesc şi de vehiculele cu numere străine ale căror proprietari nu sunt cunoscuţi şi nu pot fi identificaţi, motiv pentru care vehiculele rămân pe domeniul public, abandonate. E amintită şi situaţia în care există vehicule ale căror proprietari au adresa de domiciliul în alte localităţi, li se comunică prin poştă somaţia sau dispoziţia primarului, dar somaţiile sunt returnate.

Dovada achitării taxelor și ITP-ului de către proprietar în termen de 5 zile de la primirea somaţiei

“Dat fiind numărul mare de etape pe care autorităţile sunt obligate să le parcurgă, se ajunge ca ridicarea unui vehicul să dureze până la 4 luni”, scrie în expunerea de motive a proiectului., Printre schimbările aduse de propunerea legislativă se numără modificarea şi completarea definiţiei termenului de vehicule fără stăpân pentru a include şi acele vehicule înmatriculate în străinătate. O altă schimbare este următoarea: perioada în care vehiculele pot rămâne neutilizate în parcările publice va fi scurtată de la 1 an la 6 luni pentru eficientizarea identificării celor care într-adevăr sunt utilizate de proprietari sau de deţinătorii legali. Parlamentarii vor ca prin acest proiect să introducă dovada de achitare a taxelor auto, a amenzilor şi dovada efectuării ITP-ului de către proprietar în termen de 5 zile de la primirea somaţiei, respectiv introducerea obligativităţii autorităţilor să înmâneze sau, în cazuri excepţionale, să afişeze la adresa de domiciliu a proprietarului somaţia, deoarece nu întotdeauna scrisoarea recomandată ajunge la proprietar.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sute de oșeni la inaugurarea lucrărilor de modernizare a Școlii 1 Negrești

MOMENT AȘTEPTAT

Sute de oșeni la inaugurarea lucrărilor de modernizare a Școlii 1 Negrești

Școala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Negrești-Oaș a trăit un moment festiv de o însemnătate unică, atât pentru colectivul de profesori, cât și pentru toate generațiile următoare de elevi. S-au inaugurat lucrările de reabilitare, modernizare și extindere a corpurilor de clădire, astfel încât copiii din Negrești-Oaș și din localitățile apropiate să poată să învețe în cele mai bune condiții.