14.01.2020 00.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 02.00 Ştiri 02.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat:Turos Lorand. 04.00 Gala Presei Sătmărene – 30 de ani de presă liberă în Satu Mare. 06.00 La Psiholog cu Ioana Vladimirescu, invitat: Ioana Zaharia. Titlul emisiunii:De la victimizare la maturizare. 06.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 07.00 Ştiri 07.30 Gimnastica de dimineaţă, cu Ioana Zaharia. 08.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 10.00 Cultura:Ioana Vladimirescu 11.45 Teleshopping 12.00 Ştiri 12.30 Audienţe în direct cu Eva Laczko, invitat: Turos Lorand. (reluare) 14.00 Agenda Publică cu Stela Cădar, invitaţi:Cipri Ardelean,Iuliu Ilyes, Benniamin Urs.Titlul emisiunii:PSD îi suflă Pnl-ului subiectul pensiilor speciale.(reluare) 16.00 Teleshopping 16.15 Sănătate Frumuseţe Stil cu Ioana Vladimirescu şi Ioana Zaharia, invitat:Ionut Bobit. 17.00 În Slujba Comunităţii cu Mihai Sălceanu, invitat:Gabriela Notarius. 18.00 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (direct) 19.30 Ştiri 20.00 Agenda Publică, cu Stela Cădar (direct) 22.00 Ştiri 22.30 Audienţe în direct cu Ioan Aniţaş (reluare)

Se reporneşte procesul baronizării judeţelor

Scris de Dumitru Păcuraru, 28 noiembrie 2019 « Ştirea precedentă | Înapoi la index | Ştirea următoare »

În timp ce PSD trece prin cea mai gravă criză din istoria lui, PNL caută soluţii pentru a se instala cât mai rapid la putere. Încercând să recupereze fiecare funcţie strategică apelează la  Curtea Constituţională. Ţinteşte şefia Senatului ocupată de Teodor Meleşcanu, de preşedinte al ANRE în care a fost instalat Marian Neacşu, un apropiat al lui Liviu Dragnea.

Se munceşte şi la CSAT. Preşedintele Iohannis pune în funcţie un nou şef al Armatei.

La guvern se refac toate calculele pentru a afla dacă sunt sau nu bani pentru pensii, pentru salarii, bani pentru concediile medicale, bani pentru asistenţa socială, bani pentru funcţionarea primăriilor.

Până la urmă se vor găsi, fie prin cotloanele finanţelor, fie prin luarea unor împrumuturi. Noul guvern nu-şi poate permite să nu rezolve problemele de natură socială, folosind exact aceleaşi metode pe care le-a criticat la fostul guvern PSD.

  În fond, nu pot fi diferenţe foarte mari între un guvern şi altul într-un timp foarte scurt. Soluţiile de dreapta vor veni în timp, după ce se va reaşeza pe baze mai solide majoritatea parlamentară. Oricât de mare interes prezintă măsurile luate de noul guvern, frământările din PSD ţin primele pagini ale ziarelor.

Târziu în noapte, Viorica Dăncilă a fost obligată să-şi dea demisia. Eroina campaniei prezidenţiale asemeni reginei albinelor, după ce şi-a făcut datoria este sacrificată. Matca PSD a pierdut la scor, dar personal a cunoscut gloria. Mai mult de atât ce-şi poate dori o persoană simplă, o fată din popor?

Prin Transilvania pe care a traversat-o în lung şi-n lat au însoţit-o şi au însufleţit-o cântece de un adânc patriotism precum “Deşteaptă-te române, Noi suntem români, Aşa-i românul…”. A fost întâmpinată cu braţele deschise, însă în ciuda absenteismului electoratului UDMR nu a reuşit să treacă în faţa lui Iohannis în niciun judeţ din Ardeal.

Opinia publică, mass media, urmăreşte cu interes situaţia din PSD. Puterea a fost transferată spre un grup condus de Marcel Ciolacu, singurul pesedist care deţine o poziţie-cheie, fiind, încă, preşedintele Camerei Deputaţilor. Probabil se lucrează la schimbarea lui.

Dacă PSD trece printr-o criză, nici PNL nu se poate lăuda cu o situaţie mai bună. Majoritatea parlamentară este şi nu este. Toate partidele care au votat  noul guvern pun presiune pe PNL şi pe Ludovic Orban. USR a semnat un acord în care PNL promitea alegerea primarilor în două tururi. Dan Barna deja cere desemnarea unui candidat comun PNL-USR pentru primăria generală a Capitalei. 

Diferenţele de vederi asupra unor chestiuni majore se fac deja simţite. De pildă partidele care susţin guvernul nu au reuşit să dea aviz pozitiv modificării legii privind alegerea primarilor din două tururi, opunându-se PSD şi UDMR, partide care se bazează pe baronii locali.

Să nu uităm că în campania electorală un loc important în programul candidatului Klaus Iohannis a fost scoaterea PSD-ului pe linie moartă. Aşadar, preşedintelui îi revine sarcina de a elimina rând pe rând oamenii PSD-ului din funcţiile publice importante. Aici intră, desigur, şi primarii şi preşedinţii de consilii judeţene.

Demisionara Viorica Dăncilă spunea în discursul de adio că fiecare primar în parte, toate organizaţiile judeţene trebuie luate la rost pentru eşecul partidului. Toate partidele au ajuns la concluzia că forţa lor este direct proporţională cu forţa  organizaţiei locale, de la comune şi oraşe la municipii şi judeţe. Este un fel de reîntoarcere la baronii locali. S-ar părea că toată lumea politică doreşte să repornească procesul de baronizare locală. Că baronizarea se identifică total cu corupţia se pare că nu mai interesează pe nimeni.

Abonează-te acum Online!